Αriane Loze. Our Cold Loves

Ariane Loze
Our Cold Loves, 2022
Μονοκάναλη προβολή βίντεο, έγχρωμο με ήχο,  32΄ 31΄΄
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και Michel Rein Παρίσι / Βρυξέλλες

Τα δύο έργα που παρουσιάζει η Ariane Loze στην έκθεση Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας πραγματεύονται με λεπτό χιούμορ την αμήχανη ισορροπία ανάμεσα στην προσωπικότητά μας και την τεχνητή νοημοσύνη. Το έργο Our Cold Loves (Οι ψυχροί μας έρωτες) επικεντρώνεται στο πεδίο των διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών. Διαφορετικοί στερεότυποι χαρακτήρες, τους οποίους υποδύεται η καλλιτέχνιδα, ανταλλάσσουν μηνύματα προσπαθώντας να προσελκύσουν συντρόφους. Μεταξύ τους, ένας αλγόριθμος, τον οποίον επίσης υποδύεται η Loze, ποσοτικοποιεί παράγοντες που επιδρούν στην ερωτική έλξη. To έργο πραγματεύεται τους κρυφούς μηχανισμούς λειτουργίας των εφαρμογών γνωριμιών και την ψευδαίσθηση του έρωτα στην οποία βασίζεται η λειτουργία τους. Στο πλαίσιο της έκθεσης Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας  θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς από την Ariane Loze, όπου το κοινό θα κληθεί να επαναλάβει τους διαλόγους του έργου, σε ένα παιχνίδι ρόλων με πρόθεση τη δημιουργία αμήχανων συναναστροφών στον πραγματικό χώρο.

Η Ariane Loze έχει αναπτύξει μια μονοπρόσωπη μέθοδο εργασίας και παραγωγής οπτικοακουστικών έργων που ονομάζει MÔWN- Movies on my own, αναλαμβάνοντας μόνη της το σενάριο, την φωτογραφία, την σκηνοθεσία και την ηθοποιία. Διαταράσσει έτσι τους συμβατικούς κώδικες της κινηματογραφικής αφήγησης, υπονοώντας πως, μολονότι ο ναρκισσισμός είναι κυρίαρχη συμπεριφορά, δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί όσο πιστεύουμε. Στα έργα αυτά, μέσα από το μοντάζ επιχειρεί να εγκαθιδρύσει μια σχέση μεταξύ των χαρακτήρων της ταινίας και της αρχιτεκτονικής. Τα έργα της Loze βάζουν τον θεατή σε έναν ενεργό ρόλο και τον καλούν να ανασυνθέσει μόνος του την ιστορία, μέσα από τις βασικές αρχές της κινηματογραφικής αφήγησης. Το γύρισμα των ταινιών γίνεται πάντα δημόσια ως αυτόνομη περφόρμανς.

Βιογραφικό

Η Ariane Loze ζει και εργάζεται στο Βέλγιο. Σπούδασε θεατρική σκηνοθεσία στο RITCS των Βρυξελλών και συμμετείχε στο a.pass (Ανώτερες Σπουδές περφόρμανς και σκηνογραφίας) στην Αμβέρσα. Ήταν υπότροφος του HISK (Ανώτερο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών) της Γάνδης το 2016-1017. Higher Institute for Fine Arts) Ghent 2016-17. Στις ατομικές της εκθέσεις περιλαμβάνονται οι: Utopia, 40mcube, Ρεν, Γαλλία (2021), Mainstream, Galerie Michel Rein, Βρυξέλλες, Cet Endroit Nous Sommes, Galerie Michel Rein, Παρίσι. Τα βίντεο της Ariane Loze έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στα Portrait of a Lady, Fondation Boghossian, Βρυξέλλες, 2021, Lightness of Being. Perspective of the collection, Fondation CAB Saint-Paul-de-Vence, Saint-paul-de-vence, 2020, Figures On A Ground: Perspectives On Minimal Art, Fondation CAB Brussels, Βρυξέλλες, Ce sont les îles qui se déplacent, Passerelle Centre d’Art Contemporain, Βρέστη, 2019, Commissions, KANAL – Centre Pompidou, Βρυξέλλες. Τα βίντεο της Ariane Loze έχουν επιλεγεί για το βραβείο Movimenta Video Art της Νίκαιας (2017), και το Prix Médiatine των Βρυξελλών (2016) και έχουν βραβευθεί στο Art Contest των Βρυξελλών (2015), στο Art For All Society του Μακάο (2016) και στο Côté Court Festival Pantin (2017).


 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

EL / EN