Juliet Jacques

Juliet Jacques
You Will Be Free, 2017
Μονοκάναλο βίντεο, έγχρωμο με ήχο, 10΄ 13΄΄
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας και του Studio Voltaire, Λονδίνο

«Ευτυχώς, δεν είμαι η πρώτη που θα σου πει ότι δεν θα πεθάνεις ποτέ», έγραψε η Αμερικανίδα συγγραφέας και ηθοποιός Cookie Mueller στον σύζυγό της και καρτουνίστα, Vittorio Scarpati, όταν το 1989 βρισκόταν στο τελικό στάδιο της ασθένειάς του. «Απλώς θα χάσεις το σώμα σου. Θα είσαι ο ίδιος, μόνο που δεν θα χρειάζεται να ανησυχείς για το ενοίκιο, την υποθήκη του σπιτιού ή τα μοδάτα ρούχα». Οι δυο τους πέθαναν το 1989 με λίγες εβδομάδες διαφορά από επιπλοκές της νόσου του AΙDS. Προς το τέλος, καθώς πλέον δεν μπορούσαν να μιλήσουν, επικοινωνούσαν αποκλειστικά με εικόνες και κείμενα. Το You Will be Free (Θα είσαι ελεύθερος) βασίζεται σε έναν μονόλογο της Mueller που απευθύνεται στον σύζυγό της στο τέλος της ζωής τους. H Juliet Jacques επιστρέφει στα πρώτα χρόνια της επιδημίας του ιού HIV/AIDS και την αγγλο-αμερικανική διαχείρισή του. Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό βίντεο από τη δεκαετία του 1980, αποσπάσματα από το queer κινηματογραφικό μιούζικαλ City of lost souls, τον διαγωνισμό ομορφιάς «Alternative Miss World», όπως και εξώφυλλα εφημερίδων, φωτογραφίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια, η Jacques διερευνά τα όρια του σώματος και της αγάπης, τη μνήμη, την βιοπολιτική της κοινότητας και της ασθένειας.

Η Juliet Jacques με μια υπέροχη αφήγηση από την Anna-Louise Plowman, διερευνά ερωτήματα σχετικά με το τι σημαίνει να έχει κανείς σώμα και εάν αυτό αποτελεί ένα είδος φυλακής, καθώς και το πώς μπορούμε να διατηρούμε τη θύμησή μας μετά θάνατον. Τι συμβαίνει στην αγάπη όταν η δυνατότητα της σωματικής σχέσης εξαφανίζεται για πάντα; Γίνονται οι άλλες μορφές της αγάπης -για την κοινότητα, τον κόσμο- ακόμα πιο σημαντικές και ακόμα πιο απαραίτητο να εκφραστούν;

Βιογραφικό

Η Juliet Jacques είναι συγγραφέας και κινηματογραφίστρια με έδρα το Λονδίνο. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Rayner Heppenstall: A Critical Study (Dalkey Archive, 2007), Trans: A Memoir (Verso, 2015) για το οποίο και επιλέχθηκε ως υποψήφια για το βραβείο Όργουελ και το πρώτο βραβείο βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ+ Λογοτεχνικού Σαλονιού Πολάρι, και το Front Lines: Trans Journalism 2007-2021 (Cipher Press, 2022). Έχει επίσης συμβάλει σε εκδόσεις των εκδοτικών οίκων Penguin Random House, HarperCollins κ.α. Διηγήματα, δοκίμια και κριτικές της έχουν δημοσιευθεί στα: London Review of Books, Granta, Sight & Sound, Frieze, Art Review, New York Times, The Washington Post, TimeOut, the New Humanist, The New Statesman και αλλού. Το 2019 επιλέχθηκε ως μια από τους Βρετανούς ΛΟΑΤΚΙ+ συγγραφείς για την Διεθνή Λογοτεχνική Έκθεση του Βρετανικού Συμβουλίου. Το 2021 εξέδωσε την πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Variations από το Influx Press. Άλλα φιλμ της περιλαμβάνουν το Approach/Withdraw (2016) που σκηνοθέτησε μαζί με τον καλλιτέχνη Ker Wallwork, και το ντοκιμαντέρ Revivification: Art, Activism and Politics in Ukraine (2018). Συνέγραψε επίσης, μαζί με την Jasmina Cibic το NADA: Act III and The Gift και συμμετείχε ως ηθοποιός στο Female Human Animal  (2017) του Josh Appignanesi και στην μικρού μήκους ταινία του εικαστικού γκρουπ Superflux Our Friends Electric (2017).

https://julietjacques.com

 


 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

EL / EN