Μαρία Μαυροπούλου. Family Portraits Holy Trinity

Mαρία Μαυροπούλου
Holy Trinity
(τρίπτυχο), 2018
Φωτεινά κουτιά, 60 x 40 εκ. το καθένα
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Το τρίπτυχο Holy Trinity [Αγία Τριάδα] απεικονίζει ένα smartphone, ένα tablet και έναν φορητό υπολογιστή, τους τρεις πυλώνες της σύγχρονης επικοινωνίας, εργασίας και ψυχαγωγίας. Οι οθόνες τους επιτρέπουν την πρόσβαση στο παράλληλο ανθρωπογενές σύμπαν της ψηφιακής συνδεσιμότητας το οποίο έχει μεταμορφώσει τη ζωή μας και τις κοινωνικές μας σχέσεις, από την παροχή απαντήσεων για την πιο απλή εργασία έως τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και τη διαμόρφωση των απόψεών μας. Η σύνδεσή μας με αυτές τις συσκευές είναι στενή, συχνά εμμονική και εξαρτημένη. Το σχεδόν θρησκευτικό δέος με το οποίο τις αντιμετωπίζουμε στο έργο αυτό επιτείνεται από το εσωτερικό φως το οποίο εκπέμπουν.

H Mαρία Μαυροπούλου χρησιμοποιεί κυρίως ως μέσο τη φωτογραφία. Το έργο της περιλαμβάνει εξίσου τις νέες, διευρυμένες μορφές της φωτογραφικής εικόνας, όπως την εικονική πραγματικότητα και τη χρήση στιγμιότυπων οθόνης. Η έρευνά της επικεντρώνεται στις νέες πραγματικότητες που δημιουργούν οι συνδέσιμες συσκευές και στις αντιφάσεις που προκύπτουν από τους υλικούς και ψηφιακούς κόσμους που κατοικούμε. Η αισθητική της κινείται στα όρια ανάμεσα στο αληθοφανές και το μη αληθοφανές, το ενδεχόμενο και το μη πραγματοποιήσιμο, το τυχαίο και το κατασκευασμένο. Η Μαυροπούλου, δοκιμάζοντας την αντίληψη του θεατή, θέλει να θέσει ερωτήματα για τον ρόλο και τη δύναμη της φωτογραφίας στην εποχή της παντοκρατορίας της. To πρώτο της έργο εικονικής πραγματικότητας «Family Portraits» βραβεύτηκε στο 60ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (2019).

Βιογραφικό

Η Μαρία Μαυροπούλου ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, 2014, και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου της ίδιας σχολής, 2018. Το έργο της έχει παρουσιαστεί στο φεστιβάλ Culturescapes (Bασιλεία, 2017), στο φεστιβάλ Athens Photo (2016), στην 5η και την 6η Μπιενάλε της Αθήνας (2015, 2016), στην Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης (2015), στο Mois de la photo (Παρίσι, 2014), στο Εuropean month of photography (Βουδαπέστη, 2014), στην Fotoistambul (Κωνσταντινούπολη, 2014) και στο Μουσείο Μπενάκη (2014). Είναι μέλος της καλλιτεχνικής συλλογικότητας Depression Era η οποία διερευνά το αστικό και κοινωνικό τοπίο της Ελλάδας της κρίσης και μετά.

https://www.mariamavropoulou.com/


 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

EL / EN