Lauren Lee Mc Carthy and Kyle Mac Donald. pplkpr

Lauren Lee McCarthy και Kyle McDonald
pplkpr, 2015
Λογισμικό πρόγραμμα, μονοκάναλο βίντεο, έγχρωμο με ήχο, 1΄
Ευγενική παραχώρηση των καλλιτεχνών

Το Pplkpr είναι μια εφαρμογή που δημιούργησαν η καλλιτέχνις Lauren Lee McCarthy και ο προγραμματιστής και καλλιτέχνης Kyle Mac Donald. Το Pplkpr χρησιμοποιεί ένα smart watch που καταγράφει τις σωματικές αντιδράσεις του χρήστη, καθώς αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους. Η εφαρμογή επεξεργάζεται τα δεδομένα και του προτείνει ποιους να απορρίψει και ποιους να κρατήσει κοντά του (το όνομα προέρχεται από τα σύμφωνα των λέξεων people keeper – κρατώντας τους ανθρώπους), ώστε να βελτιστοποιήσει την κοινωνική, αισθηματική και επαγγελματική του ζωή. Το έργο παρουσιάζεται ως βίντεο, ως ιστότοπος αλλά και ως μια απόλυτα λειτουργική εφαρμογή για i-phone. Πρόκειται τόσο για μια παρωδία του τεχνολυσισμού (technosolutionism) των start-ups, της πεποίθησης δηλαδή ότι η τεχνολογία μπορεί να λύσει τα πάντα, όσο και για μια κριτική στην διαμεσολάβηση των συναισθηματικής μας ζωής από τις διαδικτυακές εφαρμογές.

Το έργο της Lauren Lee McCarthy περιλαμβάνει περφόρμανς, διαχείριση λογισμικού, χρήση του διαδικτύου, κινηματογράφο, φωτογραφία και εγκαταστάσεις. Κεντρικό θέμα της είναι οι κοινωνικές σχέσεις στην εποχή της επιτήρησης, του αυτοματισμού και της αλγοριθμικής ζωής. Εξερευνά τους τρόπους με τους οποίους διδασκόμαστε να αλληλεπιδρούμε με τους αλγορίθμους και πώς αυτό διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Κεντρικό ρόλο στη δουλειά της παίζει η κριτική των ταυτόχρονων τεχνολογικών και κοινωνικών συστημάτων που χτίζουμε γύρω μας.

Ο Kyle McDonald χρησιμοποιεί ως καλλιτεχνικό εργαλείο τον κώδικα προγραμματισμού. Κατασκευάζει διαδραστικές εγκαταστάσεις, παιχνιδιάρικους ιστότοπους, εργαστήρια και εργαλειοθήκες για άλλους καλλιτέχνες που εργάζονται επίσης με κώδικα. Το έργο του εξερευνά τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών προκειμένου να κατανοήσει πώς επηρεάζουν την κοινωνία, να τις χρησιμοποιήσει με απρόσμενο τρόπο και να οικοδομήσει εναλλακτικά μέλλοντα. Με την Lauren Lee McCarthy εργάζονται συχνά από κοινού.

Bιογραφικά

Η Lauren Lee McCarthy αποφοίτησε από το MIT με πτυχίο στην Επιστήμη των Υπολογιστών και την Τέχνη και το Σχεδιασμό. Είναι η δημιουργός του p5.js και συνδιευθύντρια του Processing Foundation. To έργο της Lauren έχει εκτεθεί διεθνώς, σε χώρους όπως το Barbican Centre, Λονδίνο, Ars Electronica, Λινζ (Αυστρία), Fotomuseum Winterthur (Βίντερτουρ, Ελβετία), Haus der elektronischen Künste, Βασιλεία, ZKM Karlsruhe, IDFA DocLab, Άμστερνταμ, Science Gallery Dublin και Seoul Museum of Art, μεταξύ πολλών άλλων. Έχει λάβει πολυάριθμες τιμητικές διακρίσεις, όπως το βραβείο Creative Capital Award, η υποτροφία Sundance, το Eyebeam Residency, καθώς και επιχορηγήσεις από το Knight Foundation, το Mozilla Foundation, την Google και το Rhizome. Η Lauren είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο UCLA Design Media Arts.

https://lauren-mccarthy.com

Ο Kyle McDonald είναι καλλιτέχνης των media με έδρα το Λος Άντζελες. Έχει διατελέσει επίκουρος καθηγητής στο Interactive Telecommunications Program (ITP) του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μέλος του Free Art and Technology Lab (F.A.T.), διαχειριστής της κοινότητας openFrameworks και απασχολούμενος καλλιτέχνης στο STUDIO for Creative Inquiry του Carnegie Mellon University και στο Yamaguchi Center for Arts and Media (YCAM) στην Ιαπωνία. Έργα του έχουν ανατεθεί και παρουσιαστεί διεθνώς, μεταξύ άλλων στα V&A Museum του Λονδίνου, στο NTT Inter Communication Center (NTT ICC) του Τόκιο, στην Ars Electronica του Λινζ, στο Sonar της Βαρκελώνης και στο Eyebeam της Νέας Υόρκης.

https://kylemcdonald.net

 


 

ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

EL / EN