ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 
 
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 
 
 
 
 
 

Η μάθηση στο ΕΜΣΤ συντελείται μέσα από συμμετοχικές και βιωματικές παιδαγωγικές μεθόδους, στοχεύοντας τόσο στην ενεργητική προσέγγιση και αισθητική απόλαυση των έργων τέχνης, όσο και στην ενθάρρυνση της αυτοέκφρασης, την καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, την προαγωγή της ουσιαστικής επικοινωνίας και της βαθύτερης κατανόησης του κόσμου.

μάθετε περισσότερα

 
 
 

 
 
 

 
 
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 
 
 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές περιηγούνται στους χώρους της έκθεσης και έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής. Ακολουθεί εικαστικό εργαστήριο στο οποίο τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους έργα.

μάθετε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές αφού περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής, συζητούν και εκφράζουν σκέψεις και απόψεις που προέκυψαν από την επαφή τους με τα έργα αυτά.

μάθετε περισσότερα

 
 
 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις εξειδικευμένες για φοιτητές και σπουδαστές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με τους συνοδούς καθηγητές οι ξεναγήσεις προσαρμόζονται και εμπλουτίζονται ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών των φοιτητών και σπουδαστών.

Επίσης, σε συνεργασία με καθηγητές και διδάσκοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχει η δυνατότητα του από κοινού σχεδιασμού και ανάθεσης εργασιών σε θέματα μουσειολογίας, μουσειοπαιδαγωγικής, ιστορίας τέχνης και άλλων θεμάτων, σχετικών με τη λειτουργία ενός μουσείου και το αντικείμενο σπουδών των φοιτητών.Το ΕΜΣΤ υποδέχεται, επίσης, φοιτητές για πρακτική άσκηση, κατόπιν συνεννόησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης, κα Μαρίνα Τσέκου, 211 101 9007, email: marina.tsekou@emst.gr

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα για τις διαφορετικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ειδικών ομάδων κοινού, όπως ΑμεΑ, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πραγματοποιούνται από την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΜΣΤ.

μάθετε περισσότερα

 
 
 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων με στόχο την εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη τέχνη και τη γνωριμία τους με τη μέθοδο, τον σκοπό και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων του ΕΜΣΤ.

Στα σεμινάρια αυτά δίνεται έμφαση στον διαθεματικό, διεπιστημονικό και διαπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αναπτύσσεται ο τρόπος με τον οποίο η επαφή με την τέχνη μπορεί να συμβάλει στην ενεργοποίηση του συνόλου των νοητικών λειτουργιών, στην επεξεργασία συμβόλων, στην ανάπτυξη της φαντασίας, στην ενθάρρυνση για πολλαπλές ερμηνείες και αφηγήσεις και στην αυτοέκφραση. Ταυτόχρονα γίνεται συζήτηση για το πώς η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής νοημοσύνης, της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας ομάδας, του σεβασμού προς τον άλλο και στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των μαθητών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, μέσα από ερωτήσεις-κλειδιά συμμετέχουν στην ερμηνευτική προσέγγιση των έργων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδυκνύεται αφενός η μέθοδος που ακολουθείται στον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και αφετέρου ο πολλαπλός τρόπος νοηματοδότησης των έργων.

Κάθε σεμινάριο δομείται μετά από συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο φορέα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης, κα Μαρίνα Τσέκου, 211 101 9007, email: marina.tsekou@emst.gr

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εργαστήρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις και ποικίλες δράσεις σχεδιάζονται για ομάδες ενηλίκων που επισκέπτονται το ΕΜΣΤ και επιθυμούν να γνωρίσουν τη σύγχρονη τέχνη. Για περισσότερες πληροφορίες: learning@emst.gr

 
 
 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ – ΠΑΙΔΙΑ – ΕΦΗΒΟΙ

Ελάτε στο μουσείο μαζί ή παρακολουθήστε τα διαδικτυακά προγράμματα! Περιηγηθείτε, εξερευνήστε, γίνετε δημιουργικοί και διασκεδάστε οικογενειακά.

μάθετε περισσότερα

 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ αναπτύσσει Εκπαιδευτικό Υλικό, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, σε οικογένειες και σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη.

μάθετε περισσότερα

ONLINE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Online κρατήσεις γίνονται για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μέσα από τις σχετικές ενότητες στις αντίστοιχες σελίδες.

 
 
 
EL / EN