Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΜΣΤ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Οι επισκέπτες θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις 2 μέτρων και να φοράνε μάσκα.

To Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ σχεδιάζει Εκπαιδευτικές Δράσεις, που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες κοινού (μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σπουδαστές/φοιτητές, ειδικές/ευάλωτες ομάδες, ομάδες ηλικιωμένων, ευρύ κοινό, κ.ά.), καθώς και σε μεικτές ομάδες.

Σκοπός των δράσεων είναι:

  • Η γνωριμία και εξοικείωση όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού με τη Συλλογή του ΕΜΣΤ και τη σύγχρονη τέχνη (ελληνικής και διεθνούς)
  • Η προσέλκυση στο Μουσείο επισκεπτών με διαφορετικά κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά καθώς και η διατήρηση του ενδιαφέροντος των τακτικών επισκεπτών του
  • Η περαιτέρω διεύρυνση των είδη υπαρχουσών συνεργασιών του ΕΜΣΤ με εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά κ.ά. ιδρύματα και φορείς (της Ελλάδας και του εξωτερικού)
  • Η προώθηση της έρευνας στη μουσειακή εκπαίδευση, στις μουσειοπαιδαγωγικές πρακτικές και στη μη τυπική εκπαίδευση, μέσα από την υλοποίηση και παρουσίαση πρωτοποριακών, πρωτότυπων και πιλοτικών δράσεων
  • Η αξιοποίηση της τέχνης και του πολιτισμού για την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, του διαπολιτισμικού διαλόγου, της ειρηνικής συνύπαρξης και λοιπών ανθρωπιστικών αξιών
  • H προώθηση της δια βίου μάθησης και της καθολικής εμπειρίας της τέχνης  και της επίσκεψης στο μουσείο
  • Η δημιουργία νέων αναγνώσεων των έργων της συλλογής του ΕΜΣΤ με την ενεργό συμμετοχή του κοινού

Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Στο πλαίσιο της έκθεσης της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα, ειδικά σχεδιασμένα για κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Μέσα από τον διάλογο, την ενεργό συμμετοχή και την καλλιτεχνική έκφραση, τα προγράμματα έχουν στόχο να συμβάλουν στη με βιωματικό τρόπο ανακάλυψη και εξοικείωση των μαθητών με έννοιες της σύγχρονης τέχνης, όπως παρουσιάζονται μέσα από τα έργα της συλλογής.


Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Οι μαθητές περιηγούνται στους χώρους της έκθεσης και έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής. Ακολουθεί εικαστικό εργαστήριο στο οποίο τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους έργα.

Υπεύθυνοι:

Ιωαννίδη Ελισάβετ, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 1019016, email: elisabeth.ioannides@emst.gr

Δημήτρης Καννάς, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 1019028, email: dimitris.kannas@emst.gr

 

Διάρκεια προγράμματος: Μιάμιση ώρα

Ημέρες: Τρίτη & Πέμπτη

Ώρες: 10:00 – 11:30 π.μ.

Είσοδος από Λεωφόρο Συγγρού

 

Είσοδος ελεύθερη για τις σχολικές ομάδες

ONLINE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Οι μαθητές αφού περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής, συζητούν και εκφράζουν σκέψεις και απόψεις που προέκυψαν από την επαφή τους με τα έργα αυτά.

Υπεύθυνη: Μαρίνα Τσέκου, Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 1019007,  email: marina.tsekou@emst.gr

 

Διάρκεια προγράμματος: Μιάμιση ώρα

Ημέρες: Τετάρτη & Παρασκευή

Ώρες: 10:00 – 11:30 π.μ.

Είσοδος από Λεωφόρο Συγγρού

 

Είσοδος ελεύθερη για τις σχολικές ομάδες

ONLINE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις εξειδικευμένες για φοιτητές και σπουδαστές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με τους συνοδούς καθηγητές οι ξεναγήσεις προσαρμόζονται και εμπλουτίζονται ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών των φοιτητών και σπουδαστών.

Επίσης, σε συνεργασία με καθηγητές και διδάσκοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχει η δυνατότητα του από κοινού σχεδιασμού και ανάθεσης εργασιών σε θέματα μουσειολογίας, μουσειοπαιδαγωγικής, ιστορίας τέχνης και άλλων θεμάτων, σχετικών με τη λειτουργία ενός μουσείου και το αντικείμενο σπουδών των φοιτητών.

Το ΕΜΣΤ υποδέχεται, επίσης, φοιτητές για πρακτική άσκηση, κατόπιν συνεννόησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης, κα Μαρίνα Τσέκου, 211 101 9007, email: marina.tsekou@emst.gr


Ειδικές Ομάδες

Ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα για τις διαφορετικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ειδικών ομάδων κοινού, όπως ΑμεΑ, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πραγματοποιούνται από την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΜΣΤ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο ΕΜΣΤ Χωρίς Σύνορα.

Επικοινωνία: Γραφείο Εκπαίδευσης, κα Μαρίνα Τσέκου, 211 101 9007, email: marina.tsekou@emst.gr / κα. Ελισάβετ Ιωαννίδη, 211 101 9016, email: elisabeth.ioannides@emst.gr


Εκπαιδευτικό υλικό

Στη σχετική ενότητα της ιστοσελίδας του Μουσείου υπάρχει πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και υλικό για Εκπαιδευτικούς.

 

 

 

Photo / Credit: Stephie Grape

EL / EN