ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 
 
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 
 
 
 
 
 

Η μάθηση στο ΕΜΣΤ συντελείται μέσα από συμμετοχικές και βιωματικές παιδαγωγικές μεθόδους, στοχεύοντας τόσο στην ενεργητική προσέγγιση και αισθητική απόλαυση των έργων τέχνης, όσο και στην ενθάρρυνση της αυτοέκφρασης, την καλλιέργεια της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, την προαγωγή της ουσιαστικής επικοινωνίας και της βαθύτερης κατανόησης του κόσμου.

μάθετε περισσότερα

 
 
 

 
 
 

 
 
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 
 
 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές περιηγούνται στους χώρους της έκθεσης και έρχονται σε επαφή με επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής. Ακολουθεί εικαστικό εργαστήριο στο οποίο τα παιδιά δημιουργούν τα δικά τους έργα.

μάθετε περισσότερα

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές αφού περιηγηθούν στους εκθεσιακούς χώρους και έρθουν σε επαφή με επιλεγμένα έργα της μόνιμης συλλογής, συζητούν και εκφράζουν σκέψεις και απόψεις που προέκυψαν από την επαφή τους με τα έργα αυτά.

μάθετε περισσότερα

 
 
 

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πραγματοποιούνται ξεναγήσεις εξειδικευμένες για φοιτητές και σπουδαστές της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σε συνεργασία με τους συνοδούς καθηγητές οι ξεναγήσεις προσαρμόζονται και εμπλουτίζονται ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών των φοιτητών και σπουδαστών.

Επίσης, σε συνεργασία με καθηγητές και διδάσκοντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, υπάρχει η δυνατότητα του από κοινού σχεδιασμού και ανάθεσης εργασιών σε θέματα μουσειολογίας, μουσειοπαιδαγωγικής, ιστορίας τέχνης και άλλων θεμάτων, σχετικών με τη λειτουργία ενός μουσείου και το αντικείμενο σπουδών των φοιτητών.Το ΕΜΣΤ υποδέχεται, επίσης, φοιτητές για πρακτική άσκηση, κατόπιν συνεννόησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης, κα Μαρίνα Τσέκου, 211 101 9007, email: marina.tsekou@emst.gr

ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ειδικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα για τις διαφορετικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα ειδικών ομάδων κοινού, όπως ΑμεΑ, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, πραγματοποιούνται από την εκπαιδευτική ομάδα του ΕΜΣΤ.

μάθετε περισσότερα

 
 
 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων με στόχο την εξοικείωσή τους με τη σύγχρονη τέχνη και τη γνωριμία τους με τη μέθοδο, τον σκοπό και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων του ΕΜΣΤ.

Στα σεμινάρια αυτά δίνεται έμφαση στον διαθεματικό, διεπιστημονικό και διαπολιτισμικό χαρακτήρα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αναπτύσσεται ο τρόπος με τον οποίο η επαφή με την τέχνη μπορεί να συμβάλει στην ενεργοποίηση του συνόλου των νοητικών λειτουργιών, στην επεξεργασία συμβόλων, στην ανάπτυξη της φαντασίας, στην ενθάρρυνση για πολλαπλές ερμηνείες και αφηγήσεις και στην αυτοέκφραση. Ταυτόχρονα γίνεται συζήτηση για το πώς η συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα μουσείων συμβάλλει στην καλλιέργεια της κοινωνικής νοημοσύνης, της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των μελών μιας ομάδας, του σεβασμού προς τον άλλο και στην τόνωση της αυτοπεποίθησης των μαθητών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες, μέσα από ερωτήσεις-κλειδιά συμμετέχουν στην ερμηνευτική προσέγγιση των έργων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αναδυκνύεται αφενός η μέθοδος που ακολουθείται στον σχεδιασμό ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και αφετέρου ο πολλαπλός τρόπος νοηματοδότησης των έργων.

Κάθε σεμινάριο δομείται μετά από συνεννόηση με τον ενδιαφερόμενο φορέα.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Γραφείο Εκπαίδευσης, κα Μαρίνα Τσέκου, 211 101 9007, email: marina.tsekou@emst.gr

ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Εργαστήρια, διαλέξεις, ξεναγήσεις και ποικίλες δράσεις σχεδιάζονται για ομάδες ενηλίκων που επισκέπτονται το ΕΜΣΤ και επιθυμούν να γνωρίσουν τη σύγχρονη τέχνη. Για περισσότερες πληροφορίες: learning@emst.gr

 
 
 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Ελάτε στο μουσείο μαζί! Περιηγηθείτε, εξερευνήστε, γίνετε δημιουργικοί και διασκεδάστε οικογενειακά

Οικογενειακός Φάκελος
Θέλετε να ταξιδέψετε και να γνωρίσετε τους καλλιτέχνες και τα έργα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης;
Οι οικογένειες κατά την επίσκεψή τους στο μουσείο μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν τον οικογενειακό φάκελο, ο οποίος περιέχει έναν οδηγό για παιδιά και εφήβους καθώς και ένα διαβατήριο στη σύγχρονη τέχνη.
Απαντήστε σε ερωτήσεις, σχεδιάστε και μάθετε περισσότερα για τα έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ.

 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 

 
 
 

ΕΜΣΤ ΚΑΙ ΑΥΤΙΣΜΟΣ

Γιατί ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης είναι σημαντικό για άτομα στο φάσμα του αυτισμού; Μέσα στο μουσείο τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικοι που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού έχουν τη δυνατότητα να καλλιεργήσουν δεξιότητες οι οποίες σχετίζονται με την αναζήτηση, την οργάνωση, την καταγραφή και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω των έργων σύγχρονης τέχνης.

Μέσα από τη βιωματική εμπειρία τα άτομα μαθαίνουν να αξιοποιούν τις αισθήσεις τους και να καλλιεργούν την παρατηρητικότητά τους, τη μνήμη και τη φαντασία τους. Η εκμάθηση μπορεί να είναι λεκτική ή μη λεκτική, να γίνεται γρήγορα ή αργά, με πολύ κόσμο ή μοναχικά με σκοπό την απελευθέρωση της ελεύθερης έκφρασης και της δημιουργικότητας των εμπλεκόμενων.

Το ΕΜΣΤ καλεί τους εμπλεκόμενους να εξερευνήσουν έργα που θέτουν σύγχρονους προβληματισμούς, να μάθουν μέσα από τη διαδικασία εμπλοκής με αυτά, να συμμετάσχουν και να συνεργαστούν.

Για να προετοιμάσετε την επίσκεψή σας μπορείτε να κατεβάσετε τον οδηγό αισθητηριακής προσβασιμότητας για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού και τους φροντιστές τους εδώ:

ΛΗΨΗ ΟΔΗΓΟΥ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ αναπτύσσει Εκπαιδευτικό Υλικό, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε Εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης, σε οικογένειες και σε όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη.

μάθετε περισσότερα

 
 
 

 
 
 

ONLINE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Οnline κρατήσεις για συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για σχολικές ομάδες.

μάθετε περισσότερα

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

Χρήσιμες πληροφορίες για την επίσκεψή σας στο τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ.

μάθετε περισσότερα

EL / EN