Βλάχος Ηλίας

Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, Επιστ. συνεργάτης Α' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ

ΕΜΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ

εμπνευσμένο από το έργο του Βλάση Κανιάρη, Όψεις του ρατσισμού II

 

 

Tο έργο του Βλάση Κανιάρη, Όψεις του Ρατσισμού ΙΙ , μού κινητοποίησε συνειρμούς για την ευαλωτότητα  και το ανυπεράσπιστο του γυμνού σώματος, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής.

Επιπλέον, συγκινήθηκα που θυμήθηκα το μνημείο με τα χάλκινα παπούτσια στις όχθες του Δούναβη στη Βουδαπέστη, έργο των Can Togay και Gyula Pauer, αφιερωμένο στους Εβραίους που δολοφονήθηκαν από το φασιστικό κόμμα της Ουγγαρίας  το 1944 στις όχθες του ποταμού, και αφού τους αφαίρεσαν τα παπούτσια έριξαν τα νεκρά  σώματα με τα γυμνά πλέον, ανυπεράσπιστα πόδια να τα πάρει το ρεύμα. Η φωτογραφία που βρήκα στο διαδίκτυο είναι του Nikodem Niyaki (φωτογραφία 1).

Τέλος, παραθέτω τρεις δικές μου φωτογραφίες, τραβηγμένες σε ανύποπτη στιγμή, με παπούτσια, όπου παρατήρησα τα πόδια μου, που πέρα από τη στόχευση του βλέμματός, μας είναι το κινητήριο μέσον μας στην πλοήγηση προς τους στόχους μας. Έτσι η φωτογραφία 2 είναι τραβηγμένη στο αστικό πλαίσιο του πεζοδρομίου, ενώ οι επόμενες αναζητούν μία επιστροφή στη σοφία των δέντρων (3) ή αναζητούν βήματα άλλων στο χιόνι που λιώνει (4) και το χορτάρι που αρχίζει να ξεπροβάλλει πάλι – τραβηγμένες και οι τρεις μπροστά και μέσα στο Πάρκο Ελευθερίας σε διαφορετικές ημέρες.

 


ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

EL / EN