Μαρία Βαρελά. Rugs of Life

Μαρία Βαρελά
Οι τάπητες της ζωής, 2020
Εγκατάσταση, δύο χειροποίητα χαλιά (185 × 103 εκ. και 191 × 91 εκ.), ασπρόμαυρο βίντεο χωρίς ήχο, 5′ σε επανάληψη
Παραγωγή σε συνεργασία με τον συνεταιρισμό Twanza
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Η αφετηρία του Οι τάπητες της ζωής, 2020, της Μαρίας Βαρελά είναι τα μοτίβα που υφαίνονται στα παραδοσιακά χαλιά της φυλής Αμαζίγκ του Μαρόκου. Το έργο επιχειρεί να αναπλαισιώσει αυτά τα στοιχεία, παρουσιάζοντάς τα σε μια νέα τυπολογία μοτίβων ύφανσης. Τα αρχετυπικά σύμβολα ξεκινούν να αποδομούνται σύμφωνα με τον αλγόριθμο του «Παιχνιδιού της ζωής» του μαθηματικού Τζον Χόρτον Κόνγουεϊ, ενώ στη συνέχεια εξελίσσονται και μετασχηματίζονται ακολουθώντας επόμενες γενιές αλγορίθμων. Τα παραδοσιακά σύμβολα μετατρέπονται σε οργανικές οντότητες, αφού σε κάθε νέα γενιά ενυπάρχει η προηγούμενη, όπως και η παράδοση εξελίσσεται από γενιά σε γενιά – άλλωστε οι «παραγωγικοί» (generative) αλγόριθμοι και η «γενιά» (generation) έχουν κοινή ετυμολογία στα αγγλικά. Τα νέα μοτίβα συγκεντρώνονται σε ένα γλωσσάρι που διανεμήθηκε στον Συνεταιρισμό Tawnza, έναν γυναικείο συνεταιρισμό υφαντικής τέχνης στην περιοχή της κοιλάδας του Ait Hamza στο Μαρόκο. Οι υφάντριες κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν διαισθητικά τα αποδομημένα μοτίβα για να δημιουργήσουν νέες συνθέσεις, αντλώντας από τη μακρόχρονη εμπειρία τους.

Ο Συνεταιρισμός Tawnza δημιουργήθηκε σε μια προσπάθεια των γυναικών να αποκτήσουν ένα βιώσιμο εισόδημα και να ανεξαρτητοποιηθούν από τους άρρενες μεσάζοντες που εμπορεύονται τα παραδοσιακά χαλιά.


Βιογραφικό

Η Μαρία Βαρελά ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στη Φλώρινα. Είναι εικαστικός και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Το έργο της εστιάζει στις δημιουργικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, στην υφαντική οπτικοποίηση δεδομένων και στην παραγωγή σε συνεργασία με κοινότητες γυναικών. Πειραματίζεται με τους τρόπους με τους οποίους το αρχειακό γεγονός μεταγράφεται από το ψηφιακό περιβάλλον στον φυσικό κόσμο. Δημιουργεί ψηφιακά και φυσικά αντικείμενα, συστήματα και εκδηλώσεις, διερευνώντας έννοιες όπως είναι η ταυτότητα, η μνήμη, η παράδοση και οι κατασκευές τους. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολυάριθμες εκθέσεις και διοργανώσεις διεθνώς, όπως: Plásmata II (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Iωάννινα), Circular Cultures Milano Design Week (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Βρετανικό Συμβούλιο, Μιλάνο), Ηandmade (EMΣΤ – Schwarz Foundation – Art Space Pythagorion, Σάμος), Statecraft (EMΣΤ, Αθήνα), The Εvent of a Τhread (Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης – MΟΜus, Θεσσαλονίκη), International Art Award (TMoFA, Ταϊβάν), 19th Contemporary Art Festival Sesc_Videobrasil (Sesc Pompeia, Σάο Πάολο), 16th International Media Art Biennale WRO (Βρότσλαβ), No Country for Young Men (Bozar Palais de Beaux Art, Βρυξέλλες), future past – past future, transmediale (Βερολίνο), Εκ vέου (ΕΜΣΤ, Αθήνα), Εικαστικοί διάλογοι (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Αθήνα), μεταξύ άλλων. Το 2021 βραβεύτηκε με το Selected Art Award από το Taoyuan Museum of Fine Arts στην Ταϊβάν.

maria-varela.com


ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

EL / EN