ΙΣΤΟΡΙΑ

 
 
 

ΜΟΥΣΕΙΟ

 
 
 
 
 
 

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ιδρύθηκε το 1997, ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο και επιχορηγούμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η λειτουργία του μουσείου ξεκίνησε το 2000, οπότε και αποκτήθηκαν τα πρώτα έργα της συλλογής του και πραγματοποιήθηκε η πρώτη περιοδική έκθεση.

Η ιστορία του μουσείου ταυτίστηκε με τη νομαδική πορεία του. Aπό το 2003 μέχρι το 2008, το ΕΜΣΤ παρουσίασε εκθέσεις και δράσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην ΑΣΚΤ και σε δημόσιους χώρους, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008, φιλοξενήθηκε σε τμήμα του κτηρίου του Ωδείου Αθηνών. Παράλληλα, έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να διαμορφωθεί κατάλληλα η μόνιμη στέγη του, η πρώην ζυθοποιία Φιξ, στη Λεωφόρο Συγγρού, ώστε να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης. Η ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Τον Μάιο του 2015, το μουσείο εγκαταστάθηκε στη μόνιμη στέγη του, ενώ την επόμενη χρονιά εγκρίθηκε η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Ιανουάριο του 2019, το ΕΜΣΤ λειτούργησε τους χώρους των περιοδικών εκθέσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την αίθουσα προβολών και το πωλητήριο. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσίασε ένα σημαντικό αριθμό εκθέσεων αλλά και δράσεων, όπως συνέδρια, παρουσιάσεις εκδόσεων, χορευτικών και μουσικών παραστάσεων και προβολών.

Καθοριστική για τη συνέχιση της δυναμικής πορείας του ΕΜΣΤ υπήρξε η έγκριση της δωρεάς των 3.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), τον Ιούλιο του 2018, η οποία επέτρεψε την εκτέλεση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κύριου στρατηγικού στόχου του μουσείου, της πλήρους λειτουργίας του. Με τη δωρεά του ΙΣΝ υλοποιήθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων, καθώς και οι προετοιμασίες και η μεταφορά της Μόνιμης Συλλογής. Επιπλέον, το ΙΣΝ υποστήριξε την προμήθεια εξοπλισμού συμβάλλοντας στη δημιουργία και αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του Χώρου Νέων Μέσων, του Εργαστηρίου Συντήρησης, της Βιβλιοθήκης και του Καλλιτεχνικού Αρχείου, και της Αίθουσας Προβολών.

Τον Φεβρουάριο του 2020, το ΕΜΣΤ άνοιξε για το κοινό σε πλήρη λειτουργία. Επεκτείνοντας συνεχώς το έργο του, το μουσείο καλωσορίζει το κοινό για να ανακαλύψει τον κόσμο της σύγχρονης τέχνης.

 
 
 

EMST Timeline

Ανακαλύψτε την ιστορία του ΕΜΣΤ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα.

Επισκεφθείτε το microsite 

 
 
 
EL / EN