DEAR READER

ΑΓΑΠΗΤΕ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ:

Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου θεωρητικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει, γιατί τα πρόσωπα που αναφέρονται σε αυτό υποτίθεται πως δεν υπάρχουν. Εάν δεχθείς ως αληθή όσα έχεις διαβάσει, δει και ακούσει στις ειδήσεις, τότε δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλα άτομα στην Κένυα και οι ιστορίες που ανθολογούνται σε αυτό το βιβλίο δεν είναι παρά αποκυήματα της φαντασίας.

Εάν ωστόσο πιστεύεις πως πράγματι υπάρχουν queer άνθρωποι στην Κένυα, τότε οι χαρακτήρες που θα συναντήσεις σε αυτό το βιβλίο ενδεχομένως να σε απογοητεύσουν. Δεν «κολλάνε» με το διαδεδομένο αφήγημα για τα ομοφυλόφιλα αφρικανά άτομα που τους θέλει πλάσματα της νύχτας, ακόλαστα, αρρωστημένα και κακοποιημένα στην παιδική τους ηλικία, εκμαυλιστές αθώων παιδιών, άθεα, και ως άτομα με διασπαστικές τάσεις που στρέφονται ενάντια στον θεσμό της οικογένειας, την κοινωνία και τους άντρες.

Κάποια από τα πρόσωπα αυτού του βιβλίου μεγάλωσαν σε μονογονεϊκό περιβάλλον και άλλα στους κόλπους μιας «παραδοσιακής» πυρηνικής οικογένειας. Κάποια έχουν έντονο θρησκευτικό αίσθημα, και άλλα όχι. Κάποια βίωσαν τραυματικές εμπειρίες στη νεαρή τους ηλικία, και άλλα έχουν να θυμούνται ως την πιο τραυματική εμπειρία της παιδικής τους ηλικίας πως κάποτε κόπηκαν από ένα κομμάτι χαρτί. Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν οροθετικά και μη οροθετικά άτομα. Πιστεύουμε πως οι άνθρωποι σπάνια ταιριάζουν με τα στερεότυπα που τους αποδίδονται, και αυτό ακριβώς μας ώθησε να καταπιαστούμε με αυτό το έργο.

Θέλαμε να μάθουμε πώς είναι στην πραγματικότητα να είσαι queer στην Κένυα. Βρήκαμε queer άτομα χαρούμενα, λυπημένα, περήφανα, ηττημένα, γενναία και ανόητα. Βρήκαμε εραστές και ερωμένες, ψεύτες και ψεύτριες, άτομα ονειροπόλα και άτομα κυνικά.

Βρήκαμε γονείς που δεν έδιωξαν από το σπίτι τα queer παιδιά τους όπως και πάστορες και ιμάμηδες που είχαν αντιληφθεί πως το να είσαι queer δεν σημαίνει πως δεν γνωρίζεις τον Θεό. Βρήκαμε φίλους και φίλες που έγιναν σύμμαχοι.

Αυτό που βρήκαμε ήταν ανθρώπινα όντα. Κάθε είδους.

 

ΑΓΑΠΗΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙ-ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ:

Ήρθε η ώρα να αντιληφθείτε ότι queer άνθρωποι υπήρχαν πάντα εδώ, και θα συνεχίσουν να είναι εδώ. Δεν έχετε καμία εξουσία πάνω στην αγάπη και την οικειότητα, το σώμα και τη σάρκα, τα φιλιά και το σεξ. Ήρθε η ώρα να αντιληφθείτε ότι παρ’ όλες τις εσφαλμένες προσπάθειές σας, πάντα θα υπάρχουν αγόρια που θα αγαπούν άλλα αγόρια και κορίτσια που θα αγαπούν άλλα κορίτσια. Όπως πάντα θα υπάρχουν άτομα που θα αγαπούν τόσο τ’ αγόρια όσο και τα κορίτσια. Μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να μη δείχνουν ή να συμπεριφέρονται όπως θα περιμένατε ενώ η αγάπη, σε όλες τις εκφάνσεις της, πάντα θα κερδίζει.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο «γκέι» και η «λεσβία» δεν είναι πραγματικές λέξεις. Σταματήσετε να τις χρησιμοποιείτε.

 

ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΕ ΚΕΝΥΑΤΗ:

Δεν είσαι μόνος. Είτε είσαι άντρας είτε γυναίκα, είτε αυτοπροσδιορίζεσαι μεταξύ των δύο φύλων είτε πέρα από αυτά. Είσαι υπαρκτό πρόσωπο. Ενδεχομένως να αισθάνεσαι μικρός και ευάλωτος απέναντι σε Κανόνες, Νόμους, Συνελεύσεις, Λιθοβολισμούς, Προσβολές, την Εκκλησία-Κράτος και την Οικογένεια που προσπαθεί να αρνηθεί την ύπαρξή σου. Ωστόσο είσαι υπαρκτό πρόσωπο. Δεν πρέπει ποτέ να τους επιτρέψεις να στο πάρουν αυτό.
Να ζεις. Να ανασαίνεις. Να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Να γαμάς. Να προοδεύεις. Μη ζητάς συγγνώμη σε κανέναν για το γεγονός πως υπάρχεις.
Παρόλο που δεν σε γνωρίζουμε και δεν καταφέραμε να σε συναντήσουμε και να ακούσουμε την ιστορία σου, θέλουμε να ξέρεις πως αυτό που λέμε το εννοούμε: δεν είσαι μόνος, και η ιστορία αυτή είναι και δική σου ιστορία.

Ο Θεός να σε φωτίζει και να σε προστατεύει,

The Nest Collective

Δεκέμβριος 2018


ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ

EL / EN