Το ΕΜΣΤ φιλοξενεί τον Β’ κύκλο εργασιών ενός καλλιτεχνικού ερευνητικού εργαστηρίου εικαστικής ψυχοθεραπείας, με τίτλο «Η Κατοικία», το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες εικαστικούς ψυχοθεραπευτές. Στον Α’ κύκλο εργασιών διερευνήθηκε η κλινική πρακτική response art της εικαστικής ψυχοθεραπείας σε σχέση με την καλλιτεχνική πρακτική του αρχείου.
Κατά τον κύκλο αυτό θα διερευνηθούν τρόποι καταγραφής τόσο του κριτικού όσο και του βιωματικού αναστοχασμού. Πρόκειται να μελετηθούν δυο πρακτικές σε σύνδεση με το κλινικό εργαλείο response art της εικαστικής ψυχοθεραπείας:
- Performative writing – ορισμός από το βιβλίο της Peggy Phelan, Mourning Sex (1997), σελ. 11/12: «… Η επιτελεστική γραφή είναι μια προσπάθεια να βρεθεί μια μορφή για “αυτό που θέλει να πει η φιλοσοφία”. Αντί να περιγράφω το γεγονός της παράστασης με “άμεση σημασία” μια εργασία που πιστεύω ότι είναι αδύνατη και όχι τρομερά ενδιαφέρουσα, θέλω αυτή η γραφή να επαναφέρει τη συναισθηματική δύναμη του γεγονότος της παράστασης…»
- Autoethnography (αυτοεθνογραφία): Η αυτοεθνογραφία είναι μια προσέγγιση στην έρευνα και τη γραφή που επιδιώκει να περιγράψει και να αναλύσει συστηματικά (graphic) την προσωπική εμπειρία (auto) προκειμένου να κατανοήσει την πολιτισμική εμπειρία (ethno) (Ellis, 2004; Holman Jones, 2005). Αυτή η προσέγγιση αμφισβητεί τους τυπικούς τρόπους έρευνας και εκπροσώπησης άλλων και αντιμετωπίζει την έρευνα ως μια πολιτική, κοινωνικά δίκαιη και κοινωνικά συνειδητή πράξη (Adams & Holman Jones, 2008). Ένας ερευνητής χρησιμοποιεί αρχές αυτοβιογραφίας και εθνογραφίας για να κάνει και να γράψει αυτοεθνογραφία.
Το εργαστήριο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από την Μαρία Κόντη (Καλλιτέχνη και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια) σε συνεργασία με σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και θεωρητικούς της τέχνης οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους και θα εργαστούν μαζί με την ομάδα εικαστικών ψυχοθεραπευτών.
Συντονισμός ΕΜΣΤ: Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ
Στο χώρο του ΕΜΣΤ πραγματοποιούνται εννέα (9) τετράωρες μηνιαίες συναντήσεις, κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα (Οκτώβριος 2022 – Ιούνιος 2023), από τις 16.30 έως 20.30, στις κάτωθι ημερομηνίες:
- 6/10/2022
- 3/11/2022
- 1/12/2022
- 12/1/2023
- 1/2/2023
- 1/3/2023
- 6/4/2023
- 4/5/2023
- 1/6/2023
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Παναγιώτης Ιωαννίδης, Ποιητής
Χριστίνα Κάλμπαρη, Kαλλιτέχνις
Ορσαλία Κασσαβέτη, Δρ. Πολιτισμικών Σπουδών, Συντονίστρια-Διδάσκουσα Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες ΑΠΚΥ /Διδάσκουσα ΕΑΠ
Μυρτώ Κιούρτη, Αρχιτέκτονας
Aπόστολος Ντελάκος, Kαλλιτέχνης – Eπίκουρος Kαθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Θεόφιλος Τραμπούλης, Σύμβουλος Εκδόσεων ΕΜΣΤ – Συγγραφέας
Μάρω Φασουλή, Καλλιτέχνις
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Adams, Tony E. & Holman Jones, Stacy (2008). Autoethnography is queer. In Norman K. Denzin, Yvonna S. Lincoln & Linda T. Smith (Eds.), Handbook of critical and indigenous methodologies (pp.373-390). Thousand Oaks, CA: Sage.
Ellis, Carolyn (2004). The ethnographic I: A methodological novel about autoethnography. Walnut Creek, CA: AltaMira Press.
Phelan, P. (1997). Mourning sex. London: Routledge.