To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού στην Αθήνα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζοντας σημαντικά έργα από τις συλλογές του, εφήμερες δράσεις και νέες παραγωγές σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα, όπως πάρκα και δρόμους, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2011. Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Πλατεία Κοτζιά και την Πλατεία Ομονοίας, και από το Άλσος Παγκρατίου μέχρι την Πλατεία Εξαρχείων και την Ακαδημία Πλάτωνος, θα παρουσιάζονται διαδοχικά εγκαταστάσεις, βίντεο, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.
Συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις με έργα της συλλογής του Μουσείου και νέες παραγωγές που ανοίγουν σε μια περίοδο κρίσης παράθυρα στη φαντασία και προβληματίζουν με τον κοινωνικό και πολιτικό τους χαρακτήρα. Στο πλαίσιο της πολιτικής ανοίγματος στην πόλη, «εκτός των τειχών του», το Μουσείο απευθύνεται στους πολίτες, στους περιπατητές, σε όλον τον κόσμο, με έργα που ευαισθητοποιούν και κεντρίζουν με τον ποιητικό και κριτικό χαρακτήρα, τη φαντασία, τη σκέψη και τον προβληματισμό και ταυτόχρονα παρακινούν για συμμετοχή σε συλλογικές, κοινοτικές δράσεις στο δημόσιο χώρο.
Στις 8 Σεπτεμβρίου προγραμματίζονται δυο εναρκτήριες δράσεις με βραδινές προβολές στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο Άλσος Παγκρατίου. Απέναντι από το Μουσείο Ακρόπολης και δίπλα από το Θέατρο του Διονύσου στον υπαίθριο χώρο στην αρχή της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, θα προβάλλεται κάθε βράδυ στις 9:00 το βίντεο Δημόσιος διάλογος του Γιόζεφ Μπόυς. Στο έργο αυτό ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Γιόζεφ Μπόυς, από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής τέχνης, κεντρίζει με τις ιδέες του για την κοινωνική γλυπτική και τη σχέση τέχνης και πολιτικής. Το ίδιο βράδυ ξεκινά το Θερινό Σινεμά στο Άλσος Παγκρατίου με 6 έργα βιντεοτέχνης από τη συλλογή του ΕΜΣΤ από διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς από το χώρο της γλυπτικής, της φωτογραφίας, αλλά και της θεατρικής και κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, τους Ρεμπέκα Χορν, Ρόμπερτ Όυιλσον, Σοφί Καλ και Γκρέγκορυ Σέπαρντ, Γιώργος Δρίβας και Κώστας Αριστόπουλος. Στις 12 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ομονοίας θα παρουσιαστεί το ιστορικό έργο Εις Δόξαν του Βλάση Κανιάρη, ένα έργο αιχμηρού κοινωνικού σχολιασμού.
Στις 15 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ο Ηχητικός Περίπατος στο Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος, με 7 ηχητικά έργα σε 7 δέντρα του πάρκου, κάτω από τους ίσκιους των οποίων οι περιπατητές θα μπορούν να καθίσουν και να ακούσουν ήχους και μουσικές από σημαντικούς εκπροσώπους των εννοιολογικών και μετα-εννοιολογικών τάσεων της ηχητικής τέχνης, όπως οι Στήβεν Φελντ, Στηβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ. Η επιλογή περιλαμβάνει ηχογραφήσεις ηχητικών τοπίων από τη φύση και την πόλη, όπως ήχοι φυσικών φαινομένων, του περιβάλλοντος, καμπάνες, κελαηδίσματα πουλιών, τελετουργίες, ηλεκτρονική μουσική καθώς και ηχητικά έργα που αναδεικνύουν διακαλλιτεχνικές αναζητήσεις και σχέσεις με τη λογοτεχνία, την γλυπτική, την αρχιτεκτονική, αλλά και διαφορετικά είδη κλασικής μουσικής, ιδιαίτερα την όπερα. Την ίδια μέρα το έργο Art of Sleep των Young-Hae Chang Heavy Industries θα προβάλλεται στην Πλατεία Εξαρχείων. Η αφήγηση του κειμένου υπό μορφή flash animation με μουσική τζαζ εκδιπλώνεται ως ειρωνικός στοχασμός για το τι είναι τέχνη, τα όρια και τις δυνατότητες της απέναντι σ’ έναν κόσμο σε κρίση. Το έργο Όργανα γυμναστικής του Αλέξανδρου Ψυχούλη θα παρουσιάζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου στη συμβολή των οδών Αιόλου και Κολοκοτρώνη. Ο καλλιτέχνης με το ποιητικό αυτό έργο μας προτρέπει να κοιτάξουμε ψηλά και μας ταξιδεύει σε έναν άλλο τόπο, άπιαστο, μακρινό, που μπορούμε να αντικρίσουμε μόνο με το βλέμμα μας.
Στις 22 Σεπτεμβρίου η συμμετοχική εγκατάσταση Red Eyed Sky Walkers της Τζένης Μαρκέτου θα εγκατασταθεί στην πλατεία Κοτζιά. Ο επισκέπτης θα συναντήσει 99 κόκκινα μετεωρολογικά μπαλόνια, στα εννέα από τα οποία είναι τοποθετημένες μικρές ασύρματες βίντεο κάμερες. Οι κάμερες καταγράφουν την κίνηση των περαστικών και τις δραστηριότητες των ανθρώπων που συχνάζουν στο χώρο. Το οπτικό υλικό που προκύπτει, προβάλλεται σε πραγματικό χρόνο μαζί με έτοιμο υλικό από το you tube και άλλες πηγές του διαδικτύου. Η Μαρκέτου δημιουργεί ένα έργο που πραγματεύεται θέματα επίκαιρα με μια διάθεση χιουμοριστική, δημιουργική αλλά και κριτική, επιχειρώντας να αντιστρέψει την πρακτική της παρακολούθησης και της κατασκοπίας και ενθαρρύνοντας τους θεατές να συμμετέχουν στο παιχνίδι ανάμεσα στην παρακολούθηση και την περφόρμανς.
Οι παρουσιάσεις των έργων το Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθούν στις 24 του μήνα στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος με την διαδραστική εγκατάσταση ενός «θεάτρου-πατητηριού» με τίτλο Ιn Vino Veritas από την ομάδα των Φοίβη Γιαννίση και Ζήση Κοτιώνη και θα οργανωθεί δράση πατήματος του σταφυλιού με την συμμετοχή των κατοίκων. Στη δράση θα συμπεριλαμβάνεται η προετοιμασία μούστου και μοίρασμα μουσταλευριάς στους παρευρισκόμενους. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του μούστου θα πραγματοποιηθεί δράση εκφοράς λόγου από την ποιητική ομάδα Poetry Now γύρω από την θεματική του οίνου και την μέθη.
Επιμέλεια:
Άννα Καφέτση
Δάφνη Βιτάλη
Τίνα Πανδή
Σταμάτης Σχιζάκης
ΧΟΡΗΓΟΣ
Mε την ευγενική υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε.