Ρένα Παπασπύρου, Από τη σειρά "Φωτοτυπίες απευθείας απ' την ύλη", 1980 - 1981

Ρένα Παπασπύρου. Φωτοτυπίες απευθείας απ’ την ύλη, 1980-81 & Μικρά δειγματολόγια από το τοπίο της πόλης, 1979

Καλλιτέχνης του Μήνα

Ωδείο Αθηνών - Μεσοπάπτωμα

Στο πλαίσιο της σειράς του ΕΜΣΤ Κάθε μήνα παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολόκληρη η σειρά έργων της Ρένας Παπασπύρου Φωτοτυπίες απευθείας απ’ την ύλη, 1980-81 μαζί με τρία Μικρά δειγματολόγια από το τοπίο της πόλης, 1979. Οι δύο αυτές ενότητες αποτελούν συλλογές από υλικά που περισυνέλλεξε η Ρένα Παπασπύρου στις περιπλανήσεις της μέσα στην πόλη σε μια προσπάθεια προσωπικής ταξινόμησης και αρχειοθέτησης του αστικού τοπίου. Η επιλογή των αντικειμένων έγινε βάσει των «επεισοδίων» που συμβαίνουν πάνω στις επιφάνειες των υλών αυτών, δηλαδή στις επιπτώσεις του χρόνου, των περιβαλλοντικών συνθηκών και της ανθρώπινης επέμβασης πάνω στην όψη τους.

Η Ρένα Παπασπύρου με τις Φωτοτυπίες απευθείας απ’ την ύλη, 1980-81 και τα Δειγματολόγια από το τοπίο της πόλης, 1979 ερεθίζει τις συνειρμικές δυνατότητες του κάθε θεατή, δείχνει το εύρος των εικόνων και αφηγήσεων που κρύβονται στις λεπτομέρειες της πόλης και του αποκαλύπτει ένα νέο τρόπο θέασης του περιβάλλοντος στο οποίο καθημερινά περιπλανιέται.

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝIΔΑ

Η Ρένα Παπασπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Την περίοδο 1956-67 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στην Ecole Nationale Supérieure des Beaux Arts στο Παρίσι. Την περίοδο 1993-2005 δίδαξε ως καθηγήτρια στο ‘Γ εργαστήριο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Από το 1967 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πιο πρόσφατη την μεγάλη αναδρομική έκθεση Flashback στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2009 που συνοδεύτηκε από την ομώνυμη μονογραφία. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις όπως στις Avanguardia e Sperimentazione, στη Μοδένα και στη Βενετία το 1978, Εικόνες που Αναδύονται στα Europalia το 1982 στην Αμβέρσα, 17η Μπιενάλε του Σάο Πάολο το 1983, Μεταμορφώσεις του Μοντέρνου, Η Ελληνική Εμπειρία στην Εθνική Πινακοθήκη το 1992, Π+Π=Δ Αρχείον Δεσμός στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ το 2000 και στην έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Τα χρόνια της αμφισβήτησης. Η τέχνη του ’70 στην Ελλάδα το 2005. Είναι ομότιμη καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.