Τζίλλιαν Γουέρινγκ, Trauma, 2000

Gillian Wearing – Trauma

Καλλιτέχνιδα του μήνα

Ωδείο Αθηνών

Στο πλαίσιο της σειράς Κάθε Μήνα παρουσιάζονται από τις 12 Οκτωβρίου έως τις 8 Δεκεμβρίου 2011 στο μεσοπάτωμα του μουσείου επιλογές από τις μόνιμες συλλογές του. Καλλιτέχνιδα του μήνα για τον Οκτώβριο – Νοέμβριο έχει επιλεγεί η Gillian Wearing με τη βιντεοεγκατάσταση Trauma, 2000.

Στο έργο της η καλλιτέχνιδα αξιοποιεί τις τεχνικές του ντοκιμαντέρ και της τηλεόρασης για να καταγράψει κωμικά ή δραματικά στιγμιότυπα μεμονωμένων ατόμων ή και ολόκληρων ομάδων. Για τη βιντεοεγκατάσταση Trauma προσκάλεσε ανθρώπους να μιλήσουν μπροστά στην κάμερα για τραυματικές εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με πλαστικές εφηβικές μάσκες. Μέσα από τις αποκαλυπτικές και άκρως προσωπικές εξομολογήσεις – συνεντεύξεις καθημερινών ανθρώπων, τις οποίες άλλοτε βιντεοσκοπεί μέσα σε δημόσιους χώρους και μετά μοντάρει στο εργαστήριο της, και άλλοτε τις σκηνοθετεί εξολοκλήρου η ίδια, προσεγγίζει με συμπάθεια περιθωριοποιημένες ομάδες, τις τραυματικές εμπειρίες και τα προβλήματά τους, παρέχοντας στο θεατή μια αντιπροσωπευτική εικόνα της βρετανικής και γενικότερα της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας.

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΔΑ

Η Gillian Wearing γεννήθηκε το 1963 στο Birmingham, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Από το 1985 ως το 1987 σπούδασε στο Chelsea School of Art του Λονδίνου και αμέσως μετά μέχρι το 1990 στο Goldsmiths College στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες εκθέσεις σε μεγάλα μουσεία και γκαλερί. Το 1997 κέρδισε το Turner Prize. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.