ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ / ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

YOU CAN TEACH AN OLD DOG NEW TRICKS
ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ – ΤΕΧΝΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ / 16.00-19.00

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, ώρα 16.00-19.00, συνδιοργανώνει με το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου τη δημόσια συζήτηση «Λογοκρισία, Τέχνη, Δημόσιος Χώρος». Η συζήτηση θα γίνει στο πλαίσιο του συνεδρίου YOU CAN TEACH AN OLD DOG NEW TRICKS. ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ.

Σε μια εποχή αναδυόμενων διεκδικήσεων του δημόσιου χώρου, ο ρόλος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι κεντρικός στη διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου και της διακίνησης των ιδεών. Η συνδιοργάνωση της δημόσιας συζήτησης «Λογοκρισία, Τέχνη, Δημόσιος Χώρος» αναδεικνύει την αποστολή του μουσείου και επιβεβαιώνει το διάλογο του ΕΜΣΤ με τους σημαντικούς δημόσιους φορείς παραγωγής γνώσης και παιδείας.

Γιατί ένα έργο τέχνης προκαλεί πολλαπλάσιες αντιδράσεις όταν εκτεθεί στον δημόσιο χώρο; Είναι λογοκρισία το να αμφισβητεί κανείς τα δημόσια μνημεία; Ποια είναι, εν τέλει, τα όρια μεταξύ του βανδαλισμού και της λογοκρισίας; Η δημόσια τέχνη σχετίζεται με την κομβική έννοια του δημοσίου χώρου, ως δημοκρατικού αγαθού, που με τη σειρά του συνδέεται με τη λεγόμενη –αν και ασαφή– κοινωνία των πολιτών. Τα μνημεία, από τη φύση τους κανονιστικά, δεν αναπαριστούν απλώς συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά μετατρέπουν τα πρόσωπα και τις πράξεις τους σε παραδείγματα προς μίμηση. Ποιες είναι οι δυνατότητες των πολιτών για αντίδραση στις αξίες που αυτά εγγράφουν στον αστικό χώρο, και πότε αυτές οι αντιδράσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως λογοκρισία; Τελικά ποιος δικαιούται να επεμβαίνει στο δημόσιο χώρο και ποια είναι τα όρια αυτών των επεμβάσεων; Εστιάζοντας σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους και περιστατικά, η στρογγυλή τράπεζα επιχειρεί να απαντήσει στο τι εννοούμε όταν μιλάμε για λογοκρισία στη δημόσια τέχνη στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Συντονισμός: Δημήτρης Χριστόπουλος

Ελένη Κούκη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δέσποινα Λαλάκη, New York City College of Technology
Πηνελόπη Πετσίνη, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δημήτρης Πλάντζος, ΕΚΠΑ
Θεόφιλος Τραμπούλης, ΕΜΣΤ

ZOOM LINK ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ