ΕΜΣΤ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000. Μόνιμη στέγη του Μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφ.Συγγρού, η ανακατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014. Το κτήριο καταλαμβάνει 18.142 τμ. σε οικόπεδο επιφανείας 3.123 τμ.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 το ΕΜΣΤ φιλοξενήθηκε σε τμήμα του κτηρίου του Ωδείου Αθηνών, ενώ από το 2003 μέχρι το 2008 φιλοξενήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει παρουσιάσει εκθέσεις και δράσεις στην ΑΣΚΤ και στο δημόσιο χώρο.

Η συλλογή του Μουσείου συγκροτείται γύρω από ένα σημαντικό πυρήνα έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, όπως οι Στήβεν Αντωνάκος, o Μπιλ Βιόλα, ο Ντίκος Βυζάντιος, η Έμιλυ Ζασίρ, o Ίλια και η Εμίλια Καμπακόφ, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Σιρίν Νεσάτ, ο Λουκάς Σαμαράς, ο Κώστας Τσόκλης, η Μόνα Χατούμ, ο Γκάρυ Χιλλ,  η Χρύσα, κ.ά., που συνεχώς εμπλουτίζεται.

Το νέο κτήριο εγκαινίασε τους χώρους των περιοδικών του εκθέσεων στις 31.10.2016, με την έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα, ταυτόχρονα με τη νέα σειρά του Μουσείου Το ΕΜΣΤ στον κόσμο, που έκτοτε πραγματοποιείται σε ετήσια βάση.

Η δεύτερη έκθεση της σειράς υλοποιήθηκε μέσα από τη συνεργασία του ΕΜΣΤ με την documenta 14 που διήρκεσε από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. To ΕΜΣΤ και η documenta 14 συνεργάστηκαν αξιοποιώντας την επιθυμία του ενός οργανισμού να «μάθει από την Αθήνα» και την πρόθεση του άλλου να «ανοιχτεί στον κόσμο» και κατέληξαν στην κοινή απόφαση μιας διπλής μετατόπισης: το ΕΜΣΤ μετατράπηκε αρχικά στον κύριο εκθεσιακό χώρο της documenta 14 στην Αθήνα και στη συνέχεια το Fridericianum, στο Κάσελ, έγινε η προσωρινή στέγη του τμήματος της συλλογής του ΕΜΣΤ, που παρουσιάστηκε με τον τίτλο ΑΝΤΙΔΩΡΟΝ. Η συλλογή του ΕΜΣΤ.  Το ίδιο τμήμα της συλλογής, εμπλουτισμένο, πρόκειται να εκτεθεί στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ στην Αθήνα.

Σταθερός στρατηγικός στόχος του Μουσείου και αιτούμενο παραμένει η πλήρης λειτουργία του, η οποία, εφόσον ισχύσουν οι παρούσες συνθήκες και τηρηθούν οι δεσμεύσεις θα μπορέσει να εγκαινιαστεί εντός του 2018. Το ΕΜΣΤ συνεχίζει το πρόγραμμα εξωστρέφειας και συνεργειών που ξεκίνησε δυναμικά το 2016 και επικεντρώνεται περαιτέρω στον τομέα της έρευνας και της παραγωγής δράσεων για την προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα, μέσω του θεσμικού του ρόλου.

Το νέο κτήριο θα διαθέσει δύο και πλέον από τους ορόφους του για την παρουσίαση της μόνιμης συλλογής του, ενώ θα διαθέτει χώρους για περιοδικές εκθέσεις, συνέδρια, εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους, βιβλιοθήκη, project room, media lounge κλπ. Θα είναι εξοπλισμένο με καφέ και εστιατόριο.

 

Infographic: Πάνος Κωνσταντόπουλος

 

EL / EN