(Μ.Ε.Σ.Α.) Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Ισόγειο)

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) θέλοντας να τονίσει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης και τη δυνατότητα των θεσμών, φιλοξένησε το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.), ως τρίτη δράση του προγράμματος ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ.

Το Μ.Ε.Σ.Α. ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015 από τους μαθητές του 2ου ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Φυλακών Τρικάλων και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών), το ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης», το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και το Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα. Πρόκειται για ένα νομαδικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης, το οποίο σχεδιάζεται από τους ίδιους του μαθητές και διαμορφώνεται με τα δικά τους έργα, με στόχο την επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω».

Το Μ.Ε.Σ.Α. χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα “START – Create Cultural Change” της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και το Bundesvereinigung Soziokultureller Zentrene.V (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων) υπό τον γενικό συντονισμό της επιμελήτριας κ. Νιόβης Ζαραμπούκα – Χατζημάνου. Το ΕΜΣΤ υπήρξε συνοδοιπόρος του Μ.Ε.Σ.Α. εξ’αρχής, λόγω της πολυετούς του εμπειρίας μέσω του δικού του προγράμματος ΕΜΣΤ χωρίς σύνορα και συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση αυτής της δράσης, με επικεφαλής από πλευράς του Μουσείου την συντονίστρια του προγράμματός του και επιμελήτρια εκπαίδευσης κ. Μαρίνα Τσέκου.

Παρουσιάστηκαν έργα που με κυρίαρχο άξονα την ελευθερία, με χρήση ποικίλων εικαστικών μέσων, όπως περφόρμανς, ηχητική σύνθεση και εγκατάσταση, φωτογραφία, ζωγραφική και γλυπτική.

Τα εγκαίνια του Μ.Ε.Σ.Α. πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, η παρουσίασή του ήταν ελεύθερη για το κοινό και διήρκησε ως τις 3 Ιουλίου 2016.