ΜΑΣΚΕΣ

 
 
 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 
 
 
 
 
 

ΜΑΣΚΕΣ

Ένα διαδικτυακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και ενήλικες
Ιδέα, σχεδιασμός, παρουσίαση: Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, εικαστικός

Γιατί έχει ακόμα ενδιαφέρον ένα ζωγραφικό πορτραίτο στην εποχή μας; Είναι μόνο ο προφανής λόγος της πιστής, ή και όχι, αναπαράστασης ενός προσώπου; Μήπως είναι κάτι περισσότερο από αυτό; Και τελικά με ποιον τρόπο μπορεί ένα πορτραίτο να εκφράζει την εποχή του ή και τον πολιτισμό από τον οποίο προέρχεται;

Δύσκολες ερωτήσεις, που σίγουρα έχουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Οι προσωπογραφίες του Χρόνη Μπότσογλου με τίτλο Μάσκα, 1988, που βρίσκονται στη συλλογή του ΕΜΣΤ, αποτελούν την αφορμή για τον σχεδιασμό του ομότιτλου διαδικτυακού προγράμματος. Με αφετηρία τα έργα αυτά και με εργαλεία την περιέργεια και την παρατηρητικότητα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην προσέγγιση της έννοιας του προσώπου και των διαφορετικών τρόπων αναπαράστασής του.

Το πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη: στο πρώτο, θεωρητικό μέρος (βίντεο 1) θα συζητηθούν και αναλυθούν οι προσωπογραφίες με τίτλο Μάσκα, 1988, του Χρόνη Μπότσογλου, και θα παρουσιαστούν διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης και αναπαράστασης του προσώπου από διαφορετικούς πολιτισμούς και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Μέσα από τη συζήτηση και τη σύγκριση θα αντιληφθούμε, επίσης, τρόπους με τους οποίους μπορούμε να «δούμε» ένα πορτραίτο της σύγχρονης εποχής. Το δεύτερο μέρος του προγράμματος (βίντεο 2-4) περιλαμβάνει τρία βίντεο-δημιουργικά εργαστήρια, τα οποία μας δίνουν οδηγίες για να δημιουργήσουμε τις δικές μας μάσκες-πρόσωπα: μια Αφρικανική μάσκα (βίντεο 2), μια ιατρική (βίντεο 3) και ένα σχέδιο-αυτοπροσωπογραφία, στο οποίο αποτυπώνεται με μετρήματα η δομή του προσώπου. Μετά την παρακολούθηση του πρώτου βίντεο, μπορείτε το επιλέξετε όποιο/όποια από τα τρία βίντεο-δημιουργικά εργαστήρια σας ενδιαφέρει/-ρουν περισσότερο για να δημιουργήσετε τις δικές σας μάσκες-πρόσωπα.

 
 
 

 
 
 
Μάσκες (θεωρητικό μέρος για όλες τις ηλικίες).

Κατασκευή Αφρικανικής μάσκας (για παιδία 8-12 ετών και για 6-8 ετών με τη βοήθεια γονέα/-ιών).

Κατασκευάζουμε με τη φαντασία μας μια Αφρικανική μάσκα, βασισμένη στις φωτογραφίες αφρικανικών μασκών που έχουμε δει στο θεωρητικό μέρος του προγράμματος και στην αρχή αυτού του βίντεο.

Κατασκευή από χαρτόνι

Υλικά: χαρτόνι, μολύβι, κοπίδι, κόλλα, σπάγκος δύο χρωμάτων. Για τη διακόσμηση της μάσκας μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο υλικό επιθυμούμε.

 
 
 
Κατασκευή μάσκας του γιατρού της πανούκλας (για παιδιά 12+ ετών και για 10-12 ετών με τη βοήθεια γονέα/-ιών).

Κατασκευάζουμε μία μάσκα στο σχήμα αυτής που φορούσαν οι γιατροί της πανούκλας τον μεσαίωνα, μία χαρακτηριστική φιγούρα που έγινε ευρύτερα γνωστή από το καρναβάλι της Βενετίας.

Κατασκευή με χαρτόνι και εφημερίδα.

Υλικά: Χαρτόνι, χαρτοταινία, εφημερίδα, ξυλόκολλα, ψαλίδι, κοπίδι, μολύβι, καρμπόν.

Κατεβάστε και εκτυπώστε το pdf που θα σας βοηθήσει να κατασκευάσετε τη μάσκα του γιατρού της πανούκλας

Μετρήσεις προσώπου με βελόνα – Αυτοπροσωπογραφία (για έφηβους και ενήλικες).

Μάθημα σχεδίου, βασισμένο στα πορτραίτα του Χρόνη Μπότσογλου. Μαθαίνουμε να μετράμε το πρόσωπό μας με βελόνα μετρήσεων μέσα από έναν καθρέφτη. Προσπαθούμε έτσι να αντιληφθούμε τη δομή του προσώπου μας και να μπορέσουμε να το αναπαραστήσουμε σχεδιαστικά αρκετά κοντά στην πραγματικότητα. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μετρήσουμε όποιο πρόσωπο θέλουμε.

Υλικά: Πινακίδα, χαρτί, βελόνα μετρήσεων, μολύβι, γόμα, καθρέφτης.

 
 
 
EL / EN