ΤΟ ΕΜΣΤ ΚΑΙ Η ATHENS KALLITHEA FC ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Στο πλαίσιο μιας πρωτόγνωρης σύμπραξης μεταξύ ενός θεσμού για την τέχνη και τον πολιτισμό και ενός επαγγελματικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και η Athens Kallithea FC θα αναπτύξουν μία πολύπλευρη συνεργασία κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ποδοσφαιρικής σεζόν 2023/24.

Στο πλαίσιο της σύμπραξης αυτής, το λογότυπο ΕΜΣΤ θα αναγράφεται κεντρικά στο μπροστινό μέρος των επίσημων εμφανίσεων της Athens Kallithea FC για τη σεζόν 23/24, τις οποίες θα φορά εντός γηπέδου η πρώτη ομάδα της AKFC, ενώ θα είναι και διαθέσιμες προς πώληση στο επίσημο ηλεκτρονικό κατάστημα της AKFC στο shop.akfc66.gr, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η νέα συλλογή θα είναι επίσης διαθέσιμη σε περιορισμένες ποσότητες στο πωλητήριο του ΕΜΣΤ στον χώρο του Μουσείου.

Η πρώτη συλλογή εμφανίσεων της AKFC που κυκλοφόρησε κατά την περσινή σεζόν 22/23 κέρδισε τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνοντας πωλήσεις ρεκόρ εκτός Ελλάδος.

Παράλληλα, η AKFC θα αξιοποιήσει την πλατφόρμα της στο πιο δημοφιλές άθλημα παγκοσμίως για να προωθήσει το ΕΜΣΤ και τις εκθέσεις του και τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν μέσω του επίσημου ιστότοπου του συλλόγου και των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Στους ευρύτερους τομείς της τέχνης και του αθλητισμού, το ΕΜΣΤ και η AKFC έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν από κοινού έναν κοινωνικοπολιτικό διάλογο ανάμεσα στην Αθήνα και τον υπόλοιπο κόσμο,» δήλωσε ο πρόεδρος της Athens Kallithea FC Τεντ Φιλιππάκος. «Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συντασσόμαστε με το ΕΜΣΤ και τη συμμετοχή μας σε αυτή την πρωτόγνωρη σύμπραξη.»

«Όπως ο αθλητισμός, έτσι και η τέχνη είναι οικουμενικό κομμάτι κάθε κοινότητας και νιώθουμε ενθουσιασμό που είμαστε μέρος αυτής της ιδιαίτερα πρωτότυπης συνεργασίας,» δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Γρέγου. «Τόσο το ποδόσφαιρο όσο και η τέχνη βελτιώνουν την κοινωνική και πολιτιστική ζωή, διαπερνώντας σύνορα, κουλτούρες, γενιές, και γλώσσες, ενθαρρύνοντάς μας να συνδεθούμε μεταξύ μας.»

Το ΕΜΣΤ είναι ένας κορυφαίος εθνικός θεσμός για τη σύγχρονη τέχνη και την οπτική κουλτούρα στην Ελλάδα, και ένας από τους ηγετικούς θεσμούς της Νότιας Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Για το Μουσείο, η τέχνη και ο οπτικός πολιτισμός αποτελούν σημαντικό παράγοντα μετασχηματισμού της εκπαίδευσης, της παραγωγής γνώσης, των αφηγήσεων, καθώς και κινητήρια δύναμη για τη διάδοση αξιών προόδου και χειραφέτησης στην κοινωνία. Το Μουσείο εστιάζει σε πρακτικές που εξετάζουν με κριτικό βλέμμα συνολικά την κοινωνία και τις πολιτικές της προτεραιότητες και πραγματεύονται κεντρικά ζητήματα της εποχής μας όπως η δημοκρατία, η διακυβέρνηση, η ισότητα, η οικονομία, το περιβάλλον, οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και της κυριαρχίας της τεχνολογίας, ενώ ταυτοχρόνως αναδεικνύουν τη σημασία του δημόσιου διαλόγου και των «κοινών».

Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό εργοστάσιο ζυθοποιίας ΦΙΞ, ένα αθηναϊκό τοπόσημο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και κοινωνιολογική σημασία, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της πόλης μεταξύ της Λεωφόρου Συγγρού και της Λεωφόρου Καλλιρρόης – μόλις 2 χλμ. ανατολικά από το Στάδιο Γρηγόρης Λαμπράκης, την έδρα της Athens Kallithea FC.

Τον Σεπτέμβριο, η AKFC θα ξεκινήσει να αγωνίζεται για τη σεζόν 2023/24 της Super League 2, έχοντας στόχο την άνοδο στη Super League 1, την κορυφαία κατηγορία της Ελλάδος. Κατά τη σεζόν 2022/23, η AKFC τερμάτισε στη δεύτερη θέση, μόλις ένα βαθμό μακριά από μία ιστορική άνοδο, αποτελώντας την καλύτερη σεζόν της ομάδας εδώ και 17 χρόνια από όταν αγωνίστηκε τελευταία φορά στην κορυφαία κατηγορία. Τα εισιτήρια για τους αγώνες της AKFC θα είναι σύντομα διαθέσιμα μέσω Ticketmaster.gr.

Ο σύλλογος, που ιδρύθηκε το 1966, είναι υπό νέα αμερικανική ιδιοκτησία και διαχείριση από τον Σεπτέμβριο 2021, και μετονομάστηκε σε Athens Kallithea FC τον Σεπτέμβριο 2022. Το VERSUS, μία πλατφόρμα για την κουλτούρα του ποδοσφαίρου με έδρα το Λονδίνο, αποκάλεσε την ανανέωση στην εικόνα του συλλόγου «ένα από τα πιο καθαρά rebrands στην ιστορία του ποδοσφαίρου.»