Φωτογραφία: Δημήτρης Μπλούκας

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΥΧΑΤΑΙ. ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΩΣ ΖΩΝΤΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Δημιουργικό εργαστήριο για ενήλικες

Δεκέμβριος 2022

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ (17.11.2022): Οι θέσεις για το εργαστήριο έχουν εξαντληθεί. Ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον.

.

Το ΕΜΣΤ σας προσκαλεί στο εργαστήριο Το μουσείο βρυχάται. Αφηγηματικές προσεγγίσεις του μουσείου ως ζώντα οργανισμού.

Το μουσείο βρυχάται, αναφωνεί ή σιωπά;

Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο σε συνεργασία με τον εικαστικό καλλιτέχνη Νίκο Αρβανίτη, θα διερευνήσουν μέσω πρακτικών του ήχου και της μετα-λογοτεχνίας την εμπειρία, τον τόπο, τον χρόνο, τις λειτουργίες και τον λόγο του μουσείου, με στόχο την παραγωγή ηχητικών μικρο-αφηγήσεων.

Μπορεί να γουργουρίσει ένα μουσείο; Και αν ναι, τότε που βρίσκεται η κοιλιά του;

Οι διαδρομές, τα σημεία συνάντησης και θέασης, τα εκθέματα, οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι στο κτήριο, οι πληροφορίες, τα συνοδευτικά κείμενα και τα δελτία Τύπου, αποτελούν όλα κομμάτια της εμπειρίας του μουσείου.

Πώς μπορούμε καταγράφοντας το ηχητικό περιβάλλον του μουσείου και επεξεργαζόμενοι τον λόγο που αυτό παράγει να αναστοχαστούμε την εμπειρία μας σε αυτό;

Αν το μουσείο έχει γλώσσα, τότε ποια είναι η χροιά της φωνής του;

Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσω ηχογραφήσεων πεδίου, ανασύνθεσης κειμένων και ηχογραφήσεων φωνής, να παράξουν ηχητικά κολλάζ που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και αισθητικών προσεγγίσεων.

Ένα εργαστήριο του εικαστικού καλλιτέχνη Νίκου Αρβανίτη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μέρος Πρώτο | 3 Δεκεμβρίου 2022 | Ώρα: 11.30 – 14.00
Παρουσίαση του εργαστηρίου. Περιπλάνηση και παρατήρηση. Συλλογή, διαχείριση και ανασύνθεση του έντυπου και ψηφιακού «λόγου»  του μουσείου.

Μέρος Δεύτερο | 4 Δεκεμβρίου 2022 | Ώρα: 11.30 – 14.00
Εισαγωγή στη χρήση ηχογραφικών μέσων και εφαρμογών επεξεργασίας ήχου. Ηχογραφήσεις πεδίου και φωνής.

Μέρος Τρίτο | 10 Δεκεμβρίου 2022 | Ώρα: 11.30 – 14.00
Επεξεργασία και παραγωγή περιεχομένου.

Μέρος Τέταρτο | 11 Δεκεμβρίου 2022 | Ώρα: 11.30 – 14.00
Παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συζήτηση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Νίκος Αρβανίτης, γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βιέννης και στο μεταπτυχιακό τμήμα MFA «Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο και Νέες Εικαστικές Στρατηγικές» του Πανεπιστημίου Bauhaus της Βαϊμάρης με υποτροφίες της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών DAAD και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α. Ωνάση. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Διαγωνισμό ZeitGenosse Schiller για τέχνη στο δημόσιο χώρο (Βαϊμάρη2005), ήταν υποψήφιος για το 5ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ (Αθήνα, 2007) και κέρδισε το Δεύτερο Βραβείο Γ. Σπυρόπουλου (Αθήνα, 2009. Το 2014 ήταν Artist in Residence στο Ατelierhaus Salzamt (Λιντς, Αυστρία).
Είναι συνιδρυτής του καλλιτεχνικού διδύμου Barking Dogs United με την Naomi Tereza Salmon.

Από το 2018 εργάζεται ως Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στις ακόλουθες διοργανώσεις:  2η Les Ateliers de Rennes – Biennale d’Art Contemporain, Ρεν, 2η Μπιενάλε της Αθήνας , Halle 14, Λειψία , Locust Projects, Μαϊάμι , State of Concept, Αθήνα , Townhouse Gallery of Contemporary Art, Κάιρο , Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, Αθήνα , BWA Wroclaw Galeria Awangarda, Βρότσλαφ , Bâtiment d’Art Contemporain, «Le Commun», Γενεύη, και το Salon of the Museum of Contemporary Art, Βελιγράδι (RS).

Ατομικές εκθέσεις: γκαλερί a.antonopoulou.art, Αθήνα , artcore, Μπάρι , ACC Galerie, Βαϊμάρη.