xurban_collective, Άγραφη πινακίδα

xurban_collective – Α Clean Slate

Ωδείο Αθηνών - Project Room

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης εγκαινίασε στις 11 Μαΐου το νέο έργο της ομάδας xurban_collective με τίτλο A Clean Slate στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2010, παραγγελίες του μουσείου για το Project Room που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin.

Σε μια στιγμή που το οικονομικό φαινόμενο της απελευθέρωσης των αγορών διεθνώς και της δημιουργίας ενιαίων κανόνων στην οικονομική ζωή, καθώς και οι επιπτώσεις του φαινομένου αυτού που ονομάζουμε παγκοσμιοποίηση, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της εποχής μας, η ομάδα xurban_collective αναφέρει ρητά -ήδη από την πρώτη πρόταση του μανιφέστου της- ότι «η παγκοσμιοποίηση ήταν ένα ψέμα…». Την τελευταία δεκαετία, η ομάδα xurban_collective, που περιλαμβάνει καλλιτέχνες, σχεδιαστές και θεωρητικούς, έχει δημιουργήσει μια σειρά έργων, μέσα από τα οποία τα μέλη της διατυπώνουν τις αμφιβολίες τους για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και ανακρίνουν τις σύγχρονες στρατηγικές αποκλεισμού και περιστολής, καθώς και το φαινόμενο του εξευγενισμού. Η καλλιτεχνική τους δραστηριότητα στηρίζεται στη συλλογική πρακτική, η οποία στοχεύει στη δημιουργία θεματικών έργων με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα.

Πρόσφατα, η έρευνά τους εστιάζει στους μετασχηματισμούς που υφίστανται οι περιοχές γύρω από τα λιμάνια των αστικών κέντρων. Το έργο Άγραφη Πινακίδα αποτελεί συνέχεια της έρευνας που ξεκίνησαν οι καλλιτέχνες το 2009 με το έργο The Cracked Sea of Marble, το οποίο επικεντρώνεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, και το έργο La Ville Blanc, το οποίο εστιάζει στις θάλασσες και τα λιμάνια της Μεσογείου. Έχοντας ταξιδέψει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πόλεις-λιμάνια και έχοντας μελετήσει τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στις περιοχές αυτές, οι xurban_collective δημιουργούν ένα έργο στο οποίο η θάλασσα λειτουργεί ως ο τόπος της παγκόσμιας αγοράς. Εξετάζοντας τις διαφορετικές συνθήκες στα λιμάνια της Μεσογείου, οι καλλιτέχνες αναγνωρίζουν ένα αστικό μοντέλο που συνίσταται στην ανάπτυξη μεγάλων εμπορικών και οικιστικών περιοχών που βρίσκονται υπό κατασκευή. Τα αποτέλεσμα της διαπίστωσης αυτής, συνέλαβαν στη δημιουργία του έργου La Ville Blanc που παρουσιάστηκε στην αρχή του χρόνου στη Μασσαλία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην πόλη της Αθήνας και στο λιμάνι του Πειραιά, για την προετοιμασία του νέου έργου τους για το μουσείο, οι xurban_collective παρατήρησαν ότι η παραπάνω συνθήκη δεν αρμόζει απόλυτα στο κεντρικό λιμάνι της ελληνικής πρωτεύουσας.

Στο έργο La Ville Blanc, οι καλλιτέχνες δεν ενδιαφέρονται μονάχα για τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές και εφαρμογές της παγκοσμιοποίησης που διαπίστωσαν σε ορισμένα λιμάνια που επισκέφτηκαν, αλλά και για τη θάλασσα ως φορέα της ιστορίας και του πολιτισμού, και ως πηγή βιολογικού πλούτου. Έτσι, και στο νέο έργο για την Αθήνα, οι xurban_collective αντιμετωπίζουν τη θάλασσα ως τον τόπο όπου ταξιδεύουν κοντέινερ γεμάτα εμπορεύματα, αλλά την ίδια στιγμή, και ως το μέρος όπου ταξιδεύουν τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες. Στη νέα οπτικοακουστική εγκατάσταση που παρουσιάζεται στο μουσείο, oι καλλιτέχνες πραγματεύονται τα παραπάνω θέματα μέσα από βίντεο και φωτογραφίες που έχουν τραβήξει κατά τη διάρκεια επιτόπιας έρευνας στα λιμάνια του Πειραιά, της Μασσαλίας, της Νίκαιας, της Νέας Υόρκης και της Κωνσταντινούπολης. Η εγκατάσταση αποτελείται από βάθρα διαφορετικών διαστάσεων πάνω στα οποία είναι τοποθετημένες περίπου 4.000 φωτογραφίες που απεικονίζουν διαφορετικά θέματα από το θαλάσσιο χώρο, καθώς και λεπτομέρειες από κοντέινερ και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ακόμα, παρουσιάζονται δύο βίντεο με εικόνες από την εμπορική δραστηριότητα των λιμανιών και την κίνηση των ανθρώπων σε αστικά παγκοσμιοποιημένα κέντρα. Το τρίτο βίντεο της εγκατάστασης παρουσιάζει το κείμενο των καλλιτεχνών που συνοδεύει την έρευνά τους.

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη

ΟΜΑΔΑ

Η xurban_collective είναι μια διεθνής καλλιτεχνική ομάδα που ιδρύθηκε το 2000 και αποτελείται από τους Γκουβέν Ιντσιρλίογλου, Χακάν Τοπάλ, Αχμέτ Ατίφ Ακίν και Μαχίρ Γιαβούζ. Τα μέλη της είναι εγκατεστημένα στη Σμύρνη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Λιντς και στη Νέα Υόρκη. Μέσα από οπτικοακουστικά έργα και εγκαταστάσεις οι καλλιτέχνες προάγουν την έρευνα, την μελέτη και την ανάλυση της σύγχρονης πολιτικής, θεωρίας και ιδεολογίας, χρησιμοποιώντας τη φωτογραφία ντοκουμέντου, βίντεο και κείμενα. Η ομάδα εστιάζει την έρευνά της κυρίως σε περιοχές τοπικών συγκρούσεων, στο διαχωρισμό του πληθυσμού στα αστικά κέντρα και σε σύγχρονες στρατηγικές αποκλεισμού.

ΧΟΡΗΓΟΣ

Με την ευγενική υποστήριξη του