Το Stories of Our Lives: in Search of Queer Sanctuaries (Ιστορίες της ζωής μας: σε αναζήτηση queer καταφυγίων) είναι μια επιτόπια εγκατάσταση της καλλιτεχνικής ομάδας Nest που δημιουργήθηκε ειδικά για το ΕΜΣΤ. Μέσα από τη μακροχρόνια εμπλοκή της με την queer κοινότητα της Κένυας, η διεπιστημονική κολεκτίβα έχει γίνει μάρτυρας της βίαιης, απαξιωτικής μεταχείρισης που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι Αφρικανικές non-binary κοινότητες, καθώς και της αντίστασης και των στρατηγικών που αναπτύσσουν, ενώ μάχονται αποφασιστικά για ένα καλύτερο μέλλον με ίσα δικαιώματα. Οι queer εκφράσεις στην Κένυα –παρόλο που είναι παγιδευμένες σε διάφορα αδιέξοδα νομικά, θρησκευτικά, επιθυμίας, εθνότητας, φαντασίας, γλώσσας, προσδοκιών και πολιτιστικών κωδικών– παραμένουν ένας σημαντικός τρόπος για αντίσταση σε επιβλαβείς και κυκλικές αφηγήσεις που στοχεύουν στην queer κοινότητα της χώρας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από την παρουσίαση φωτογραφιών, εικονογραφήσεων, ηχοτοπίων και αποσπάσματα κειμένων που απομαγνητοφωνήθηκαν από εκατοντάδες προσωπικές συζητήσεις, η έκθεση επιχειρεί να πλαισιώσει τις queer εκφράσεις στην Κένυα και να αναδείξει τις εγγενείς αντιφάσεις της queer ζωής στην Αφρική, καθώς και να δημιουργήσει μια σύγχρονη κατανόηση της βιωμένης πραγματικότητας της χώρας.
Παράλληλα με το αρχείο, η κολεκτίβα παρουσιάζει το Stories of Our Lives, μια ταινία-ανθολογία που βασίζεται σε μια συλλογή ιστοριών για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Κένυας. Η ταινία, γυρίστηκε σε συνεργασία με τo East African minority rights resource (Πόρος για τα δικαιώματα των μειονοτήτων της Ανατολικής Αφρικής) Uhai/EASHRI και την Νοτιοαφρικανική εταιρεία παραγωγής ταινιών Big World Cinema. Με το που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2014, η διανομή και προβολή της ταινίας στην Κένυα απαγορεύτηκε από το Kenya Film Classification Board, με την αιτιολογία ότι «προωθεί την ομοφυλοφιλία, η οποία είναι αντίθετη με τα εθνικά πρότυπα και τις αξίες» της χώρας. Η απαγόρευση ισχύει μέχρι σήμερα.
Η έκθεση στο ΕΜΣΤ είναι το δεύτερο μέρος της παρουσίασης του έργου της κολεκτίβας Nest, η μεγάλης κλίμακας υπαίθρια βίντεο-εγκατάσταση της οποίας, Return to Sender, παρουσιάζεται στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ και αποτελεί συμπαραγωγή των δύο ιδρυμάτων (έως 30.09.23). Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, η κολεκτίβα NEST προσέθεσε ένα νέο κεφάλαιο στην υπάρχουσα ταινία, το οποίο συμπεριλαμβάνει συνεντεύξεις με ανθρώπους που προσπαθούν να προάγουν την βιώσιμη μόδα στην Ελλάδα.
Επιμέλεια: Ιόλη Τζανετάκη
ΚΟΛΕΚΤΙΒΑ NEST
Η κολεκτίβα NEST, με έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας, ιδρύθηκε το 2012. Τo έργo τους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει κινηματογράφο, μουσική, μόδα, εικαστικές τέχνες και λογοτεχνία. Η πρακτική τους, έχοντας ως αφετηρία της τη σύγχρονη αστική αφρικανική εμπειρία, διερευνά το ιστορικό, αποικιακό και μετα-αποικιακό παρελθόν των αφρικανικών κοινοτήτων και τα πιθανά τους μέλλοντα. Λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη της πως τα σύγχρονα ζωτικά προβλήματα (όπως το περιβαλλοντικό) διασυνδέονται και μας αφορούν όλους.
Τα έργα της κολεκτίβας NEST σχεδιάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να εμπλέκουν ποικίλα ακροατήρια και να μπορούν να παρουσιαστούν σε διάφορα περιβάλλοντα, μεταξύ άλλων σε ακαδημαϊκό πλαίσιο ή, ευρύτερα, στον δημόσιο χώρο. Το 2013, η κολεκτίβα ίδρυσε το HEVA –το πρώτο στο είδος του χρηματοδοτικό ταμείο δημιουργικής επιχειρηματικότητας στην Αφρική– το οποίο παρέχει υποστήριξη σε δημιουργικούς επαγγελματίες της Ανατολικής Αφρικής. Το 2018, οι NEST διοργάνωσαν για πρώτη φορά το Strictly Silk, ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε σαν πάρτι και εξελίχθηκε σε έναν πολυμεσικό, ασφαλή χώρο όπου γυναίκες και nοn-binary άτομα, ανεξάρτητα από την καταγωγή, τις πεποιθήσεις ή την ηλικία τους, μπορούν να συνευρεθούν με σκοπό τη χαρά και την ισχυροποίηση της κοινότητας. Το 2022, η κορυφαία γερμανική πολιτιστική επιθεώρηση Monopol συμπεριέλαβε την κολεκτίβα NEST στο Monopol 100, τον ετήσιο κατάλογο με τις 100 προσωπικότητες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του διεθνούς σύγχρονου πολιτισμού.