Νίνα Παπακωνσταντίνου,Σύλβια Πλαθ: Το χαμένο ημερολόγιο, 2008

Νίνα Παπακωνσταντίνου – Αντί γραφής

Ωδείο Αθηνών

Το εξόχως ποιητικό και στοχαστικό βάθος του εικαστικού έργου της  Νίνας Παπακωνσταντίνου, μιας σημαντικής καλλιτέχνιδας της νεότερης γενιάς, φιλοδοξεί να παρουσιάσει η πρώτη μεγάλη της έκθεση που οργανώνει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της πολιτικής του για την ανάδειξη ενός σύγχρονου, πολυδιάστατου και διεθνούς, καλλιτεχνικού δυναμικού στη χώρα μας.

Στα έργα σε χαρτί ή απευθείας στον τοίχο της τελευταίας δεκαετίας, που στην πλειονότητά τους συνιστούν δυσανάγνωστες, κρυπτικές μεταγραφές με ανοιχτή σημασία πολυπληθών λογοτεχνικών και φιλοσοφικών κειμένων ή ημερολογιακών σημειώσεων, η εννοιολογική καλλιτέχνις, με σπουδές φιλολογίας στην Αθήνα και καλών τεχνών στο Λονδίνο, εμφανίζει το οπτικό κείμενο στο όριο της απόλυτης λευκότητας, ως μυστικό, αποκαλύπτοντας την κρυμμένη του παρουσία.

Οι μυθοπλασίες του μυστικού που συνιστούν τον πυρήνα των σχεδίων της Νίνας Παπακωνσταντίνου, δεν εξαντλούνται ωστόσο στην υπομονετική, επίμονη πράξη της αντιγραφής από την καλλιτέχνιδα. Γράφονται και ξαναγράφονται κάθε φορά μέσα από τις ατέρμονες μεταφράσεις μας και τους αναγνωστικούς κρυψώνες που γεννούν.

Επιμέλεια: Τίνα Πανδή