Γιάννης Κουνέλλης, Χωρίς τίτλο, 2004 - Φωτογραφία: Ολυμπιάννα Μηλιάκη

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών

Όροφοι 2-3-4

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι πλέον ΑΝΟΙΧΤΟ για το κοινό. Υποδέχεται τους επισκέπτες, με τη μόνιμη συλλογή του, τις εκθέσεις και τις δράσεις του.

Χρειάστηκε να περάσουν είκοσι χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του, το 2000 και μία περιπετειώδης πορεία, με τη σταδιακή ενεργοποίηση των χώρων των περιοδικών του εκθέσεων το 2016 και την αναστολή της λειτουργίας του ΕΜΣΤ πριν από ένα χρόνο, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες εγκατάστασης της μόνιμης συλλογής και η προετοιμασία για την πλήρη λειτουργία του μουσείου.

Το ΕΜΣΤ καλεί το κοινό να συν – διαμορφώσει τη νέα του εποχή, στη μόνιμη στέγη του πλέον, και να το μετατρέψει σε αγαπημένο προορισμό.

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα 78 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις: Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις, Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες – Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές.

Καθοριστική για τη συνέχιση της δυναμικής πορείας του ΕΜΣΤ υπήρξε η έγκριση της δωρεάς των 3.000.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) τον Ιούλιο του 2018, η οποία επέτρεψε την εκτέλεση των εργασιών για την ολοκλήρωση του κύριου στρατηγικού στόχου του μουσείου, της πλήρους λειτουργίας του. Με τη δωρεά του ΙΣΝ υλοποιήθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης των εκθεσιακών χώρων, καθώς και προετοιμασίας και μεταφοράς της Μόνιμης Συλλογής. Επιπλέον, το ΙΣΝ υποστήριξε την προμήθεια εξοπλισμού συμβάλλοντας στη δημιουργία και αναβάθμιση, μεταξύ άλλων, του Χώρου Νέων Μέσων, του Εργαστηρίου Συντήρησης, της Βιβλιοθήκης και του Καλλιτεχνικού Αρχείου, και της Αίθουσας Προβολών.

Ανοίγοντας τις πόρτες του σε μια νέα εποχή, το ΕΜΣΤ άλλαξε την οπτική του ταυτότητα. To νέο λογότυπο, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία MNP, έπειτα από κλειστό διαγωνισμό, έχει ως κύρια αναφορά το χαρακτηριστικό, παραλληλόγραμμο σχήμα του κτηρίου που είχε αρχικά δημιουργηθεί από τον αρχιτέκτονα Τάκη Ζενέτο. Η φόρμα του κτηρίου και η τοποθεσία του, συμβάλλουν σε μια εμφαντική ανάδειξη ενός οριζόντιου άξονα. Μέσα από την εικαστική του απλότητα, στοχεύει να περιγράψει έναν χώρο, ένα πλαίσιο που δεν αυτοπροσδιορίζεται αισθητικά αλλά ετεροπροσδιορίζεται κάθε φορά από τα έργα των καλλιτεχνών που ζωντανεύουν στο μουσείο.

Η συλλογή αριθμεί συνολικά περίπου 1.300 έργα, 965 στον τομέα Ζωγραφικής και Τρισδιάστατων έργων, 323 στον τομέα Φωτογραφίας και Νέων Μέσων και 8 στον τομέα Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικού Σχεδίου, 151 Ελλήνων και 105 ξένων καλλιτεχνών.

 

ΕΡΓΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

2ος όροφος
Δημήτρης Αληθεινός, Φράνσις Άλις, Κουτλούγκ Αταμάν, Κωστής Βελώνης, Κέντελ Γκιρς, Κοκέν Εργκούν, Έμιλι Ζασίρ, Θόδωρος,γλύπτης, Βλάσης Κανιάρης, Νίκος Κεσσανλής, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Άντρεα Μπάουερς, Χρόνης Μπότσογλου, Άνταμ Μπρούμπεργκ & Όλιβερ Σάναριν, Γιώργος Ξένος, Γουαλίντ Ράαντ και Ομάδα Άτλας,  Άλαν Σεκούλα,  Άσπα Στασινοπούλου, Στέφανος Τσιβόπουλος, Μάκης Φάρος, Μόνα Χατούμ, Γιάννης Ψυχοπαίδης

3ος όροφος
Στήβεν Αντωνάκος, Αθανάσιος Αργιανάς, Κώστας Βαρώτσος, Κάρλος Γκαραϊκόα, Ναν Γκόλντιν, Πέντρο Καμπρίτα Ρέις, Μιχάλης Κατζουράκης, Κιμσούτζα, Γιώργος Λαζόγκας, Κάρλος Μότα,  Νίκος Ναυρίδης, Σιρίν Νεσάτ, Παντελής Ξαγοράρης, Μαρία Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ρένα Παπασπύρου, Παύλος, Λουκάς Σαμαράς, Δανάη Στρατού, Κώστας Τσόκλης, Τζοάνα Χατζηθωμάς & Χαλίλ Ζορέζ, Χρύσα.

4ος όροφος
Νίκος Αλεξίου, Τζανίν Αντονί, Δανιήλ, Χάρις Επαμεινώνδα, Ίλια Καμπακόφ, Νίκη Καναγκίνη, Κιμσούτζα, Γιάννης Μπουτέας, Μπία Ντάβου, Ζάφος Ξαγοράρης, Παντελής Ξαγοράρης, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Νίνα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου Γιώργος Χατζημιχάλης, Μόνα Χατούμ, Χρύσα.

1ος όροφος
Πακ Σενγκ Τσούιν

Ισόγειο
Young-Hae Chang Heavy Industries

 

VIDEOS

ΥΛΙΚΟ ΤΥΠΟΥ

Icon
ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ 123.20 MB 421 downloads

ΧΟΡΗΓΟΙ