Μιχαήλ Καρίκης, "No Ordinary Protest [Μια ασυνήθης διαμαρτυρία]", 2018

ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΙΚΗΣ. ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

4ος όροφος

Η έκθεση Γιατί είμαστε μαζί αποτελεί την πρώτη στην Ελλάδα διεξοδική παρουσίαση του έργου του διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καλλιτέχνη Μιχαήλ Καρίκη. Δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει την πολυδιάστατη πρακτική ενός εξέχοντα εκπροσώπου της διασποράς, ο οποίος έχει διαγράψει σημαντική πορεία στο εξωτερικό. Το έργο του Καρίκη διακρίνεται για την προσωπική του συμμετοχική πρακτική, που συνδυάζει βίντεο και ήχο και στοχεύει στην ανάδειξη κοινωνικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών εντάσεων από το παρόν και την πρόσφατη ιστορία. Σε συνεργασία πάντα με ομάδες ανθρώπων, όπως μαθητές, εργαζόμενους, συνταξιούχους ή ακτιβιστές, και αντλώντας έμπνευση από την παγκόσμια βιομηχανική και πολιτική ιστορία, τη λογοτεχνία και τη μουσική πρωτοπορία, ο καλλιτέχνης ενορχηστρώνει και καταγράφει μουσικά συμβάντα που διανοίγουν χαραμάδες ελπίδας σε ένα μέλλον το οποίο προδιαγράφεται δυσοίωνο.

Η έκθεση δομείται πάνω σε έξι κομβικές βιντεο-ηχητικές εγκαταστάσεις από την καλλιτεχνική πορεία του Μιχαήλ Καρίκη την τελευταία δεκαετία: Weather Orchestra (2022), Surging Seas (2022), Ferocious Love (2020), No Ordinary Protest (2018), Children of Unquiet (2014) και Sounds from Beneath (2011-2012). Οι εγκαταστάσεις αυτές συμπληρώνονται και αναπτύσσονται περαιτέρω μέσα από επιλεγμένα έργα, φωτογραφίες, κείμενα και εγκαταστάσεις μικρότερης κλίμακας. Κοινός παρονομαστής των έργων είναι η ιδιαίτερη πολυφωνική ποιητική του Καρίκη, η οποία, μέσα από διαφορετικές αφηγήσεις και μια αίσθηση αλληλεγγύης, συνδέει ομάδες ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον.

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Ο Μιχαήλ Καρίκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ζει και εργάζεται μεταξύ Λισαβόνας και Λονδίνου. Καρίκης δημιουργεί δράσεις, οπτικοακουστικά έργα, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις και έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές μπιενάλε, μουσεία, και κινηματογραφικά φεστιβάλ διεθνώς. Κεντρικά θέματα του έργου του είναι η κλιματική καταστροφή και η ανάκτηση των συλλογικών δεσμών στην εποχή μας. Τα έργα του προκύπτουν μέσα από ουσιαστική και μακροχρόνια συνεργασία με ομάδες και κοινότητες.

Εχει εκθέσει ευρέως διεθνώς, μεταξύ άλλων στη ΕΚΟ 8 Διεθνής Τριενάλε Τέχνης και Περιβάλλοντος, Σλοβενία (2021), στη 2η Μπιενάλε της Ρίγας, Λετονία (2020), στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα Aarhus (2017), στην Μπιενάλε Kochi-Muziris, Ινδία (2016), στο British Art Show 8, Ηνωμένο Βασίλειο (2015-2017), στο Steirischer Herbst, Γκράτζ, Αυστρία (2015), στην 5η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, στο Witte de With, Ρόττερνταμ (2015), στο Palais de Tokyo, Παρίσι (2014-15), στη 19η Μπιενάλε του Σίδνεϊ (2014), στη Μπιενάλε Mediacity Seoul/SeMA, Σεούλ (2014), στη Videonale 14, Βόννη (2013), στη 2η Aichi Triennale, Nagoya, Ιαπωνία (2013), στην Manifesta 9 (2012), καθώς και στο εθνικό περίπτερο της Δανίας στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας (2011), τα τελευταία δύο σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου.

Ατομικές εκθέσεις της δουλειάς του έχουν γίνει στην ΤΑΤΕ Liverpool, στο Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Torino, στην Whitechapel Art Gallery, Λονδίνο, στο Middlesbrough Institute of Modern Art, Ηνωμένο Βασίλειο, στο Turku Art Museum, Φινλανδία στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Aarhus, στο Casino Luxembourg Forum d’art Contemporain, Λουξεμβούργο, στην Villa Romana, και στο Arnolfini, Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο (2013).

Ο Καρίκης έχει δώσει παραστάσεις διεθνώς, όπως στο Royal Opera House Covent Garden και στο Barbican Theatre του Λονδίνου. Τα ηχητικά του έργα έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως από την Bjork, τον DJ Spooky, την UNICEF, και το MIT, καθώς και από τις δισκογραφικές εταιρίες Sub Rosa και One Little Independent Records, και παράλληλα έχουν μεταδοθεί ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σε ποικίλους ευρωπαϊκούς εθνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως BBC Radio & Television, RAI, RTL και Radio France.

Ο Καρίκης έχει διδάξει διεθνώς συμπεριλαμβανομένων του Royal College of Art, Λονδίνο, Ruskin School στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Nederlandse Filmacademie, Άμστερνταμ, Goldsmiths College, Λονδίνο, Sandberg Institute, Άμστερνταμ, Slade School of Art, Λονδίνο, Central Saint Martins, Λονδίνο, Universidade de Saõ Paulo, Βραζιλία. Κατέχει μόνιμη θέση καθηγητή στο MIMA School of Art & Design στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Καρίκης ήταν υποψήφιος για τα βραβεία Film London Jarman Award το 2019 και το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και για το Αγγλο-Ιαπωνικο Daiwa Art Prize του 2015.

ΥΛΙΚΟ ΤΥΠΟΥ