Ανδρέας Αγγελιδάκης, Shell house

Κάθε τέλος είναι μια αρχή – Ανδρέας Αγγελιδάκης

Ωδείο Αθηνών

«Αυτό που λέμε αρχή είναι συχνά το τέλος
Και τελειώνοντας θα πει πως κάνεις μιαν αρχή.
Το τέλος είναι εκεί που ξεκινούμε.»

T. S. Eliot

 

Οι στίχοι αυτοί από τα Τέσσερα Κουαρτέτα του T. S. Eliot προσέφεραν το 2006 αντί άλλου ερμηνευτικού σχολιασμού έναν ευρύ μεταφραστικό ορίζοντα στο Κτίριο που περπατάει του Ανδρέα Αγγελιδάκη, όσο και στον ίδιο τον Μεγάλο Περίπατο, τη μεγάλη διεθνή έκθεση του Μουσείου για τα προθυρανοίξια του υπό ανάπλαση ακόμη τότε κτιρίου του, στην οποία παρουσιαζόταν σε νυχτερινή προβολή στην εξωτερική όψη της Συγγρού, σηματοδοτώντας με αλληγορικό τρόπο την αρχή ή/και το τέλος του.

Τα όρια του τέλους και της αρχής μετατέθηκαν πολλές φορές τα επόμενα χρόνια για το Νέο ΕΜΣΤ. Σήμερα η αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση του σημαντικού αυτού δημιουργού, αρχιτέκτονα, εικαστικού, συγγραφέα, blogger, επιμελητή εκθέσεων, στην οποία κεντρική θέση κατέχει η έννοια ή/και η παρουσία του κτιρίου-ερειπίου και η μεταποίηση/μετατροπή/μεταμόρφωσή του, μας προτείνει να διασχίσουμε τον ενδιάμεσο χώρο της μετάβασης από τη μία κατάσταση στην άλλη, να βιώσουμε την άγνωστη και συνάμα ανοιχτή συνθήκη «του μεταξύ», αυτού του τρίτου χώρου ανάμεσα σε ό, τι ήταν και σε ό, τι δεν είναι ακόμη.

Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον και πειραματικό έργο του Ανδρέα Αγγελιδάκη, όπου το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως εργαστήριο διακαλλιτεχνικών διασταυρώσεων, μίξεων και υπέρβασης της συμβατικής αρχιτεκτονικής του οικοδομείν, δοκιμάζονται τα κριτικά και ποιητικά, με την αρχική σημασία της λέξης, όρια της υβριδικής εποχής μας. Μέσα από την εικονική εμπειρία, το παιχνίδι, τη μυθοπλασία ο ρόλος του αρχιτέκτονα αλλάζει. Η ταυτότητα δίνει τη θέση της σε πολλαπλές όψεις και αναπαραστάσεις του εαυτού που διεισδύουν σε διαφορετικά πολιτιστικά πεδία.

Η έκθεση του Ανδρέα Αγγελιδάκη που ο ίδιος ο αρχιτέκτονας σχεδίασε, είναι ένα από αυτά. Επισκεπτόμενος τα έργα του με την ταυτότητα ενός Άλλου, του επιμελητή, δεν μας αποκαλύπτει τα μυστικά του δημιουργού. Χτίζει νέες σημασίες και ερμηνευτικά περιβάλλοντα. Η ίδια η επιμελητική πράξη γίνεται γι’ αυτόν ένας χώρος προς κατοίκηση. Ένα νέο έργο.

Άννα Καφέτση
Διευθύντρια

Επιμέλεια: Ανδρέας Αγγελιδάκης σε συνεργασία με την Δάφνη Βιτάλη

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΈΝΤΥΠΟ

Το παρακάτω εκπαιδευτικό έντυπο απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Για να δείτε το έντυπο πατήστε εδώ.

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη σε συνεργασία με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη
Κείμενα: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Δάφνη Βιτάλη, Μία Λύντστρομ
ΙSBN: 978-960-8349-77-3
Αριθμός σελίδων: 112
Γλώσσα: Ελληνικά / Αγγλικά
Διαστάσεις: 22 x 16,5 εκ
Έτος έκδοσης: 2014