Hannah Toticki, "Career Cabaret", 2017, (λεπτομέρεια), Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

HANNAH TOTICKI. ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ΠΑΝΤΟΥ, ΔΙΑΡΚΩΣ

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων-Ισόγειο

Τα πάντα, παντού, διαρκώς
Στην ατομική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η Hannah Toticki υιοθετεί μια κριτική και συχνά χιουμοριστική προσέγγιση για να εξετάσει όψεις της «κοινωνίας της εξουθένωσης», την αόρατη εργασία των γυναικών, τη σχέση μας με την τεχνολογία, την εργασιακή ζωή ως μια δυνητικά κοσμική θρησκεία, και, γενικότερα, την κατάσταση της εργασίας στον ύστερο καπιταλισμό και σε μια κοινωνία που κυνηγά την παραγωγικότητα, την επιτάχυνση και την ανάπτυξη. Αγορές ανοιχτές όλο το 24ωρο, νέες τεχνολογίες πληροφορίας, μια παγκόσμια υποδομή για συνεχή εργασία και η δυνατότητα κατανάλωσης όλες τις ώρες της ημέρας θολώνουν όλο και περισσότερο τη διάκριση ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα, τη δραστηριότητα και την ανάπαυση, την εργασία και την ψυχαγωγία, ενώ συντομεύουν τον χρόνο που διαθέτουμε πλέον για να αντιδράσουμε στα ερεθίσματα. Η έκθεση «Τα πάντα, παντού, διαρκώς» φωτίζει τον παραλογισμό της σύγχρονης ζωής και διερευνά τις επιπτώσεις που έχει το αίτημα της αδιάκοπης ανάπτυξης στους φυσικούς πόρους, στο οικοσύστημα, αλλά και στο ίδιο μας το σώμα.

Η Hannah Toticki έχει διαμορφώσει μια πολύ χαρακτηριστική και προσωπική οπτική γλώσσα που εμπνέεται από τη μόδα, το ντιζάιν, το θέατρο και την ποπ κουλτούρα. Τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της συχνά σχετίζονται άμεσα με το ανθρώπινο σώμα και μοιάζουν σε πρώτο επίπεδο με έπιπλα, αξεσουάρ ή ρούχα και συχνά συνδυάζονται με περφόρμανς, βίντεο και μουσική.

Η έκθεση Τα πάντα, παντού, διαρκώς περιλαμβάνει 80 έργα που αντιστοιχούν σε διάφορες πτυχές της πρακτικής της Toticki. Χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια: Παραγωγή, Ύπνος, Έλεγχος και Προσοχή. Η δομή αυτή επιδιώκει να θέσει τα επιμέρους έργα εντός πλαισίου, να διευκολύνει την ανάγνωσή τους, αλλά και να αναδείξει τις σχέσεις μεταξύ των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται η Toticki στο έργο της. Η ατομική έκθεση της Toticki στο ΕΜΣΤ είναι η πρώτη παρουσίαση του έργου της στην Ελλάδα και η πρώτη της μεγάλη έκθεση σε μουσείο στην Ευρώπη.

Η Hannah Toticki γεννήθηκε το 1984 στο Borup της Δανίας. Ζει και εργάζεται στο Hvalsø της Δανίας.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο.

Η Hannah Toticki συμμετέχει επίσης στην έκθεση Modern Love. Η αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας,  με μια σειρά έργων που πραγματεύονται τη σχέση τεχνολογίας και διαπροσωπικών επαφών.

Επιμέλεια: Ιόλη Τζανετάκη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

H Hannah Toticki έχει διαμορφώσει μια προσωπική και ιδιαίτερη γλώσσα που εμπνέεται από τη μόδα, το ντιζάιν και το θέατρο. Τα γλυπτά και οι εγκαταστάσεις της συνδέονται συχνά με το ανθρώπινο σώμα και έχουν τη μορφή επίπλων, αξεσουάρ και ρούχων. Η Toticki καταπιάνεται με θέματα που θεωρούνται άχαρα, όπως την εργασιακή ζωή, την οικονομία, τα χρέη και την αγροτική πολιτική, και χρησιμοποιεί χιούμορ και μια ξεχωριστή εικαστική έκφραση για να δημιουργήσει εύληπτα έργα, να προκαλέσει σκέψεις και συζητήσεις, συνδυάζοντας συχνά τα υλικά της έργα με περφόρμανς και διαλέξεις. Ζει και εργάζεται στην Δανία.

Επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις, αναθέσεις και παραστάσεις περιλαμβάνουν: Universal Human Resource, MOCAD Μουσείο Σύχγρονης Τέχνης, Ντητρόιτ και  Work After Work, Δημοτική Πινακοθήκη Wedding, Βερολίνο (2021), Shapeshifters, Malmø Kunstmuseum (2020), The Land of Milk and Honey, KW Κunst Werke, Βερολίνο (2019) Slower and Cheaper και Sacred Work, Overgaden Institute of Contemporary Art, Κοπεγχάγη (2018 και 2017).

Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις περιλαμβάνουν: Modern Love: Η Aγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας, EMΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα (2023), Kunstihoone Tallinn Art Hall (2021), Museum für Neue Kunst, Freiburg, DE (2020). RIBOCA1 – 1η Μπιενάλε της Ρίγας (2018) European Graduates Art Prize, Arti et Amicitiae, Άμστερνταμ (2017), Start Point Prize, Εθνική Πινακοθήκη της Πράγας, Take Me, Im Yours Kunsthal Charlottenborg (2016), Agitation de la Prostate Féminine, Saint-Valentin Espace d’Arts, Λωζάνη (2015).

Επιλεγμένα βραβεία
2022 Danish Art Foundation, υποτροφία για 3 χρόνια εργασίας
2021 Ίδρυμα Aage και Yelva Nimbs
2019 Βραβείο γλύπτη Astrid Noacks και Βραβείο του Ιδρύματος Τέχνης Niels Wessel Bagges
2018 Βραβείο ταλέντου του Ιδρύματος Carl Nielsen και Anne Marie Carl-Nielsen
2016 Βραβείο StartPoint για αποφοίτους των Ευρωπαϊκής Ακαδημιών Τέχνης

PERFORMANCE

Hannah Toticki, In Sacred Work (2016/2022)

Στo πλαίσιo των εγκαινίων θα παρουσιαστεί στις 18.00 και στις 20.00 η περφόρμανς της Ηannah Toticki In Sacred Work (Eις μίαν ιεράν εργασίαν). Πρόκειται για μια μουσική περφόρμανς-επίδειξη μόδας με ρούχα που παραπέμπουν σε στολές εργασίας και ιερατικά άμφια, σχεδιασμένα από την Hannah Toticki, και συγχρόνως ένα βίντεο-καραόκε με χακαρισμένους στίχους από γνωστές ποπ επιτυχίες που μιλούν για τη σύγχρονη εργασιακή ζωή, για την εργασία ως νέα κοσμική θρησκεία, για τη διαχείριση του άγχους, το ανθρώπινο δυναμικό, την προέλευση της αμειβόμενης εργασίας και τη σύνταξη βιογραφικών ως μια πράξη προσευχής και νηστείας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΜΣΤ