Emma Talbot, You Are Not the Centre (inside the animal mind), 2025 (Film still) | Courtesy the artist

EMMA TALBOT: HUMAN/NATURE

2ος όροφος

Η Emma Talbot έχει γίνει γνωστή για τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις της που στηρίζονται στη ζωγραφική σε μετάξι, ένα μέσο στα φορμαλιστικά χαρακτηριστικά του οποίου η ίδια βρίσκει τα ιδανικά εργαλεία για τη διατύπωση ενός φεμινιστικού λόγου. Η Talbot συνδυάζει τη ζωγραφική, το σχέδιο, τα κινούμενα σχέδια και τη γλυπτική σε μεγάλη κλίμακα με μια ιδιοσυγκρασιακή εικονογραφία που αποτελεί σύνθεση μυθολογικών και ρυθμικών μοτίβων, έντονων χρωμάτων και καλλιγραφίας, για να προσεγγίσει ζητήματα που σχετίζονται με την οικοπολιτική και το περιβάλλον. Στο έργο της καταπιάνεται με ερωτήματα όπως «τι είναι η φύση;» και πώς – ή εάν – είναι δυνατή μια ηθική «επιστροφή» σε αυτή.

Το δημιουργημένο ειδικά για το ΕΜΣΤ νέο έργο της με τίτλο Human/Nature (Άνθρωπος/Φύση, 2025) είναι μια μνημειώδης υφαντουργική εγκατάσταση από ζωγραφισμένο μετάξι που συνοδεύεται από την ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο You Are Not the Centre (Inside the Animal Mind) [∆εν είσαι το Κέντρο (Μέσα στο Μυαλό των Ζώων)]. Στο έργο αυτό – όπως και σε πολλά άλλα έργα της Talbot – η θηλυκού γένους πρωταγωνίστρια, ένα alter ego της ίδιας της καλλιτέχνιδας, βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αναζήτησης και έρευνας στην προσπάθειά της να κατανοήσει τον κόσμο γύρω της. Εδώ τη βλέπουμε να εγκαταλείπει τη σφαίρα της ανθρώπινης εμπειρίας για να εισέλθει στο μυαλό των ζώων, επιζητώντας μια κατανόηση του κόσμου από τη σκοπιά ενός μη ανθρώπινου βλέμματος.

Η φιγούρα αυτή συλλέγει διάφορες αισθητηριακές εμπειρίες καθώς έρχεται σε επαφή με το οσφρητικό σύμπαν ενός σκύλου, με το μυαλό μιας αράχνης που σχεδιάζει να υφάνει περίπλοκους ιστούς ή με την οπτική αντίληψη του ελαφιού και τις αγχώδεις αντιδράσεις πουλιών σε κατάσταση αιχμαλωσίας. Η εγκατάσταση από ζωγραφισμένο μετάξι φέρει επίσης Χίμαιρες: τέρατα επινοημένα από τον άνθρωπο στη μορφή των οποίων συνυπάρχουν διάφορα ζώα. Αντλώντας το υλικό της από μεσαιωνικές απεικονίσεις ζώων και γλυπτά της κλασικής αρχαιότητας με τη μορφή της Χίμαιρας, η εικονογραφία της Talbot είναι μια αλληγορία για τις ανθρώπινες φαντασιώσεις και τους σύμπλοκους δεσμούς μεταξύ ανθρώπων, ζώων και φυσικού κόσμου. Η Χίμαιρα λειτουργεί ως μεταφορά για το ανθρώπινο Εγώ, για το πώς η φαντασία μας αντιλαμβάνεται το άγνωστο και για τους συχνά τερατώδεις τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε με τον φυσικό κόσμο.

Στην εγκατάσταση υπάρχει επίσης ένα τρισδιάστατο έργο από ύφασμα που ανακαλεί τη φυσική παρουσία μιας Χίμαιρας: από τη μια του πλευρά συγκεντρώνεται ένας σωρός από διακριτά ανθρώπινα και ζωώδη στοιχεία – λύκος, γυναίκα, πουλί και φίδι αναπτύσσονται μέσα στον φυσικό χώρο της έκθεσης. Από την άλλη, οι μαύρες σκιές τους υποδηλώνουν πως όλα τους μοιράζονται την ίδια φυσική υπόσταση, την ίδια ενέργεια – πως είναι όλα κομμάτια του ίδιου ζωντανού σχήματος.

Συνδυαστικά τα έργα αυτά επιδιώκουν να λύσουν τον γόρδιο δεσμό ανθρώπου-φύσης και να οραματιστούν ένα πιο μέλλον με περισσότερη φροντίδα για την μη-ανθρώπινη ζωή και πιθανές εναλλακτικές κατευθύνσεις του.

Το έργο δημιουργήθηκε κατόπιν ανάθεσης για την έκθεση Γιατί να Κοιτάμε τα Ζώα; Δικαιοσύνη για την μη-ανθρώπινη ζωή /Why Look at Animals? A Case for the Rights of Non-Human Lives, ΕΜΣΤ, 15 Μαΐου 2025 – 15 Φεβρουαρίου 2026.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Emma Talbot γεννήθηκε το 1969 στο Stourbridge της Αγγλίας. Σπόυδασε στο Royal College of Art, στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια ήταν υπότροφος της Ρώμης στη Βρετανική Σχολή της Ρώμης.

Ατομικές εκθέσεις (επιλογή: Centraal Museum, Oυτρέχτη (2025), Louiziana Museum of Modern Art, Δανία, Κesslhaus Kindl, Βερολίνο (2023-24), In the End, the Beginning, KINDL –  Centre for Contemporary Art, Βερολίνο (2023), Emma Talbot: The Age/L’Età – Collezione Maramotti, Reggio Emilia, Ιταλία (2023), Kunsthaus Biel, Ελβετία (2023), Whitechapel Art Gallery, Λονδίνο (2022), DCA Dundee (2021), Εast Side Projects, Μπέρμινγχαμ, (2020), Gemeentemuseum, Χάγη (2019), Freud Museum, Λονδίνο (2016). Oμαδικές εκθέσεις (επιλογή): Talking To Nature, Kunst Haus Wien, Bιέννη, (2024-25), True Colors, Kunstmuseum Den Haag, Χάγη, Drawing Biennial 2024, Drawing Room Λονδίνο, The Cosmos Within, ARoS Aarhus Kunstmuseum, Δανία, We Is Future: Visions of New Communities, Museum Folkwang Essen, Έσσεν, Poly. A Fluid Show, KINDL – Centre for Contemporary Art, Βερολίνο, Dawn of Humanity. Art in Periods of Upheavel, Kunstmuseum Bonn, Βόννη (όλα 2024) Art Display, Art Gallery of Western Australia, Περθ, The Inescapable Intertwining of All Lives, Kunsthalle Düsseldorf, Ντύσσελντορφ, The Ecstatic Being. Between Knowing and Understanding, STUK Leuven, Βέλγιο (2023), The Milk of Dreams, κεντρική έκθεση, 59η Μπιενάλε Βενετίας (2022), Winter Light, Hayward Λονδίνο (2021).

Το 2020 της απονείμαν το Max Mara Art Prize for Women, το σημαντικότερο βραβείο διεθνώς για γυναίκες εικαστικούς.

ΥΛΙΚΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Κατερίνα Γρέγου
Διοικητική & Οικονομική Διευθύντρια: Αθηνά Ιωάννου
Καλλιτεχνική Παραγωγή | Συντονισμός Έργου: Γιάννης Αρβανίτης
Ταυτότητα έκθεσης: Schema – Δήμητρα Χρονά
Βοηθός Σχεδιασμού Έκθεσης: Έφη Λαζακίδου
Φωτισμός (ΕΜΣΤ): Γρηγόρης Σαμπάνης
Μεταφορά και Εγκατάσταση Έργου: consTRUCKtivist ΕΕ Fine Art Packing & Transport
Οπτικοακουστική Εγκατάσταση: Μάκης Φάρος, Αντώνης Γκατζουγιάννης
Υποδιευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών (ΕΜΣΤ): Ηρώ Νικολακέα
Τεχνική Υποστήριξη (ΕΜΣΤ): Βαγγέλης Φίλιππας, Αιμίλιος Πετρίκης
∆ιοικητική Υποστήριξη Έργου SUB 6.4: Βίκη Τριανταφυλλούδη
Ασφάλειες Έργων: Karavias Underwriting Agency
Σύμβουλος Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη
Επικοινωνία (ΕΜΣΤ): Ιωακείμ Θεοδωρίδης, Μαριγώ Σιάκκα, Ηλιάνα Σιάργκα (γραφιστικός σχεδιασμός)
Social media: Σέργιος Ζαλμάς
Διεθνής τύπος: Pickles PR
Μεταφράσεις: Μαρία Σκαμάγκα
Ψηφιακές Εκτυπώσεις: Νίκος Πασχαλίδης

Η ταινία κινουμένων σχεδίων You Are Not the Centre (Inside the Animal Mind) είναι συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του κέντρου σύγχρονης τέχνης Copenhagen Contemporary (∆ανία).

Ειδικές ευχαριστίες απευθύνονται στους: Marie Laurberg και Aukje Lepoutre Ravn (Copenhagen Contemporary), Jen Aldred, Daniel Talbot-Mason, Paolo Merico, Boudi Eskens και Galerie Onrust, Άμστερνταμ, Amanda Kelly, Vanessa Saraceno.

ΧΟΡΗΓΟΙ

ΕΛΛΑΔΑ 2.0

Το έργο της Emma Talbot  είναι αποτέλεσμα του Προγράμματος Φιλοξενίας (Residency) του Έργου SUB 6.4., «Δράσεις για την προώθηση των ελληνικών πολιτιστικών εξαγωγών και την ενίσχυση του ελληνικού πολιτιστικού ονόματος από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας», το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGenerationEU.