Διευρυμένες οικολογίες – Προσεγγίσεις σε μια εποχή κρίσης

Ωδείο Αθηνών

Στα πλαίσια του θεματικού κύκλου εκθέσεων Δημόσιος χώρος και κοινωνικά δίκτυα, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την πρώτη υπαίθρια έκθεση. Η έκθεση Διευρυμένες οικολογίες – Προσεγγίσεις σε με εποχή κρίσης διαπραγματεύεται θέματα που άπτονται του σύγχρονου οικολογικού προβληματισμού. Χωρίς να θέτει μια συγκεκριμένη περιβαλλοντική θεματική, επιδιώκει να διευρύνει την ιδέα της οικολογίας και να την προσεγγίσει μέσα από την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, προσφέροντας ένα χώρο για συλλογισμό γύρω από αυτήν την πολυσύνθετη έννοια. Η έκθεση, υιοθετεί τη «διευρυμένη» ερμηνεία της οικολογίας, όπως την αντιλαμβάνεται ο φιλόσοφος Φελίξ Γκουαταρί στο βιβλίο του Οι τρεις Οικολογίες, ο οποίος μιλάει για μια νέα οικοσοφία που βασίζεται σε τρία διαφορετικά οικολογικά φάσματα: το περιβάλλον, τις κοινωνικές σχέσεις και την ανθρώπινη υποκειμενικότητα. Η οικοσοφία του Γκουαταρί δεν αφορά διαχωρισμούς τύπου φύση και πολιτισμός, φύση και άνθρωπος, ανθρώπινο είδος και μη, αλλά αφορά διαφορετικούς παράγοντες οικολογικής σκέψης και δράσης, τον περιβαλλοντικό, τον νοητικό, τον κοινωνικό, τον πολιτικό κ.ά.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια στιγμή που το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και προτείνει τη διεύρυνση της οπτικής υπό την οποία κατανοούμε τις έννοιες περιβάλλον και περιβαλλοντισμός, μέσα από ένα ενδιαφέρον για μια «μετα-περιβαλλοντική» συνείδηση. Δεν διακηρύσσει μια σωστή «πράσινη» ατζέντα, λαμβάνει όμως ως δεδομένο ότι η οικολογική κρίση είναι πολυδιάστατη και παγκόσμια και σχετίζεται άμεσα με την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν δεν έχουν δημιουργήσει έργα ‘για’ το περιβάλλον, αλλά έργα που μας ενθαρρύνουν να σκεφτούμε την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα, καθώς και τις σχέσεις αστικού και φυσικού περιβάλλοντος• ατόμου, φύσης και κοινωνίας• φύσης και τεχνολογίας• αρχιτεκτονικής και οικολογίας.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το έργο 27 καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και καλλιτεχνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται κυρίως στην Αθήνα, οι οποίοι δημιούργησαν έργα για τους υπαίθριους χώρους που εκτείνονται γύρω από το κτίριο του Ωδείου Αθηνών. Η έκθεση έχει τη μορφή μιας ανοιχτής αφήγησης όπου διαφορετικές θεματικές και πρακτικές αντιπαρατίθενται και παρουσιάζονται γλυπτικές και ηχητικές εγκαταστάσεις, in situ έργα, νυχτερινές βιντεοπροβολές, παρεμβάσεις στο τοπίο, συμμετοχικές δράσεις καθώς και έργα που εστιάζουν σε κοινότητες ανθρώπων.

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Ανδρέας Αγγελιδάκης
Νίκος Αλεξίου
Αστικό Κενό
Γιώργος Γυπαράκης
Coti και Δημήτρης Χαρίτος
Guerilla Optimists
Intothepill
Κώστας Ιωαννίδης
Ελένη Καμμά
Απόστολος Καραστεργίου
Θάνος Κλωνάρης
Αλεξία Κοκορέλια και Nomint
Μαρία Κόντη
Ζήσης Κοτιώνης

Ντιάννα Μαγκανιά
Mo Y_Κατερίνα Χρυσανθοπούλου / Benoît Durandin
Βασίλης Μπαλατσός
Jennifer Nelson
Μαρία Οικονομοπούλου
Γιώργος Παπαδάτος
Ευτύχης Πατσουράκης
Άγγελος Πλέσσας
Σωκράτης Σωκράτους
Ίρις Τουλιάτου
Ελεάννα Χωρίτη
Αλέξανδρος Ψυχούλης
Weimar Public