Κύριλλος Σαρρής, Recto verso, 2004

Αυτό είναι ένα ποίημα – Ομάδα Οπτικής Ποίησης 1981 – 2011

Ωδείο Αθηνών

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει από τις 20 Ιουνίου έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2012 την έκθεση Αυτό είναι ένα ποίημα της Ομάδας Οπτικής Ποίησης 1981 – 2011.

Η έκθεση εντάσσεται στη σειρά των ιστορικών εκθέσεων του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στοχεύει στην ιστορική εξέταση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας της Ομάδας Οπτικής Ποίησης, που δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι σήμερα. Το ετερογενές έργο των καλλιτεχνών της ομάδας κατανοείται στο ιστορικό πλαίσιο διεθνών αναζητήσεων της οπτικής ποίησης που αναπτύχθηκαν τις δεκαετίες του 1960 και 1970 στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία, την Αμερική κ.ά.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικούς χώρους και θα περιλαμβάνει πυρήνες έργων, από σχέδια, κoλάζ, ζωγραφική, βιβλία έως εγκαταστάσεις, γλυπτά και  οπτικοακουστικά έργα, που εκτείνονται χρονικά στα 30 χρόνια παρουσίας της ομάδας.

Επιμέλεια:
Tίνα Πανδή

ΟΜΑΔΑ

Το 1981 πραγματοποιείται στην Ελλάδα στη γκαλερί 3 η πρώτη διεθνής έκθεση οπτικής ποίησης, στην οποία λαμβάνουν μέρος τρεις από τους καλλιτέχνες της ομάδας. Το 1987 οργανώνεται η έκθεση οπτικής ποίησης με καλλιτέχνες από τη Μεσόγειο με τίτλο Οδυσσέας σήμερα στη γκαλερί 3 και το 1988 η πρώτη έκθεση της ομάδας με τίτλο Φυγείν επίσης στη γκαλερί 3, η οποία «θεμελιώνει την ελληνική ομάδα καλλιτεχνών που ασχολούνται συστηματικά με την οπτική ποίηση». Τα επόμενα χρόνια η ομάδα θα συμμετάσχει σε πλήθος εκθέσεων και φεστιβάλ, όπως Η χώρα του κανενός, Κέντρο Τεχνών Πάρκου Ελευθερίας Δήμου Αθηναίων, 1990, Εικονο-γραφές, Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, 2003, Oίνος-Wine στο πλαίσιο της Πάτρας Πολιτιστική Πρωτεύουσα, 2006 και Η καθημερινότητα μέσα στον καθρέφτη, Τεχνοχώρος, 2011

Μέλη:
Δημοσθένης Αγραφιώτης
Γιούλια Γαζετοπούλου
Κωστής (Τριανταφύλλου)
Σοφία Μαρτίνου
Μιχαήλ Μήτρας
Κύριλλος Σαρρής
Έρση Σωτηροπούλου
Νατάσα Χατζιδάκι
Αλεξάνδρα Κατσιάνη & Θανάσης Χονδρός
Στάθης Χρυσικόπουλος & Τηλέμαχος Χυτήρης