Αθανάσιος Αργιανάς, Paper Through Wood, Wood through Paper,2010

Αθανάσιος Αργιανάς – The Length Of A Strand Of Your Hair, Of The Width Of Your Arms, Unfolded

Ωδείο Αθηνών - Project Room

Από τις 24 Ιουνίου παρουσιάζεται το νέο έργο του Αθανάσιου Αργιανά με τίτλο The Length Of A Strand Of Your Hair, Of The Width Of Your Arms, Unfolded (Το μήκος μιας τούφας των μαλλιών σου, του πλάτους των χεριών σου, ξεδιπλωμένων) στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2010, παραγγελίες του μουσείου για το Project Room που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin.

Ο Αθανάσιος Αργιανάς χρησιμοποιεί διαφορετικά εκφραστικά μέσα και δημιουργεί έργα που διερευνούν τη σχέση μεταξύ εικαστικής και μουσικής γλώσσας. Σε πολλά του έργα, πραγματεύεται τον μη-γραμμικό χρόνο, τη μνήμη και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργαζόμαστε και μεταφράζουμε πληροφορίες.

Το έργο The Length Of A Strand Of Your Hair, Of The Width Of Your Arms, Unfolded είναι μια εγκατάσταση που αποτελείται από δύο κινητικά γλυπτά (Unstable Objects) φτιαγμένα από χαλκό, ορείχαλκο και ασήμι που έχουν τη μορφή κλαδιών και αιωρούνται στο μέσο ενός δωματίου. Τα γλυπτά αυτά παρεμβάλλονται ανάμεσα σε δύο προβολές έτσι ώστε οι σκιές των γλυπτών να εμφανίζονται πάνω στις οθόνες, οι οποίες στη συνέχεια διακόπτονται ανά διαστήματα όταν εμφανίζεται η σκιά ενός άντρα. Ο άντρας διαβάζει τραγουδιστά μέσα από ένα χαρτί, ένα κείμενο που έχει γράψει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Άλλα τρία αντικείμενα από επιχρυσωμένα κλαδιά και χαρτί αιωρούνται και αυτά ανάμεσα στα γλυπτά. Τα γλυπτικά αυτά στοιχεία κρατιούνται μεταξύ τους από μία λεπτή αλυσίδα που καταλήγει σε ένα εκμαγείο. Το βάρος του εκμαγείου κρατάει όλη την εγκατάσταση δημιουργώντας ένα σχήμα σε μορφή αστερισμού. Το δενδροειδές στοιχείο αλλά και η κόλλα χαρτιού εμφανίζονται σε όλα τα μέρη του έργου, ενώ το κείμενο που διαβάζει ο άντρας στα δύο βίντεο προσφέρει το κλειδί για την ανάγνωση του έργου. Ο Αργιανάς εμπνέεται από τα μαθηματικά, την κβαντομηχανική και το παράδοξο του Ζήνωνα και πραγματεύεται συστήματα μέτρησης του φωτός, της θερμοκρασίας και της βαρύτητας.

Επιμέλεια: Δάφνη Βιτάλη

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Ο Αθανάσιος Αργιανάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Αφού σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης, συνέχισε στο Ντίσελντορφ για ένα χρόνο με καθηγητή τον Γιάννη Κουνέλη, και πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Goldsmiths στο Λονδίνο το 2005. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Max Wigram (Λονδίνο), στη γκαλερί Breeder, (Αθήνα) στην La Chambre, γκαλερί Xippas (Παρίσι), στην Faye Flemming & Partner (Γενεύη) καθώς και εκθέσεις δύο καλλιτεχνών στην Arcade Fine Arts, (Λονδίνο) και στο Serpentine Gallery Pavilion (Λονδίνο) όπου και παρουσίασε το Manifesto Of Nondurational Time στο «Μαραθώνιο Μανιφέστου 2008» που επιμελήθηκε ο Hans Ulrich Obrist. Επιλέχθηκε από την Diana Baldon να συμμετέχει στην έκθεση Heaven της 2ης Μπιενάλε της Αθήνας και ήταν υποψήφιος για το Βραβείο ΔΕΣΤΕ του 2009. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε δημόσια ιδρύματα μεταξύ των οποίων Arnolfini (Bristol), DCA Dundee Contemporary Arts (Dundee), Kunsthalle Wien Project Space (Βιέννη), Eastside Projects (Birmingham) και La Galerie, Noisy-Le-Sec (Παρίσι). Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

ΧΟΡΗΓΟΣ

Με την ευγενική υποστήριξη του