Δημήτρης Τσουμπλέκας, Η επέλαση του γυάλινου νεροχύτη, 1999

ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ 2001 – 2002

Φωτογραφίες & Βίντεο

Πρώην εργοστάσιο Φιξ

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν 11 φωτογραφίες και 20 βιντεοεγκαταστάσεις και βίντεο που αποκτήθηκαν από το Μουσείο, με αγορά ή δωρεά, τη διετία 2001 – 2002. Τα βίντεο, που ανήκουν κατά το πλείστον στον ιστορικό άξονα της συλλογής βιντεοτέχνης του Μουσείου, παρουσιάστηκαν σε δύο θεματικούς κύκλους με τίτλο Μικρή ιστορία της Περφόρμανς και Φεμινιστική τέχνη.

Μικρή ιστορία της Περφόρμανς (1967 – 1980)
Η περφόρμανς, ως ιδιαίτερο καλλιτεχνικό είδος, εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον από το έργο τέχνης-αντικείμενο στη ζωντανή δράση, στην οποία σαν μέσο έκφρασης χρησιμοποιείται συνήθως το ίδιο το σώμα του καλλιτέχνη. Στο θεματικό κύκλο με τίτλο Μικρή ιστορία της Περφόρμανς παρουσιάστηκαν έργα των Μπρους Νάουμαν, Βίτο Ακόντσι, Κρις Μπέρντεν, Μαρίνας Αμπράμοβιτς και Ουλάυ, και Νταν Γκράχαμ. Μέσα από τις δράσεις των καλλιτεχνών διερευνώνται τα όρια αντοχής του σώματος σε φυσικές και ψυχολογικές δοκιμασίες, οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, καθώς και μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή.

Φεμινιστική τέχνη (1974-1998)
Η λεγόμενη φεμινιστική τέχνη αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, κυρίως στις αγγλοσαξωνικές χώρες και κατανοείται στο ιδεολογικό πλαίσιο του γυναικείου κινήματος που εμφανίστηκε την ίδια περίοδο. Στον θεματικό αυτό κύκλο παρουσιάστηκαν βιντεοταινίες των καλλιτέχνιδων Λίντα Μπένγκλις, Μάρθα Ρόσλερ, Κάρολη Σνήμαν, Ντάρα Μπίρνμπαουμ και Σάντι Μπένιγκ. Στα έργα τους είναι φανερή η κριτική διάθεση ως προς τη θέση και το ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, ενώ παράλληλα διερευνάται η γυναικεία ταυτότητα και σεξουαλικότητα, και η σχέση με το σώμα.

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση