Αντρέα Μπάουερς, No Olvidado (Not Forgotten) [Μη λησμονημένοι], 2010 (λεπτομέρεια)

Άντρεα Μπάουερς. Ni Una Muerte Más (Όχι άλλος ένας θάνατος)

Ωδείο Αθηνών - Project Room

Από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 12 Μαΐου 2011 παρουσιάζεται το νέο πρότζεκτ της Άντρεα Μπάουερς με τίτλο Ni Una Muerte Más (Όχι άλλος ένας θάνατος) στο πλαίσιο της σειράς ΕΜΣΤ Νέες Παραγωγές 2011, παραγγελίες του μουσείου για το Project Room που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Bombay Sapphire gin. To νέο αυτό πρότζεκτ της Αμερικανίδας καλλιτέχνιδας αποτελείται από ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο που θα πραγματοποιήσει στους τοίχους του Project Room, καθώς και ένα βίντεο.

Τα έργα αποτελούν συνέχεια της σειράς σχεδίων της σε χαρτί με τίτλο No Olvidado (Όχι ξεχασμένοι), 2010, τα οποία εκτίθενται στην έκθεση Τέχνης Πολιτική. Όπως αναφέρει στον κατάλογο η Διευθύντρια του ΕΜΣΤ κ. Άννα Καφέτση: «Ένα ταξίδι που τέλειωσε πριν αρχίσει για όσους αποκλεισμένους, με τη λαχτάρα να ζήσουν στην άλλη μεριά, σε μια μυθική Γη της Επαγγελίας βρήκαν βίαιο θάνατο, μνημειώνει η Andrea Bowers στις μεγάλης κλίμακας σχεδιαστικές τοπιογραφίες ονομάτων με τίτλο Νο Olvidado (2010). Με την καταγραφή του καταλόγου των θυμάτων που προσπάθησαν να διασχίσουν τα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ, το αυστηρό αυτό Μνημείο, ιχνηλατεί και σωματοποιεί την απουσία και την απώλεια, διεκδικεί μέσα στην ευθραυστότητά του το δικαίωμα στη μνήμη».

Σύμφωνα με τη καλλιτέχνιδα: «Η πρόσφατη δουλειά μου είναι μια διερεύνηση των σημερινών ζητημάτων που αφορούν το είδος της τοπιογραφίας. Εστιάζω σε αμφισβητούμενες τοποθεσίες, στις οποίες διάφορες χώρες και εταιρείες προτίθενται να προκαλέσουν περιβαλλοντική υποβάθμιση ή να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για τον σκοπό της απόκτησης ή της διατήρησης της εξουσίας. Μία από τις πρώιμες λειτουργίες των τοπιογραφιών ήταν το ότι συνιστούσε απόδειξη του δικαιώματος της ιδιοκτησίας· στόχος του έργου μου είναι να αποκαλύψει την κατάχρηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Εστιάζω στο θέμα των μεξικανοαμερικανικών συνόρων για να απαντήσω στη μακρά ιστορία της καταγραφής της αμερικανικής Δύσης».

Το Ni Una Muerte Más (Όχι άλλος ένας θάνατος), 2011 είναι ένα νέο μονοκάναλο βίντεο στο οποίο ο Enrique Morones, ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτής του Border Angels, μιλάει για το έργο της οργάνωσης. Η οργάνωση αυτή ιδρύθηκε το 1986 αρχικά για να βοηθήσει τους μετανάστες που ζουν στα φαράγγια γύρω από το Σαν Ντιέγκο, στα σύνορα του Λος Άντζελες, και τώρα αγωνίζεται για να σταματήσουν οι άσκοποι θάνατοι των ανθρώπων που ταξιδεύουν στην έρημο κοντά στα σύνορα Ηνωμένων Πολιτειών και Μεξικού.

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝIΔΑ

Η Andrea Bowers γεννήθηκε το 1965 στο Wilmington του Οχάιο. Το 1987 πήρε το πτυχίο της από το Bowling Green State University του Οχάιο και το 1992 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στο California Institute of the Arts στη Βαλένθια της Καλιφόρνια. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων είναι οι: The Political Landscape, Susanne Vielmetter Los Angeles Projects, στη Καλιφόρνια (2010), Mercy Mercy Me, Andrew Kreps Gallery στη Νέα Υόρκη (2009), The Weight of Relevance, Wiener Secession στη Βιέννη (2007), Nothing is Neutral: Andrea Bowers στο REDCAT, Λος Άντζελες (2006). Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όπως οι: Drawn from Photography, The Drawing Center, Νέα Υόρκη (2011), Politics of Art, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα, The Artist’s Museum: Los Angeles Artists 1980-2010, The Museum of Contemporary Art, Λος Άντζελες (2010), The Last Newspaper, The New Museum, Νέα Υόρκη (2010), In the Balance: Art for a Changing World, Museum of Contemporary Art, Σύδνεϋ (2010), Multitud Singular: El arte de resistir, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Μαδρίτη (2009) και αλλού. Εκπροσωπείται από τη γκαλερί Susanne Vielmetter Los Angeles Projects. Ζει και εργάζεται στο Λος Άντζελες.

ΧΟΡΗΓΟΣ

Με την ευγενική υποστήριξη του

BOMBAY SAPPHIRE, the BOMBAY SAPPHIRE bottle
design and device are trademarks and/or registered trademarks