Η Σχολή Μουσικής Ιδρύματος Άντζελο είναι η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Ιδρύματος Άντζελο, ενός φανταστικού οργανισμού που δημιούργησε ο Άγγελος Πλέσσας. Με τα έργα που πραγματοποιεί στο πλαίσιο του Ιδρύματος Άντζελο, ο καλλιτέχνης διερευνά την κοινωνική πλευρά του διαδικτύου και με αυτό το σκοπό συχνά μεταφέρει διαδικτυακές συμπεριφορές και κοινωνικές συμβάσεις στον πραγματικό χώρο ελαχιστοποιώντας ή παρακάμπτοντας τη μεσολάβηση της τεχνολογίας. Το ίδιο το Ίδρυμα Άντζελο, στις ανακοινώσεις και στα μανιφέστα του αυτοπαρουσιάζεται ως ένας φορέας που ενσωματώνει όλες τις αρετές του ελεύθερου και ανοιχτού διαδικτύου, διατηρώντας όμως, όπως ο στερεοτυπικός διαδικτυακός οργανισμός, μια δομή επικεντρωμένη στον ιδρυτή του. Από τηn ανακοίνωση της ίδρυσης του το 2007 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην έκθεση Σε ενεστώτα χρόνο, το Ίδρυμα Άντζελο έχει πραγματοποιήσει αρκετούς από τους αρχικούς του στόχους όπως, μεταξύ άλλων, την ανέγερση μνημείου για τις γνωριμίες που γίνονται μέσα από το ίντερνετ (Monument to Internet Hookups, 2009), την παραγωγή ενός χαρτονομίσματος συναισθηματικών ανταλλαγών (We give you money, We want your love, 2008) και την παρουσίαση της έδρας του ιδρύματος στο διαδίκτυο (The Angelo Foundation Headquarters, 2009). Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η Σχολή Μουσικής Ιδρύματος Άντζελο, μια υβριδική εγκατάσταση που συνδυάζει ιστοσελίδες, τυπωμένο και βιντεοσκοπημένο υλικό και αντικείμενα που ο Άγγελος Πλέσσας έχει βρει ή δημιουργήσει μέσα από το διαδίκτυο. Ως προσωρινός χώρος διεξαγωγής των δραστηριοτήτων του οργανισμού αυτού η εγκατάσταση φιλοξενεί και μια σειρά από εργαστήρια-περφόρμανς, στα οποία ο καλλιτέχνης μαζί με διάφορους προσκεκλημένους πραγματοποιεί μουσικές και ποιητικές δράσεις.
Κεντρικό στοιχείο της εγκατάστασης είναι τρεις ιστοσελίδες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη Σχολή Μουσικής Ιδρύματος Άντζελο. Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις EgoAllegro.com, AnimaCapella.com και TempoCrescendo.com, αλλά και στις οθόνες των υπολογιστών της εγκατάστασης, οι θεατές αντικρίζουν τρεις σελίδες flash που μοιάζουν με πρόσωπα, μηχανολογικά σχέδια ή και εκκεντρικά “emoticons”. Οι εικόνες αυτές απαρτίζονται από σχηματοποιημένα μουσικά και πνευματικά σύμβολα όπως νότες, πεντάγραμμα, εβραϊκές μενόραχ, βουδιστικά μάνταλα αλλά και “Rotoreliefs”, τους χαρακτηριστικούς κυκλικούς δίσκους του Μαρσέλ Ντυσάν. Οποιαδήποτε ενέργεια με το ποντίκι μέσα στις ιστοσελίδες ανακαλεί τυχαία μια νότα μέσα από μια προεπιλεγμένη ομάδα ήχων πιάνου, φλάουτου και άρπας. Αυτό το σχήμα της «ελεγχόμενα τυχαίας» μουσικής σύνθεσης μεταφέρει τους θεατές στη θέση των εκτελεστών ενός ανοιχτού έργου αλεατορικής μουσικής μέσα από μία πρακτική που παραπέμπει στις συνθετικές μεθόδους του Μαρσέλ Ντυσάν, του Τζον Κέητζ και των καλλιτεχνών του κινήματος Φλούξους. Στην περίπτωση αυτή ο στόχος εκτός από την εκτέλεση ενός μουσικού έργου είναι και η δημιουργία ενός συστήματος συμμετοχής και συνεργασίας μεταξύ των θεατών. Το διαδραστικό στοιχείο που συνοδεύεται από ένα ακουστικό αποτέλεσμα μεταφέρει την αλληλεπίδραση από την οθόνη και τον διαδικτυακό χώρο στον εκθεσιακό πραγματικό χώρο μεταμορφώνοντας την συνήθως μοναχική διαδικασία πλοήγησης στον ιστό σε μια κοινωνική εμπειρία μεταξύ των επισκεπτών του μουσείου.
Η μουσική σχολή ολοκληρώνεται με την πραγματοποίηση μουσικών εργαστηρίων μέσα στο χώρο της. Με σκοπό την συνεργασία των συμμετεχόντων, τα μαθήματα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Σχολή Μουσικής Ιδρύματος Άντζελο έχουν μορφή διάλεξης ή εργαστηρίου και οι τίτλοι τους είναι «Ηχητικός διαλογισμός», «Ηχητική γονιμότητα» και «Ανάγνωση Ρομποτικής Ποίησης». Κατά τη διάρκεια τους ο Άγγελος Πλέσσας, αξιοποιώντας στοιχεία της εγκατάστασης, με τη βοήθεια προσκεκλημένων καλλιτεχνών αλλά και του κοινού ενεργοποιεί τη μουσική σχολή με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά και μεταφέρει στον πραγματικό χώρο το πνεύμα παιχνιδιού, συμμετοχής, συνεργασίας και αυθαιρεσίας που χαρακτηρίζει το διαδίκτυο.
Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Ο Άγγελος Πλέσσας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία το 2001 με το έργο aroundmyself.com, ένα διαδραστικό πορτραίτο του εαυτού του. Συνέχισε να δημιουργεί διαδραστικές ιστοσελίδες με θέματα που συχνά σχετίζονται με τη διαμόρφωση της προσωπικής ταυτότητας στο διαδίκτυο, κατοχυρώνοντας τον τίτλο τους σαν την ηλεκτρονική διεύθυνση τους. Συχνά τα έργα του περνάνε από το διαδίκτυο στον πραγματικό χώρο, με τη μορφή εγκαταστάσεων, κατασκευών από φώτα νέον και ψηφιακών εκτυπώσεων. Από το 2007 και μετά ιδρύει το φανταστικό ίδρυμα “Angelo Foundation” και μέσα στο πλαίσιο αυτού του εν εξέλιξη πρότζεκτ διερευνά και σχολιάζει τη χρήση των διαδικτυακών κοινωνικών μέσων δημιουργώντας παράλληλα αφορμές για κοινωνικοποίηση στον πραγματικό χώρο. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, το εξωτερικό και το διαδίκτυο όπως στη στην έκθεση Σε Ενεστώτα Χρόνο το 2007 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας, HEAVEN το 2009 και στην Triennale Bovisa στο Μιλάνο το 2011. Το 2009 παρουσίασε το Angelo Foundation Headquarters στο Jeu De Paume στο Παρίσι, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη. Το 2009 ήταν ανάμεσα στους εννέα νικητές του Rhizome commission. Το 2009 του επιδόθηκε υποτροφία Fulbright. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.