Το What, How & for Whom*/WHW είναι μια επιμελητική κολεκτίβα που δημιουργήθηκε το 1999 στο Ζάγκρεμπ και έχει έδρα το Βερολίνο και το Ζάγκρεμπ. Μέλη της είναι οι επιμελήτριες Ivet Ćurlin, Ana Dević, Nataša Ilić και Sabina Sabolović, καθώς και ο σχεδιαστής Dejan Kršić. Είναι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του επόμενου Skulptur Projekte Münster 2027, της πιο σημαντικής έκθεσης γλυπτικής και τέχνης στον δημόσιο χώρο, παγκοσμίως, που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια.
Τι, πώς και για ποιον; τα τρία βασικά ερωτήματα που διέπουν κάθε οικονομική οργάνωση, διέπουν επίσης την ιδέα πίσω από κάθε έκθεση, τον σχεδιασμό, και την υλοποίηση της, καθώς και την παραγωγή και τη διανομή έργων τέχνης και τη θέση του καλλιτέχνη στην αγορά εργασίας.
Στην ομιλία της, το μέλος της ομάδας What, How & for Whom/WHW Ivet Ćurlin θα συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η προοπτική της εργασίας τους σε τοπικό επίπεδο στο Ζάγκρεμπ επηρεάζει συνεχώς την επιμελητική πρακτική τους. Όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κροατία αντιμετωπίζει τις ανησυχητικές συνέπειες του ακροδεξιού λαϊκισμού και του ιστορικού αναθεωρητισμού. Πώς μπορούμε να επανεξετάσουμε τις εκθέσεις ως μορφές που παρεμβάλλονται σε ιδεολογικές, πολιτικές και υλικές συνθήκες σε εποχές μεγάλων αντιξοοτήτων; Η Ćurlin θα παρουσίασει πρότζεκτ της ομάδας από την αρχή της πρακτικής τους μέχρι τα πιο πρόσφατα.
Το μόττο What, How & for Whom ήταν και ο τίτλος της πρώτης έκθεσης της κολεκτίβας στην Kunsthalle Exnergasse το 2000 (στο πλαίσιο της 153ης επετείου του Κομμουνιστικού Μανιφέστου του Μαρξ), αλλά έγινε επίσης το κινητήριο ερώτημα πίσω από την δουλειά της, ο τίτλος της ομάδας αλλά και το σύνθημα της. Με την πάροδο των ετών, οι WHW επιμελήθηκαν εκθέσεις σε διαφορετικά γεωγραφικά και πολιτισμικά πλαίσια και σε διαφορετικές θεσμικές κλίμακες, εμπνευσμένες από queer-φεμινιστικές, αντιφασιστικές ιδέες και αποαποικιοποίησης, με στόχο να δώσουν νέα ερεθίσματα για αισθητικές και ιδεολογικές συζητήσεις στον τομέα της σύγχρονης τέχνης.
Το 2024, οι Ivet Ćurlin, Nataša Ilić και Sabina Sabolović διορίστηκαν καλλιτεχνικές διευθύντριες της επόμενης έκδοσης του Skulptur Projekte Münster, που θα πραγματοποιηθεί το 2027. Από το 2019 έως το 2024, οι Ivet Ćurlin, Nataša Ilić και Sabina Sabolović διετέλεσαν καλλιτεχνικές διευθύντριες της Kunsthalle Wien στη Βιέννη, ενώ οι δραστηριότητες στο Ζάγκρεμπ συνεχίστηκαν υπό την ηγεσία της Ana Dević. Το 2018, η WHW εγκαινίασε ένα νέο διεθνές και πειραματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ανερχόμενους καλλιτέχνες με την ονομασία WHW Akademija, με έδρα το Ζάγκρεμπ.
Από το 2003 έως το 2023, η κολεκτίβα WHW διεξήγαγε ένα πρόγραμμα στη δημοτική γκαλερί Gallery Nova στο Ζάγκρεμπ. Mεταξύ άλλων επιμελήθηκαν την 11η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2009) και το Κροατικό Περίπτερο στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας (2011).
H διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.
ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ
Είσοδος δωρεάν – Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων θα διατεθεί μισή ώρα πριν την εκδήλωση στα ταμεία του μουσείου, με σειρά προτεραιότητας.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ-ΕΛΛΑΔΑ 2.0
Το Διεθνές Πρόγραμμα Επίσκεψης Επιμελητών, καθώς και το ταξίδι και η διάλεξη της Ivet Ćurlin υλοποιούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.