Fix Game – Ένα Βιβλίο / Ένα Παιχνίδι

ΕΜΣΤ- Ωδείο Αθηνών - Goethe-Institut

ΦΙΞ 120+ χρόνια αρχιτεκτονική / Fix Game

Ένα βιβλίο / ένα εικαστικό – αρχιτεκτονικό παιχνίδι

Μία συνεργασία με δύο φορείς σε τρία σημεία της Αθήνας: Ωδείο Αθηνών / Goethe-Institut / ΕΜΣΤ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο της Ντόρας Θεοδωροπούλου ΦΙΞFIX 120+ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, Τάκης Χ. Ζενέτος -Μαργαρίτης Χ. Αποστολίδης, Σημείο Τομής στην ιστορία του Κτιρίου, από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πραγματεύεται την ιστορία του κεντρικού κτιρίου FIX στη Λεωφόρο Συγγρού, σημερινού Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, και πώς αυτό αντανακλά μέσα από τις συνεχόμενες αλλαγές του την ιστορία της εταιρείας μέσα στα χρόνια. Αναλύονται το Δίκτυο των εργοστασίων, τα Μηχανήματα, η Διαφήμιση,η επέμβαση εκσυγχρονισμού από τον Τάκη Ζενέτο και τον Μαργαρίτη Αποστολίδη κ.λπ. Στο σύγγραμμα προβάλλεται η δύναμη τόσο της Αρχιτεκτονικής όσο και της εταιρείας ΦΙΞ μέσα στο χρόνο. Η ιστορία της μπύρας ΦΙΞ είναι μεγάλη και η Αρχιτεκτονική ήταν πάντα ένα πολύ σημαντικό εργαλείο διαφήμισης της εταιρείας. Ένα βιβλίο που μελετά όλη την ιστορία της ΦΙΞ με επιστημονικό τρόπο και με ιστορικό και θεωρητικό υπόβαθρο θα βρεθεί στις περισσότερες κεντρικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, σε Μουσεία και φυσικά στα κεντρικότερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο ΦΙΞFIX 120+ XΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ θα παρουσιαστεί στις 30 ΜΑΪΟΥ 2018, στις 15:30, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Παναγιώτης Τουρνικιώτης (Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Δημήτρης Φιλιππίδης (Ομότιμος καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Κώστας Μωραΐτης (Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ), Γιώργος Τζιρτζιλάκης (Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ντόρα Θεοδωροπούλου (Δρ. Αρχιτέκτων)

Την παρουσίαση θα ανοίξει με χαιρετισμό η διευθύντρια του Μουσείου Κατερίνα Κοσκινά.

ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

FIX GAME – ΝΤΟΡΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ / ΕΛΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ

Το FIX GAME είναι ένα αρχιτεκτονικό – εικαστικό παιχνίδι που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της διδακτορικής διατριβής «ΦΙΞFIX 120+ XΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ 1893-2016+, ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ. Ο ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΑΚΗΣ Χ. ΖΕΝΕΤΟΣ, ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ». Είναι ένα παιχνίδι για αρχιτέκτονες και μη, για μικρούς και μεγάλους.

Πρόκειται για ένα Παιχνίδι – Παζλ Ιστορίας μέσα από τους διαφορετικούς μετασχηματισμούς του κτιρίου FIX. Το κτίριο, ως ένας ζωντανός οργανισμός, αλλάζει συνεχώς μέσα στο χρόνο. Το παιχνίδι – μακέτα αποτελείται από λευκά τετράγωνα 7×7 εκατοστά. Το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζουν μία τρισδιάστατη κατασκευή που «περιγράφει» το FIX και στις τέσσερις διαστάσεις του και αφηγείται την ιστορία του κτιρίου με έναν τρόπο διαφορετικό. Θα συναρμολογείται, θα ξε-συναρμολογείται και θα ξανα-συναρμολογείται, ενώ συγχρόνως θα μπορεί να απλώνεται σαν ένα παζλ.

Σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας αρχιτεκτονικός λόγος ο οποίος να συνδέει την ιστορία με το χώρο και να είναι κατανοητός σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Παράλληλα, αφομοιώνεται η πληροφορία ότι είσαι μέρος της ιστορίας, δεν είσαι απλός παρατηρητής. Την επηρεάζεις και μπορείς και να την καθορίσεις, να γράψεις ένα κομμάτι της.

To FIX GAME εξελίχθηκε με τη συνεργασία της Εικαστικού Ελίνας Θεοδωροπούλου στη διοργάνωση ΑRT GAMES που διοργάνωσε το Goethe Institut το Φεβρουάριο του 2018, σε παιχνίδι χώρου με προεκτάσεις φιλοσοφικές και εργαλεία εικαστικά και αρχιτεκτονικά. Είναι ένα παιχνίδι χώρου που βασίζεται σε ζεύγη αντιθέτων. Ένα παιχνίδι βιωματικό που, για να το μάθει κανείς δεν έχει παρά να δοκιμάσει να γίνει μέρος του παιχνιδιού. Η «σκακιέρα», τα χρωματιστά τετράγωνα των αντιθέσεων θα βρίσκεται στο Φουαγιέ του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης από τις 25 έως τις 30 ΜΑΪΟΥ και οι ώρες που το κοινό θα μπορεί να γίνει μέρος του παιχνιδιού θα είναι 12:00 – 14:00.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17 ΜΑΪΟΥ-30 ΜΑΙΟΥ / Ωδείο Αθηνών

Ένα παιχνίδι ξεκινάει στις 17 Μαΐου στο Ωδείο Αθηνών – FIX GAME. Ένα παιχνίδι που θα παρουσιαστεί μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της Games & Politics που διοργανώνει το Ινστιτούτο Goethe.  (Πέμπτη 17, Παρασκευή 18, Σάββατο 19, ώρες ξενάγησης του κοινού 16:00-18:00)

23 – 30 ΜΑΪΟΥ / Goethe Institut

Σχέδια και έργα από την έρευνα της Ντόρας Θεοδωροπούλου (αρχιτέκτων) για το κτίριο FIX σε διάδραση με έργα της Ελίνας Θεοδωροπούλου (εικαστικός) ενταγμένα στο διαδραστικό παιχνίδι FIX GAME. (Τετάρτη 23, Πέμπτη 24, Παρασκευή 25, Τρίτη 29, ώρες ξενάγησης του κοινού 16:00-18:00)

25 – 30 ΜΑΙΟΥ / ΕΜΣΤ

Το FIX GAME / Ελίνα Θεοδωροπούλου, Ντόρα Θεοδωροπούλου στις 25 ΜΑΪΟΥ έρχεται στο «φυσικό» του χώρο, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, πρώην εργοστάσιο FIX. Τo FIX GAME είναι ένα παιχνίδι χώρου με εικαστικές – αρχιτεκτονικές και ιστορικές προεκτάσεις. (ώρες ξενάγησης του κοινού 12:00-14:00)

30 ΜΑΪΟΥ ΕΜΣΤ

Παρουσίαση βιβλίου της Ντόρας Θεοδωροπούλου ΦΙΞFIX 120+ ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, Τάκης Χ. Ζενέτος -Μαργαρίτης Χ. Αποστολίδης, Σημείο Τομής στην ιστορία του Κτιρίου. Το βιβλίο από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

31 ΜΑΪΟΥ Περίπατος και ξενάγηση στα τρία σημεία της πόλης. Η ξενάγηση ξεκινάει στις 12:00 από το ΕΜΣΤ

 

 

 

ΧΟΡΗΓΟΙ