Μαρία Παπανικολάου, Η τεχν(η)ική της Απόδρασης, 2013

Εναλλακτικοί Τρόποι Διαβίωσης και Πρακτικές Αυτονομίας

Εργαστήριο Garduino

Ωδείο Αθηνών

Δράση στο πλαίσιο της έκθεσης Εκ νέου, μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της έκθεσης Εκ νέου, Μια νέα γενιά Ελλήνων καλλιτεχνών  οργανώνει σε συνεργασία με την πλατφόρμα Frown και την υποστήριξη της μη –κερδοσκοπικής Εταιρίας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ / ΛΑΚ)  ένα εργαστήριο με την αρχιτέκτονα /  εικαστικό  Βαλεντίνα Κάργα στο χώρο της Πλατφόρμας Frown το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Βαλεντίνα Κάργα διερευνά θέματα που σχετίζονται με την αυτονομία, τη βιωσιμότητα, τις εναλλακτικές οικονομίες, τη διάχυση της γνώσης μέσα από ελεύθερα ανοιχτά λογισμικά, την κουλτούρα «φτιάξε το μόνος σου» και τις δυνατότητες δημιουργίας νέων, αυτόνομων κοινοτήτων. Στην έκθεση Εκ νέου στο ΕΜΣΤ παρουσιάζει δύο διαφορετικά πειράματα εναλλακτικού τρόπου διαβίωσης στα οποία υπέβαλλε τον εαυτό της, τις 30 μέρες στον κήπο και τις 15 μέρες στον Άρη. Στην πρώτη περίπτωση, κατασκεύασε η ίδια ένα σύστημα αυτόνομης διαβίωσης στο Βερολίνο και στη δεύτερη επισκέφτηκε το «Σταθμό στην έρημο για έρευνα του Άρη» στη Γιούτα, του οργανισμού «Κοινότητα του Άρη».

Στο διήμερο εργαστήριο στη Frown, θα παρουσιάσει πως μπορεί  κανείς να σχεδιάσει τις βασικές υποδομές ενώ θα εξηγήσει  και τη λειτουργία συστημάτων όπως aquaponics, καυστήρες βιομάζας, ηλιακοί φούρνοι και τουαλέτες κομποστοποίησης. Θα συμβουλεύσει τους συμμετέχοντες πώς να καλλιεργήσουν και να διατηρήσουν λαχανικά και φρούτα, ενώ θα συζητήσει μαζί τους τις δυνατότητες ανάπτυξης ενός βιώσιμου τρόπου ζωής, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας.

Τη δεύτερη μέρα,  σε συνεργασία με τον Θάνο Ελευθεράκο, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν και να προγραμματίσουν το δικό τους Garduino, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα άρδευσης για κάθε βεράντα ή κήπο, χρησιμοποιώντας τον μικροεπεξεργαστή Arduino.