William Kentridge, Sammy Baloji

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΕΝΤΑΣΕΩΝ: ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Κατερίνα Γρέγου συντονίζει μια συζήτηση μεταξύ των καλλιτεχνών William Kentridge και Sammy Baloji

ΠΕΜΠΤΗ 25.05.2023, 19.00-21.00, ΕΜΣΤ ΚΑΦΕ

Στα πλαίσια του δημοσίου προγράμματός του, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) διοργανώνει την δημόσια συζήτηση με τίτλο Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη τέχνη σε χώρους εντάσεων: Δεοντολογία, ευθύνες και ζητήματα αναπαράστασης (Socially engaged art in contested spaces: ethics, responsibilities, and questions of representation) ανάμεσα στους διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες Sammy Baloji και William Kentridge σε συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Μουσείου Κατερίνας Γρέγου. Η δημόσια συζήτηση πραγματοποιείται ως μέρος του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων και αποτελεί μια συνεργασία του ΕΜΣΤ με την ιστορική ωρολογοποιία.

Το Φεστιβάλ Τεχνών Rolex: Γιορτάζοντας 20 χρόνια του προγράμματος μεντόρων είναι μια τριήμερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 28 Μαΐου 2023 σε διάφορους χώρους στην Αθήνα, με αφορμή την 20η επέτειο του Προγράμματος Μεντόρων της  Rolex (Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative). Για πρώτη φορά η Rolex πραγματοποιεί το πρόγραμμα μεντόρων της στην ελληνική πρωτεύουσα, φέρνοντας στην πόλη δεκάδες από τους πιο ταλαντούχους και επιφανείς καλλιτέχνες του κόσμου (μουσικούς, σκηνοθέτες, εικαστικούς, συγγραφείς κ.α.). Από τις 22 εώς τις 25 Μαΐου θα είναι ανοιχτό στο κοινό ένα ειδικό πρόγραμμα με εργαστήρια και συζητήσεις, το οποίο έχει σχεδιαστεί για την Αθήνα και είναι έτσι  διαρθρωμένο έτσι ώστε να προωθήσει τη δικτύωση των καλλιτεχνών της πόλης με τους με τους διεθνείς ομοτέχνούς τους.

Μια διοργάνωση της Rolex σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα.

Ομιλητές: William Kentridge, μέντορας στον Τομέα των Εικαστικών 2012-2013
Sammy Baloji, υπότροφος στον Τομέα των Εικαστικών  2014-2015
Συντονίστρια: Κατερίνα Γρέγου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΕΜΣΤ | Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Τεχνών Rolex

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο William Kentridge είναι διεθνώς αναγνωρισμένος καλλιτέχνης, γνωστός για έργα τέχνης που συνδυάζουν πολλά εκφραστικά μέσα. Η πρακτική του συνυφαίνει προσωπικές και πολιτικές αναφορές στην ιστορία της αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ στην γενέτειρά του, τη Νότια Αφρική. Γνωστός και στην Ελλάδα για έργα που συνδυάζουν σχέδια με κάρβουνο, κινούμενα σχέδια και κινηματογραφικό υλικό, έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια σύνθετα έργα, μεταξύ των οποίων πολυκαναλικές κινηματογραφικές εγκαταστάσεις, ή μνημειώδεις τοιχογραφίες όπως το Triumphs & Laments (2016) κατά μήκος του Τίβερη στη Ρώμη, καθώς και την τελετουργική όπερα θεάτρου σκιών The Head & the Load (2018). Βραβευμένος με το Kyoto Prize (2010) και το Βραβείο Praemium Imperiale (Τόκιο, 2019), ο Kentridge ανακηρύχθηκε Commandeur des Arts et des Lettres το 2013. Το 2023 τιμήθηκε με το βραβείο Olivier στο Λονδίνο για την όπερα δωματίου Sibyl.

Ο Sammy Baloji (γεν. 1978, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), είναι φωτογράφος και γλύπτης από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και συνιδρυτής του φεστιβάλ Rencontres Picha/Biennale de Lubumbashi. Τα έργα του έχουν εκτεθεί στο πλαίσιο πολλών ατομικών εκθέσεων σε όλο τον κόσμο, με πλέον πρόσφατη την έκθεση στην Πινακοθήκη Uffizi της Φλωρεντίας (2022). Το 2020 συγκαταλέχθηκε από το βρετανικό περιοδικό ArtReview μεταξύ των 100 ισχυρότερων καλλιτεχνών, ενώ την περίοδο 2019-2020 φιλοξενήθηκε στη Γαλλική Ακαδημία στη Ρώμη, στη Villa Medici, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών. Τα έργα του περιλαμβάνονται σε πολλές δημόσιες συλλογές στην Αφρική, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Baloji ήταν υπότροφος του προγράμματος Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative για την καλλιτεχνική καθοδήγηση στο πεδίο των εικαστικών τεχνών το 2014-2015. Το 2015 συμμετείχε στο Βελγικό περίπτερο στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου.

Η Κατερίνα Γρέγου είναι επιμελήτρια, ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος. Από το καλοκαίρι του 2021 είναι Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ). Για περισσότερα από 20 χρόνια, ως επιμελήτρια έχει εξερευνήσει σε συστηματική βάση τη σχέση μεταξύ τέχνης, κοινωνίας και πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικονομίας, οικολογίας, κρίσεων και των μεταβαλλόμενων κυκλωμάτων παγκόσμιας παραγωγής. Κατά την πολύχρονη παραμονή της στο εξωτερικό επιμελήθηκε πολλές διεθνείς εκθέσεις μεγάλης κλίμακας και εννέα διεθνείς μπιενάλε. Πιο πρόσφατα διετέλεσε καλλιτεχνική διευθύντρια της 1ης Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Ρίγα (RIBOCA1), Everything Was Forever, Until It Was No More (2018). Η Γρέγου έχει επίσης επίσης επιμεληθεί τρεις ιδιαίτερα επιτυχείς εθνικές συμμετοχές στη Μπιενάλε της Βενετίας, για τη Δανία (2011), το Βέλγιο (2015) και την Κροατία (2015). Κείμενά της για την τέχνη, τους καλλιτέχνες, την κοινωνία και τον πολιτισμό δημοσιεύονται τακτικά σε βιβλία, καταλόγους και περιοδικά.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση.
Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας καθώς αναμένεται αυξημένη ζήτηση.
Σε περίπτωση που καλυφθούν οι θέσεις θα υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της ομιλίας σε απευθείας μετάδοση στο αμφιθέατρο του Μεσοπατώματος.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ