ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

Σειρά δημιουργικών εργαστηρίων

Από τον Φεβρουάριο 2023 μέχρι και τον Ιούνιο 2023 το Τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ σε συνεργασία με τις Εκπαιδευτικές Δομές του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού πραγματοποίησε σειρά εικαστικών εργαστηρίων βασισμένων στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα «#NarcissusMeetsPandora: τα πορτρέτα των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και “ACROSS GENERATIONS – Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον”. Στα εργαστήρια συμμετείχαν πάνω από 100 κρατούμενοι μαθητές και σπουδαστές του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού, του 2ου ΣΔΕ Κορυδαλλού και 2ου ΔΙΕΚ Κορυδαλλού που λειτουργούν στο Κατάστημα Κράτησης.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Προγράμματος #NarcissusMeetsPandora πραγματοποιήθηκαν τα εργαστήρια «Σύγχρονο Πορτραίτο και Αυτοαναπαράσταση» και «Φωτογραφικοί θάλαμοι», με σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων με την έννοια του πορτρέτου στην ιστορία της τέχνης με έμφαση στη σύγχρονη τέχνη, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης απέναντι σε ζητήματα κατασκευής ταυτότητας, αυτοαναπαράστασης και στερεοτύπων εντός και εκτός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και σε ζητήματα απορρήτου και ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο. Τέλος, οι συμμετέχοντες αφού εξοικειώθηκαν με τη χρήση εφαρμογών σε tablet, δημιούργησαν τα δικά τους αυτοπορτρέτα (selfies) για χρήση εκτός διαδικτύου (π.χ. για  προσωπική χρήση ή για να τα μοιραστούν με έναν κοντινό φίλο ή συγγενή) και για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. για φωτογραφία προφίλ).

Στο πλαίσιο του “ACROSS GENERATIONS” πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο με τίτλο «Συνθήματα Κρυμμένα», κατά το οποίο παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν έργα από τη Συλλογή του Μουσείου που πραγματεύονται κοινωνικοπολιτικά θέματα και υπαρξιακά ζητήματα. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες συνεργάστηκαν ανά ζεύγη και δημιούργησαν ένα βαλιτσάκι από χαρτόνι. Με λέξεις, συνθήματα, χρώματα και σχήματα στο εξωτερικό μέρος της βαλιτσούλας εξέφρασαν συμβολικά κοινωνικές στάσεις και αξίες ενώ μέσα της «έκρυψαν» προσωπικά τους όνειρα, συναισθήματα και επιθυμίες.

Τα εργαστήρια ολοκληρώνονταν σε τρεις με τέσσερις δίωρες συναντήσεις στον χώρο των  Εκπαιδευτικών Δομών του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κορυδαλλού.

Στα παρακάτω pdf παρουσιάζονται τα έργα των συμμετεχόντων:

Across Generations

Narcissus Meets Pandora

Υλοποίηση:

Μαρίνα Τσέκου – Επιμελήτρια Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ

Δημήτρης Καννάς – Εικαστικός/Εμψυχωτής Παιδικού Εργαστηρίου ΕΜΣΤ