Ευρωπαϊκό πρόγραμμα #NarcissusMeetsPandora

Πορτογαλία - Ισπανία - Βέλγιο - Ολλανδία - Ελλάδα

Το #NarcissusMeetsPandora είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που απευθύνεται σε νέους, εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς, αλλά και σε κάθε κοινωνική ομάδα που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει.

Το #NarcissusMeetsPandora εκκινεί από την καθημερινή συνήθεια του διαμοιρασμού πορτρέτων και selfies, και πραγματεύεται το φωτογραφικό πορτρέτο με σκοπό να προβληματίσει, μέσα από μια παιδαγωγική και καλλιτεχνική διαδικασία, πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή οπτικού περιεχομένου στα social media.

Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και ανάγνωσης οπτικής εικόνας, καθώς και στην καλλιέργεια της κριτικής ματιάς στην εμπλοκή των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντας τον αναστοχασμό, την έκφραση και τη συμμετοχή στα κοινά.

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς, η συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δημιουργικές και δυναμικές μαθησιακές διαδικασίες είναι απαραίτητη για την κοινωνική βιωσιμότητα, όπως και ο διαπολιτισμικός διάλογος για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών.

Το #NarcissusMeetsPandora υλοποιείται από μια διακρατική και διεπιστημονική κοινοπραξία φορέων πολιτισμού, εκπαίδευσης και έρευνας, με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τα έτη 2021-2022.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Οι συμμετέχοντες οργανισμοί στο πρόγραμμα αυτό είναι οι εξής:

  • Casa da Imagem – Ίδρυμα  Manuel Leão, Πορτογαλία (συντονιστής του προγράμματος)
  • Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Πόρτο, Πορτογαλία
  • Stichting The European Regional Council Of Insea, Ολλανδία
  • Documenta Creaciones Multimedia Avanzadas Sl, Ισπανία
  • Cultureghem, Βέλγιο
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Ελλάδα

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ #NmP

#Nmp, Πόρτο 7-9/3/2022

7-9/3/2022  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ των εταίρων του προγράμματος στην έδρα του Casa da Imagem, στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Συζήτηση, αξιολόγηση και επεξεργασία των πιλοτικών εργαστηρίων, καθώς και προγραμματισμός επόμενων βημάτων.

#NmP, Αθήνα 9/2/2022

9/2/2022  Ένα ακόμη εργαστήριο #NmP πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα. Με τον παιδαγωγό Sigurd Goth και την επιμελήτρια εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ Μαρίνα Τσέκου, δεκατέσσερις έφηβοι πρόσφυγες από διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στο εργαστήριο με τίτλο «Το σύγχρονο πορτρέτο και η αναπαράσταση του εαυτού». Οι συμμετέχοντες συζήτησαν τις σκέψεις τους σχετικά με το πορτρέτο και το αυτοπορτρέτο (selfie) καθώς και σχετικά με τη συνήθεια των νέων να κοινοποιούν φωτογραφίες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στη συνέχεια καθένας δημιούργησε μία σειρά αυτοπορτέτων, τα οποία αναπαριστούν το πώς αισθάνονται ή/και το ποιοι είναι, την ταυτότητά τους.

 

#Nmp, Αθήνα 3/2/2022

 

3/2/2002   Δύο εργαστήρια του προγράμματος #NmP, με τον τίτλο «Το σύγχρονο πορτρέτο και η αναπαράσταση του εαυτού», πραγματοποιήθηκαν στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων. Η καθηγήτρια Χριστίνα Κάλφογλου μαζί με την επιμελήτρια εκπαίδευσης Μαρίνα Τσέκου και τον υπεύθυνο πολιτιστικής διαχείρισης Ιωακείμ Θεοδωρίδη από το τμήμα Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ, ανέπτυξαν και συζήτησαν τη θεματική του πορτραίτου στη σύγχρονη τέχνη και στα social media. Σε δυο ομάδες συμμετείχαν 50 μαθήτριες και μαθητές της Γ’ τάξης του σχολείου και μετά από τη συζήτηση ανέλαβαν να δημιουργήσουν μια δική τους σειρά ευφάνταστων πορτρέτων, αναπαριστώντας τον εαυτό τους και τους άλλους, παίζοντας παιχνίδια ρόλων και αναδεικνύοντας ζητήματα ταυτοτήτων.

 

#NmP, Αθήνα 3/12/2021

3/12/2021  Το πρώτο εργαστήριο #NmP στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο του Ερυθρού Σταυρού στην Αθήνα. Με παιδαγωγούς τον Sigurd Goth και τη Rebecca Brandolo, έντεκα έφηβοι πρόσφυγες από το Κονγκό, το Ιράκ και το Αφγανιστάν συμμετείχαν στο εργαστήριο με τίτλο «Φωτογραφικός Θάλαμος». Συζήτησαν τις σκέψεις τους σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) και τον τρόπο που επιδρούν στον κόσμο. Έπειτα έβγαλαν μια σειρά φωτογραφιών με σκοπό να τις μοιραστούν σ’ έναν κλειστό φιλικό κύκλο ή δημόσια, ερευνώντας το πώς οι εικόνες σχετίζονται με τις ταυτότητες που καλλιεργούμε ατομικά και συλλογικά.

.

#NmP, Βαλένθια 22-24/11/2021

22-24/11/2021 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΛΕΝΘΙΑ: Οι εταίροι του προγράμματος πραγματοποίησαν πιλοτικές εφαρμογές των εργαστηρίων #NarcissusMeetsPandora στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας στη Βαλένθια (Ισπανία), στις εγκαταστάσεις του LABA School of Art & Design.

 

#NmP, Βρυξέλλες 12-14/7/2021

12-14/7/2021 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Οι εταίροι του προγράμματος πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), στις εγκαταστάσεις του Cultureghem, όπου συνεργάστηκαν και ανέπτυξαν περαιτέρω τις προτάσεις που επεξεργάζονται από κοινού για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του #NmP.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ