Ευρωπαϊκό πρόγραμμα #NarcissusMeetsPandora

Πορτογαλία - Ισπανία - Βέλγιο - Ολλανδία - Ελλάδα

Το «#NarcissusMeetsPandora: τα πορτρέτα των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως σε νέους και εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε κοινωνική ομάδα που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 με διάρκεια δύο έτη.

Το #NarcissusMeetsPandora εκκινεί από την καθημερινή συνήθεια του διαμοιρασμού πορτρέτων και selfies στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πραγματεύεται το φωτογραφικό πορτρέτο μέσα από μια παιδαγωγική και καλλιτεχνική διαδικασία, με σκοπό να προβληματίσει πάνω σε θέματα που σχετίζονται με την παραγωγή και ανάγνωση οπτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπεί στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και οπτικού γραμματισμού, καθώς και στην καλλιέργεια κριτικής στάσης στην εμπλοκή των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενισχύοντας τον αναστοχασμό, την έκφραση και τη συμμετοχή στα κοινά.

Σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται συνεχώς, η συμμετοχή των νέων ανθρώπων σε δημιουργικές μαθησιακές διαδικασίες προάγει την κοινωνική βιωσιμότητα, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών.

Το #NarcissusMeetsPandora υλοποιείται από μια διακρατική και διεπιστημονική κοινοπραξία φορέων πολιτισμού, εκπαίδευσης και έρευνας, με την υποστήριξη του προγράμματος Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τα έτη 2020-2022.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ #NmP

.

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει την ημερίδα με τίτλο Narcissus Meets Pandora, μεταξύ ωρών 10.00 – 15.00.

Η Hμερίδα αφορά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος #NarcissusMeetsPandora: τα πορτρέτα των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου συμμετέχει το ΕΜΣΤ. Αποσκοπεί τόσο στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος όσο και στην ενθάρρυνση πολιτιστικών οργανισμών, καθώς και δομών τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης να υλοποιήσουν μια σειρά εργαστηρίων που σχεδιάσαμε για έφηβους και νέους ανθρώπους.

Η παρακολούθηση της Ημερίδας είναι δωρεάν. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή μέχρι την Τρίτη 20.09.22 στο learning@emst.gr (Τμήμα Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ), αναφέροντας το ονοματεπώνυμό σας, ιδιότητα και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ.

Ταυτόχρονα παρουσιάζεται έκθεση η οποία περιλαμβάνει μια επιλογή υλικού που αξιοποιήθηκε ή παράχθηκε κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του προγράμματος.  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Οκτωβρίου 2022.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Οι συμμετέχοντες οργανισμοί στο πρόγραμμα αυτό είναι οι εξής:

  • Casa da Imagem – Ίδρυμα  Manuel Leão, Πορτογαλία (Συντονιστής του προγράμματος)
  • Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Πόρτο, Πορτογαλία
  • Stichting The European Regional Council Of Insea, Ολλανδία
  • Documenta Creaciones Multimedia Avanzadas Sl, Ισπανία
  • Cultureghem, Βέλγιο
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του προγράμματος #NarcissusMeetsPandora

Το #NmP στο Instagram

 

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ