Φωτογραφία: Άννα Πρίμου

Συν-οδοιπόροι στο ΕΜΣΤ

ACROSS GENERATIONS – Μαθαίνοντας από την τέχνη

Φεβρουάριος - Δεκέμβριος 2022

Ένα διαγενεακό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ACROSS GENERATIONS – Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Μια νέα σειρά εργαστηρίων πραγματοποιείται στο ΕΜΣΤ με σκοπό να ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών γενεών ή διαφορετικού πολιτισμικού υπόβαθρου, μέσα από την επαφή τους με τη σύγχρονη τέχνη και την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε δύο έργα της συλλογής: τη βιντεοεγκατάσταση του Κώστα Τσόκλη, «Οδοιπόρος», 1989 και την εγκατάσταση του Κάρλος Μόττα, «Κομμάτια γκράφιτι: Σε ποιον ανήκει ο δρόμος», 2007 – 2009. Οι συμμετέχοντες αφού εξοικειωθούν με τα δύο έργα και ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις σχετικά με τα θέματα που πραγματεύονται, δημιουργούν ανά ζεύγη ένα μικρό βαλιτσάκι από χαρτόνι, αυτό που θα κρατούσαν οι ίδιοι σαν «οδοιπόροι» στην πορεία της ζωής. Κάθε βαλιτσάκι μπορεί να κρύβει μέσα του αγαπημένα αντικείμενα, πρόσωπα, μνήμες, όνειρα και στόχους ζωής. Στο εξωτερικό μέρος της βαλίτσας, λέξεις, συνθήματα, χρώματα και σχήματα δηλώνουν τη στάση και τις πεποιθήσεις των συμμετεχόντων ως πολίτες μιας κοινωνίας στην οποία όλοι μαζί συνυπάρχουμε.

Σχεδιασμός προγράμματος: Μαρίνα Τσέκου, επιμελήτρια εκπαίδευσης ΕΜΣΤ
Δημήτρης Καννάς, εμψυχωτής παιδικού εργαστηρίου ΕΜΣΤ

Υλοποίηση: Θοδωρής Ρουσόπουλος, εικαστικός

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Το πρόγραμμα διοργανώνεται στο πλαίσιο του ACROSS GENERATIONS – Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον.

Το ACROSS GENERATIONS είναι ένα εγχείρημα των Ινστιτούτων Goethe της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, το οποίο υλοποιήθηκε με τη συμβολή επτά συνεργαζόμενων μουσείων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.