Ο Στήβεν Αντωνάκος στο εργαστήριό του

Α/Α 4991, Καλλιτεχνικό Αρχείο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Ασπρόμαυρη φωτογραφία
Δωρεά Στήβεν Αντωνάκος
Φωτογράφος: άγνωστος

Soho, Νέα Υόρκη, περίπου 1970. Ο Στήβεν Αντωνάκος εργάζεται απορροφημένος στο εργαστήριό του έχοντας παρέα τον Jocko, τον γάτο που του χάρισε ο γνωστός κριτικός τέχνης και επιμελητής, Lawrence Alloway. Σχεδιάζει πάνω στο τραπέζι που κατασκεύασε ο ίδιος χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι τοίχου από την γκαλερί Fischbach, το οποίο μετέφερε στο εργαστήριό του, όταν η γκαλερί ανακαινίστηκε.

Πίσω από τον καλλιτέχνη μπορούμε να δούμε το έργο του «The White Neon Cross», 1965. Στα ράφια, τοποθετημένα σε θήκες πλέξιγκλας, βλέπουμε τα προσχέδια μεταγενέστερων γλυπτών με νέον και εγκαταστάσεων μεγάλων διαστάσεων. Η φιγούρα που διακρίνεται καθιστή στο βάθος της φωτογραφίας είναι πιθανότατα η σύζυγος του καλλιτέχνη, Ναόμι.

Ο Στήβεν Αντωνάκος (Άγιος Νικόλας Λακωνίας, 1926 – Νέα Υόρκη, 2013) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες της διασποράς. Έζησε και εργάστηκε στη Νέα Υόρκη, όπου μετακόμισε με την οικογένεια του το 1930. Υπήρξε πρωτοπόρος στη χρήση του νέον, υλικό που χαρακτήρισε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του.

Έργα του υπάρχουν στη συλλογή του ΕΜΣΤ.


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΙΡΑ “ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ”

EL / EN