Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
ΕΜΣΤ

ΚΙΜΣΟΥΤΖΑ – ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

15/02/2005 - 29/05/2005

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Κιμσούτζα

Ταξίδι στον Κόσμο

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

15/02/2005 – 29/05/2005

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση της κορεατικής καταγωγής καλλιτέχνιδας Κιμσούτζα.
Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της Κιμσούτζα στην Ελλάδα. Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις, βιντεοεγκαταστάσεις και μια ηχητική εγκατάσταση, έργα από την τελευταία δεκακαετία της δημιουργικής της πορείας.

Η Κιμσούτζα γεννήθηκε το 1957 στην Taegu της Κορέας. Σπούδασε στο τμήμα ζωγραφικής του Πανεπιστήμιο Hong – Ik της Σεούλ (1980-84) και στην École Nationale Superieure des Beaux-Arts του Παρισιού (1984-85). Από το 1998 ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

Στο έργο της Κιμσούτζα διασταυρώνονται με ποιητικό τρόπο στοιχεία της κορεάτικης κουλτούρας με σύγχρονους καλλιτεχνικούς τρόπους και μέσα έκφρασης, όπως οι εγκαταστάσεις, οι δράσεις και τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας. Τα θέματα που ανιχνεύονται στα έργα της είναι οι συνθήκες ύπαρξης και επικοινωνίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, ο νομαδισμός, η μετανάστευση καθώς και η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το Φορτηγό-Μποτάρι της Κιμσούτζα έχει ξεκινήσει το νέο του ταξίδι…
Με τις αποσκευές του παρόντος, σιωπηλές μαρτυρίες πολύχρωμων ταξιδιών, διασχίζει ακίνητη και ελεύθερη το χρόνο, περιπλανιέται σε οικείους τόπους και μνήμες, επισκέπτεται ιστορίες και θραύσματα ιστοριών, επιστρέφει στον κόσμο της μοναδικότητας και της διαφοράς. Στο δικό της σώμα.

Η συμφιλίωσή της μοιάζει με τη ρυθμική ρευστότητα της Γυναίκας-Βελόνα πάνω στην καμπύλη του βράχου, στο μεταίχμιο γης και ουρανού. Και μοιάζει ακόμη με τον ποιητικό στοχασμό της ακίνητης γυναίκας μπροστά στο ζωγραφικό πίνακα του ποταμού Yamuna.

Το ταξίδι της Κιμσούτζα είναι και δικό μας ταξίδι.
Μοναχική, με στραμμένα τα νώτα, αλλά με το βλέμμα της στο ύψος του δικού μας βλέμματος, μας καλεί να ταξιδέψουμε στον εαυτό μας με τα δικά της μάτια. Γίνεται ο ενδιάμεσος χώρος που συνενώνει το ίδιο με το άλλο. Γι αυτό και η ομοιότητά της με τον Περιπλανώμενο του Caspar David Friedrich είναι μόνο αντιθετική. Στο ανταγωνιστικό χάσμα του ρομαντικού εγώ με το Υψηλό αντιπαραθέτει την ιερότητα της ανωνυμίας της και την ενότητα. Στην αρσενική κατάκτηση, το θηλυκό μυστήριο. Στην ταυτότητα, την ετερότητα. Του εαυτού της και του φύλου της. Της εξορίας της και των νομαδικών της περιπλανήσεων.

Η ίδια επιθυμία συμφιλίωσης την φέρνει και μας φέρνει στον κόσμο, στην καρδιά των μητροπόλεων. Και πάλι σιωπηλή και ακίνητη, με δύναμη και αποφασιστικότητα να διεισδύει στο σώμα του πλήθους, πάντα στο αντίθετο ρεύμα. Με τη διαφορετικότητά της να διακόπτει τη ροή και συγχρόνως να τη γεφυρώνει. Με την ποιητική της λεπτότητα να αναδεικνύει τις αντίπαλες δυνάμεις αλλά και να τις εξουδετερώνει. Να αποτολμάει να δραματοποιεί ανθρώπινες συνθήκες και καταστάσεις που αντιμάχεται. Κοινωνικούς και πολιτισμικούς αποκλεισμούς, απομόνωση, ανέχεια, περιθωριοποίηση. Μέσα από την persona της ξένης, της άστεγης ή της ζητιάνας περνάει στην Άλλη πλευρά.

Είναι το ταξίδι της Κιμσούτζα στον εαυτό της και τους άλλους. Μέσα από τους άλλους. Ένα ταξίδι στον κόσμο.

Άννα Καφέτση

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Συντονισμός: Ελισάβετ Ιωαννίδη
Πρόλογος: Άννα Καφέτση
Κείμενα των: Τζόναθαν Γκούντμαν, Εμανουέλα ντε Τσέκο, Ρόμπερτ Μόργκαν
96 σελ., 29Χ24εκ, Αθήνα 2005
Ελληνικά / Αγγλικά
Με φωτογραφίες όλων των εκτιθέμενων έργων
ISBN 960-8349-09-5
Διατίθεται προς πώληση: τιμή 20 ευρώ

 

Φωτογραφία: Κιμσούτζα, Bottari (Μποτάρι), 2004
Εγκατάσταση
Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδος

EL / EN