Ευρωπαϊκό πρόγραμμα IMPROVISA – Life in Motion

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία

Το πρόγραμμα «IMPROVISA – Life in Motion» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 το διετές ευρωπαϊκό ταξίδι του. Σκοπός του είναι να ενισχύσει την προσβασιμότητα σε πολιτιστικά αγαθά, φέρνοντας σε επαφή με την τέχνη νέους ανθρώπους και κοινότητες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως πρόσφυγες και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Μέσα από την ανάπτυξη και αξιοποίηση μεθόδων αυτοσχεδιασμού και διαδραστικών εργαλείων, με τη χρήση ψηφιακών και κινητών τεχνολογιών, θα προκύψουν πρωτότυπες, συμμετοχικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που επιτρέπουν την επανερμηνεία των καλλιτεχνικών αγαθών και ενισχύουν τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι: α) η προώθηση της διασυνοριακής και διατομεακής κινητικότητας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ καλλιτεχνών, επαγγελματιών μουσείων, ειδικών ICT και ειδικών στο τομέα της ανάπτυξης κοινού, β) η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για τους καλλιτέχνες και το προσωπικό των συνεργαζόμενων μουσείων, γ) η διάδοση της μεθοδολογίας και χρήσης της εφαρμογής IMPROVISA Mobile App στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια του IMPROVISA θα πραγματοποιηθούν: α) Artists’ Residencies σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Λιουμπλιάνα, Λούμπλιν), κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, β) συνεργατικό εργαστήριο ανάπτυξης καλλιτεχνικών προτάσεων για εκπαιδευτικές δράσεις, γ) εφαρμογή των δράσεων σε εβδομήντα δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια στα τρία συμμετέχοντα μουσεία, δ) ανάπτυξη της εφαρμογή IMPROVISA Mobile App και ενός ψηφιακού οδηγού για εκπαιδευτές και μαθητές προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους διάδρασης με την τέχνη.

Το IMPROVISA-Life in Motion υποστηρίζεται για τα έτη 2020-2022 από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Το εγχείρημα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα με τους οργανισμούς

  • Documenta Creaciones Multimedia Avanzadas SL στη Βαρκελώνη (Ισπανία), (συντονιστής της κοινοπραξίας)
  • ECCOM στη Ρώμη (Ιταλία)
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας (MNZS) στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)
  • Galeria Labirynt στο Λούμπλιν (Πολωνία)

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ IMPROVISA

ΜΑΪΟΣ 2022 / Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών (Residency) και τα εργαστήρια IMPROVISA φέρνουν σε επαφή με την τέχνη και ενθουσιάζουν διαφορετικές ομάδες κοινού. Δείτε περισσότερα και μάθετε τα νέα του προγράμματος στο τρίτο Newsletter εδώ (pdf-link).

###

14/12/2021  / Τα εργαστήρια του IMPROVISA ετοιμάζονται και προγραμματίζονται στο ΕΜΣΤ μέσα στους πρώτες μήνες του 2022. Σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε; Δείτε περισσότερα εδώ.

###

12/10/2021  /  Διαβάστε τα νέα του προγράμματος IMPROVISA και τα επόμενα βήματα στο δεύτερο Newsletter εδώ (pdf-link).

###

8-10/9/2021  / Co-Creation Lab στη Βαλένθια (Ισπανία): οι εταίροι του προγράμματος και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο τριήμερο αυτό εργαστήριο επικεντρώθηκαν σε στρατηγικές ανάπτυξης κοινού, στις πρώτες δοκιμές της εφαρμογής IMPROVISA App και στις ιδέες των καλλιτεχνών για εκπαιδευτικές δράσεις.

8-10/9/2021 Συνάντηση της ομάδας IMPROVISA στη Βαλένθια

###

10.04.2021 / IMPROVISA – ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ. Kατόπιν σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Call For Artists), από τις 31.01.2021 έως τις 15.03.2021, οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν να συνεργαστούν στο IMPROVISA-Life in Motion είναι οι εξής: Claudio Beorchia (Ιταλία), Ema Ferreira (Πορτογαλία), Smaragda Nitsopoulou (Ελλάδα) και Paul Wiersbinski (Γερμανία / σε αντικατάσταση των Renata Jaworska & Marcus Schwier). Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση στο 1ο Newsletter του προγράμματος εδώ.

 # # #

31.01.2021 / Δείτε το Call For Artists του προγράμματος IMPROVISA (Εκδήλωση ενδιαφέροντος μέχρι τις 15/3/2021)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ