Ευρωπαϊκό πρόγραμμα IMPROVISA – Life in Motion

Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία, Σλοβενία

Το πρόγραμμα «IMPROVISA – Life in Motion» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 το διετές ευρωπαϊκό ταξίδι του. Σκοπός του είναι να ενισχύσει την προσβασιμότητα σε πολιτιστικά αγαθά, φέρνοντας σε επαφή με την τέχνη νέους ανθρώπους και κοινότητες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε πολιτιστικούς οργανισμούς, όπως πρόσφυγες και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών. Μέσα από την ανάπτυξη και αξιοποίηση μεθόδων αυτοσχεδιασμού και διαδραστικών εργαλείων, με τη χρήση ψηφιακών και κινητών τεχνολογιών, θα προκύψουν πρωτότυπες, συμμετοχικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες που επιτρέπουν την επανερμηνεία των πολιτιστικών αγαθών και ενισχύουν τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Ανάμεσα στους στόχους του προγράμματος είναι: α) η προώθηση της διασυνοριακής και διατομεακής κινητικότητας και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ καλλιτεχνών, επαγγελματιών μουσείων, ειδικών ICT και ειδικών στο τομέα της ανάπτυξης κοινού, β) η καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων για τους καλλιτέχνες και το προσωπικό των συνεργαζόμενων μουσείων, γ) η διάδοση της μεθοδολογίας και χρήσης της εφαρμογής IMPROVISA Mobile App στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια του IMPROVISA πραγματοποιούνται: α) Artists’ Residencies σε τρεις πόλεις (Αθήνα, Λιουμπλιάνα, Λούμπλιν), κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, β) συνεργατικό εργαστήριο ανάπτυξης καλλιτεχνικών προτάσεων για εκπαιδευτικές δράσεις, γ) εφαρμογή των δράσεων σε εβδομήντα δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια στα τρία συμμετέχοντα μουσεία, δ) ανάπτυξη της εφαρμογή IMPROVISA Mobile App και ενός ψηφιακού οδηγού για εκπαιδευτές και μαθητές προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους διάδρασης με την τέχνη.

Το IMPROVISA-Life in Motion υποστηρίζεται για τα έτη 2020-2022 από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΗΜΕΡΙΔΑ IMPROVISA

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) οργανώνει ημερίδα με τίτλο «IMPROVISA-Life in Motion: Ψηφιακές εφαρμογές και συνεργατικές πρακτικές στον τομέα του πολιτισμού και της εκπαίδευσης», μεταξύ ωρών 10.00 – 15.00.

Η Hμερίδα οργανώνεται με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IMPROVISA-Life in Motion στο οποίο το ΕΜΣΤ συμμετέχει. Σκοπός της είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος και η ενθάρρυνση πολιτιστικών οργανισμών, καθώς και δομών τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης στην ανάπτυξη και χρήση ψηφιακών εφαρμογών σε δημιουργικές δραστηριότητες.

Για δηλώσεις συμμετοχής ώστε να παρακολουθήσετε την Ημερίδα μπορείτε να στείλετε e-mail μέχρι τις 6/9 στο learning@emst.gr (Τμήμα Εκπαίδευσης ΕΜΣΤ), αναφέροντας το ονοματεπώνυμό σας, ιδιότητα (π.χ. φοιτητής, καθηγητής, εικαστικός καλλιτεχνικής) και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Δείτε το πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

Το εγχείρημα είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στην Αθήνα με τους οργανισμούς

  • Documenta Creaciones Multimedia Avanzadas SL στη Βαρκελώνη (Ισπανία), (συντονιστής της κοινοπραξίας)
  • ECCOM στη Ρώμη (Ιταλία)
  • Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας (MNZS) στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία)
  • Galeria Labirynt στο Λούμπλιν (Πολωνία)

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.improvisa.net.

Μπορείτε επίσης να το ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: facebook.com/Improvisaproject και instagram.com/improvisa_project .

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ