ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ

Η εξερεύνηση του εαυτού μέσω της παρατήρησης έργων τέχνης

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων με θέμα «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» πραγματοποιεί το Σάββατο 20 Μαΐου 2023 εικαστικό εργαστήριο με τίτλο «Εικαστικά αποτυπώματα: Η εξερεύνηση του εαυτού μέσω της παρατήρησης έργων τέχνης». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από την Κατερίνα Νάσια Ραμαντάνη, ψυχολόγο – εικαστική ψυχοθεραπεύτρια, και τον Αλέξανδρο Μαριδάκη, επισκέπτη ψυχικής υγείας.

Η όραση αποτελεί τη σημαντικότερη ανθρώπινη αίσθηση αφού σχεδόν το 80% των πληροφοριών συλλέγονται με αυτήν. Ο άνθρωπος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο φως. Μέσω της όρασης γίνονται αντιληπτές οι μικρές διαφορές των αποχρώσεων, των τόνων, των μορφών και των κινήσεων.

Κάθε φορά που παρατηρούμε ένα έργο τέχνης, αναπτύσσουμε ένα βαθμό εμπλοκής, συνειδητά ή ασυνείδητα, καθώς τοποθετούμε τους εαυτούς μας σε σχέση με αυτό που βλέπουμε, αξιολογώντας το παραπάνω ερέθισμα στο πλαίσιο των δικών μας εμπειριών και αναμνήσεων.

Μέσα στο μουσείο περιπλανιόμαστε ανάμεσα σε έργα που συνομιλούν, που έχουν εγκατασταθεί για να δημιουργήσουν ένα διάλογο και εμείς συμμετέχουμε ως παρατηρητές- θεατές, αποτελώντας μέρος μιας ενεργητικής διαδικασίας.

Η δημιουργία μιας εικόνας, είτε μέσα από τον φωτογραφικό εξοπλισμό (φακό), είτε μέσα από τα εικαστικά υλικά, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο αξιοποιεί την οπτική σκέψη και αναπαράσταση με το φως οδηγό στην διαδικασία.

Σε αυτό το εργαστήριο σας καλούμε να επεξεργαστούμε την εικόνα του εαυτού σε σχέση με τη δημιουργία ενός έργου τέχνης, σε ένα χώρο ζωντανό που συνομιλεί.

Τι συμβαίνει επομένως όταν παρατηρούμε μια εικόνα που αποτυπώνει ή αναφέρεται στον εαυτό μας;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το εργαστήριο διεξάγεται το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, από τις 12:30 π.μ. μέχρι τις 16:30  μ.μ. (με 30’ διάλλειμα).

Συστάσεις και παρουσίαση εργαστηρίου | Ξενάγηση, βιωματική άσκηση, φωτογράφιση | Διάλειμμα | Εικαστική Διαδικασία | Συζήτηση και επεξεργασία του υλικού | Κλείσιμο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Αθανασία Κατερίνα Ραμαντάνη είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Κρήτης και Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια, απόφοιτη του Κέντρου Τέχνης και Ψυχοθεραπείας. Είναι εξωτερική συνεργάτης του Αιγινήτειου Νοσοκομείου  πραγματοποιώντας ατομικές και ομαδικές συνεδρίες εικαστικής ψυχοθεραπείας. Από το 2016 εργάζεται ως ψυχολόγος σε ιδιωτικό σταθμό-νηπιαγωγείο καθώς και ως εξωτερικός συνεργάτης σε ιδιωτικά γηροκομεία. Πραγματοποιεί ατομικές και ομαδικές συνεδρίες εικαστικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτική γονέων στο ιδιωτικό γραφείο της, και συμμετέχει στη δημιουργία και συντονισμό εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης.

Ο Αλέξανδρος Μαριδάκης είναι Επισκέπτης Ψυχικής Υγείας, απόφοιτος της σχολής Επισκεπτών-τριων Υγείας του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Εργάζεται στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2011. Τα τελευταία 10 χρόνια συντονίζει ομάδες φωτογραφίας για του θεραπευόμενους στα προγράμματα γενικής ψυχοπαθολογίας αλλά και του Ειδικού προγράμματος Διαταραχών Προσωπικότητας στο  Νοσοκομείο Ημέρας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.