Το ΕΜΣΤ εγκαινιάζει το νέο του πρόγραμμα Εντός – Εκτός που έχει ως στόχο να γνωρίσει στο κοινό της πρωτεύουσας τη δραστηριότητα μικρότερων Μουσείων της επικράτειας. Αυτό το πρόγραμμα θα αποτελέσει τη γέφυρα δια-σύνδεσης τους με το Εθνικό Μουσείο μέσα από αμφίδρομες δράσεις, ξεκινά με τη συνεργασία με το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» που διανύει ήδη τον όγδοο χρόνο λειτουργίας του στο νησί της Τήνου. Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018, μεταφέρονται στο ΕΜΣΤ, μια επιλογή από τεκμήρια και έργα του Κώστα Τσόκλη, με στόχο να τιμήσουν τον ιδρυτή του Μουσείου στην Τήνο και να υπενθυμίσουν τη σημαντική τομή που επέφερε στη σύγχρονη τέχνη η «Ζωντανή Ζωγραφική», τεχνική που επινόησε στα μέσα της δεκαετίας του’80 ο πρωτοπόρος και διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης συνδυάζοντας την ηλεκτρονική εικόνα με τη ζωγραφική.
«Υπάρχουν έργα αδελφοκτόνα.
Και υπάρχουν έργα πατροκτόνα.
Και είναι εκείνα που ρίχνουν τη σκιά της λαμπρότητάς τους στα άλλα έργα του καλλιτέχνη και είναι αυτά που η φήμη τους ξεπερνά τη διασημότητα του δημιουργού τους.Τα λίγα έργα που εκθέτω στο ΕΜΣΤ (ευχαριστώντας το για τη τιμή που κάνει στο Δημοτικό Μουσείο Κώστα Τσόκλη στη Τήνο, φιλοξενώντας το για ένα διάστημα στο πλαίσιο της Ημέρας των Μουσείων) ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες.
Είναι τέκνα πολυμελών οικογενειών που κατάφεραν να ξεχωρίσουν, χάρη στην απλότητα και την αμεσότητά τους. Έργα που δεν χρειάζονται εξηγήσεις, έργα εικαστικά, μονολεκτικά. Έργα – γεγονότα.»
Κώστας Τσόκλης, Μάιος 2018
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφία: Στέλλα Τζαχρήστα
Φωτογραφία: Στέλλα Τζαχρήστα
Κώστας Τσόκλης, Ο αιμάσσων Σταυρός, 2018. Φωτογραφία: Στέλλα Τζαχρήστα
Κώστας Τσόκλης, Το καμακωμένο ψάρι, 1985, Βιντεοεγκατάσταση. Φωτογραφία: Στέλλα Τζαχρήστα
Κώστας Τσόκλης, Σίσυφος, 2015, Βιντεοεγκατάσταση. Φωτογραφία: Στέλλα Τζαχρήστα
Κώστας Τσόκλης, Πολυτίμη, 1956. Φωτογραφία: Στέλλα Τζαχρήστα
ΥΛΙΚΟ ΤΥΠΟΥ
ΧΟΡΗΓΟΙ
Με την υποστήριξη
Χορηγοί επικοινωνίας