Σε Ενεστώτα χρόνο

Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η παρούσα έκθεση διερευνά το δικό μας παρόν στον ορίζοντα ενός διεθνούς καλλιτεχνικού περιβάλλοντος και μιας νομαδικής κινητικότητας που χαρακτηρίζει τους νέους Έλληνες καλλιτέχνες και το έργο τους. Αυτό μας επιτρέπει όχι μόνο να υπερβούμε στενά γεωγραφικά όρια και να συμπεριλάβουμε και καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδος, σε μητροπολιτικά κέντρα, αλλά κυρίως να προσεγγίσουμε χωρίς βεβαιότητες την αίσθηση που έχουμε, ή ακόμη και την επιθυμία, μιας υφιστάμενης νέας δυναμικής μεταξύ των νεότερων καλλιτεχνών κατά την τελευταία δεκαετία.

Το ζητούμενο είναι να αναδείξουμε την πολλαπλότητα των καλλιτεχνικών πρακτικών, διαφορετικές τάσεις, συγγένειες και προσανατολισμούς, σκόρπιες δοκιμές και αναζητήσεις που συνυπάρχουν, συνομιλούν με το παρελθόν και μεταξύ τους, προσπαθούν να συνδεθούν με τον υπόλοιπο καλλιτεχνικό κόσμο, θέλουν και ψάχνουν τρόπους να είναι μαζί. Έτσι, ο ενεστώτας χρόνος της έκθεσης μιλάει για μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική στιγμή, την οποία και αντανακλά, ενώ συγχρόνως την υπερβαίνει, προσφέροντας στους επισκέπτες κλειδιά ανάγνωσης μιας καλλιτεχνικής πραγματικότητας και κατάστασης υβριδικής, τοπικής και υπερτοπικής, ανοιχτής στο εδώ και στο αλλού, στο παρόν και στο μέλλον.

Από αυτή την άποψη, το έργο των νέων ελλήνων καλλιτεχνών, που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια καλλιτεχνική μειονότητα έναντι καθιερωμένων ομοτέχνων τους, χωρίς να είναι αποκλειστικός εκφραστής του καλλιτεχνικού παρόντος, αποτελεί οπωσδήποτε ένα προνομιακό πεδίο έρευνας. Είτε αποτυπώνει μια σύντομη διαδρομή που έχει ήδη διανυθεί, είτε εμπεριέχει μια υπόσχεση μελλοντικών αναπτύξεων, μας φέρνει κατά το πλείστον κοντά στην πιο γοητευτική και ζωντανή πλευρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στη στιγμή εκείνη όπου η γλώσσα δομείται, αποδομείται και επαναδοκιμάζεται, όπου πειραματισμοί, αμφιβολίες, λάθη τίθενται στο κέντρο αναζήτησης μιας καλλιτεχνικής ταυτότητας.

Επιμέλεια:
Δάφνη Βιτάλη
Τίνα Πανδή
Σταμάτης Σχιζάκης

ΧΟΡΗΓΟΣ

 BOMBAY SAPPHIRE