Νέα Aποκτήματα 2017-2018

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (Ισόγειο)

Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του μουσείου και εν αναμονή της πλήρους λειτουργίας του, το ΕΜΣΤ, παρουσιάζει μια έκθεση με επιλογή από τα έργα που αποκτήθηκαν από το 2017 έως το 2018 από τις 5 Δεκεμβρίου του 2018 έως τις 20 Ιανουαρίου του 2019. Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της έκθεσης Νέα Αποκτήματα 2014-2017 που παρουσιάστηκε από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.

Ιστορικά και σύγχρονα έργα 24 καλλιτεχνών, δωρεές καλλιτεχνών και σημαντικών Ελλήνων συλλεκτών, ενίσχυσαν υπάρχουσες ενότητες της συλλογής του μουσείου και προσέθεσαν νέες κατευθύνσεις στο πεδίο της έρευνας και του στοχασμού γύρω από ζητήματα της σύγχρονης τέχνης.

Βασικός πυρήνας των νέων αποκτημάτων της συλλογής του ΕΜΣΤ αυτής της περιόδου αποτελεί η γενναιόδωρη προσφορά 68 συνολικά έργων – κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές – από τον συλλέκτη κ. Δάκη Ιωάννου, καθώς και άλλη μια σημαντική δωρεά έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ενός συλλέκτη, φίλου του μουσείου, που προτιμάει να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του, η αρχειακή αντιμετώπιση του παρελθόντος του,  η επαφή του με τη ζωή και το θάνατο μέσα από σύμβολα και αναφορές, τα Τοτεμικά μοτίβα ή η διεσταλμένη και μεγαλοπρεπής οπτική μιας εφήμερης και συχνά άνευρης καθημερινότητας είναι μερικά από τα ζητήματα του τίθενται προς αναζήτηση και διάλογο μέσα από τα έργα που θα παρουσιαστούν.

Σε μια κρίσιμη και μεταβατική στιγμή του, το ΕΜΣΤ ανοίγει και πάλι για λίγο τους Χώρους των Περιοδικών του εκθέσεων και προσκαλεί το κοινό για μια ακόμη ματιά στα νέα του Αποκτήματα που δυναμώνουν την καρδιά του, την συλλογή του, πριν αυτή εκτεθεί στους τρεις τελευταίους ορόφους του μουσείου.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Μαρία Άντελμαν
Δημήτρης Αντωνίτσης
Κατερίνα Αποστολίδου
Δήμητρα Βάμιαλη
Αλέξανδρος Γεωργίου
Αναστασία Δούκα
Μαρία Ζερβού
Βασίλης Ζωγράφος
Γιώργος Λάππας
Ντιάννα Μαγκανιά
Μίλτος Μανέτας
Μιχάλης Μιχαηλίδης

Ολίβια Μιχαλτιάνου
Μπερτίγ Μπακ
Άιντας Μπαρέικις
Βανέσα Μπίκροφτ
Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ
Γιον Μποκ
Τζέρεμι Ντέλερ
Μαρία Παπαδημητρίου
Τζούλιαν Όπι
Βασίλης Σκυλάκος
Διαμαντής Σωτηρόπουλος
Θανάσης Τότσικας

ΥΛΙΚΟ ΤΥΠΟΥ

Εικονίδιο

Νέα Αποκτήματα.2017-2018 1.75 MB 1291 downloads

...

ΧΟΡΗΓΟΙ

Ευχαριστούμε για την ευγενική χορηγία του catering τα Ζαχαροπλαστεία «ΓΡ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»

Χορηγοί επικοινωνίας