Νέα αποκτήματα. 2017-2018

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων ΕΜΣΤ (Ισόγειο)

 Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του μουσείου και εν αναμονή της πλήρους λειτουργίας του, το ΕΜΣΤ, παρουσιάζει μια έκθεση με επιλογή από τα έργα που αποκτήθηκαν από το 2017 έως το 2018 από τις 5 Δεκεμβρίου του 2018 έως τις 20 Ιανουαρίου του 2019. Η έκθεση αυτή αποτελεί συνέχεια της έκθεσης Νέα Αποκτήματα 2014-2017 που παρουσιάστηκε από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Ιανουάριο του 2018.

Ιστορικά και σύγχρονα έργα 24 καλλιτεχνών, δωρεές καλλιτεχνών και σημαντικών Ελλήνων συλλεκτών, ενίσχυσαν υπάρχουσες ενότητες της συλλογής του μουσείου και προσέθεσαν νέες κατευθύνσεις στο πεδίο της έρευνας και του στοχασμού γύρω από ζητήματα της σύγχρονης τέχνης.

Βασικός πυρήνας των νέων αποκτημάτων της συλλογής του ΕΜΣΤ αυτής της περιόδου αποτελεί η γενναιόδωρη προσφορά 68 συνολικά έργων – κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές – από τον συλλέκτη κ. Δάκη Ιωάννου, καθώς και άλλη μια σημαντική δωρεά έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών ενός συλλέκτη, φίλου του μουσείου, που προτιμάει να κρατήσει την ανωνυμία του.

Ο άνθρωπος και οι δραστηριότητές του, η αρχειακή αντιμετώπιση του παρελθόντος του,  η επαφή του με τη ζωή και το θάνατο μέσα από σύμβολα και αναφορές, τα Τοτεμικά μοτίβα ή η διεσταλμένη και μεγαλοπρεπής οπτική μιας εφήμερης και συχνά άνευρης καθημερινότητας είναι μερικά από τα ζητήματα του τίθενται προς αναζήτηση και διάλογο μέσα από τα έργα που θα παρουσιαστούν.

Σε μια κρίσιμη και μεταβατική στιγμή του, το ΕΜΣΤ ανοίγει και πάλι για λίγο τους Χώρους των Περιοδικών του εκθέσεων και προσκαλεί το κοινό για μια ακόμη ματιά στα νέα του Αποκτήματα που δυναμώνουν την καρδιά του, την συλλογή του, πριν αυτή εκτεθεί στους τρεις τελευταίους ορόφους του μουσείου.

Το Smartify στο ΕΜΣΤ

Η δωρεάν εφαρμογή SMARTIFY βοηθά το κοινό να συνδεθεί με την τέχνη και συγκεντρώνει διεθνώς πάνω από 30 μουσεία και οργανισμούς. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι το πρώτο μουσείο στην Ελλάδα που συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια πλατφόρμα τέχνης. Ξεκίνησε με την έκθεση Νέα Αποκτήματα (2014-2017) της Συλλογής του ΕΜΣΤ και συνεχίζεται με την έκθεση Νέα Αποκτήματα. 2017-2018 που παρουσιάζεται στο ΕΜΣΤ έως τις 20 Ιανουαρίου.

Μόλις η έκθεση ολοκληρωθεί, οι επισκέπτες θα μπορούν να ανατρέχουν στα αγαπημένα τους σκαναρισμένα έργα μέσω της εφαρμογής. Όλα τα έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ θα είναι διαθέσιμα μέσω του Smartify μετά την εγκατάστασή τους στους χώρους της μόνιμης συλλογής του Μουσείου.

Mέσω της εφαρμογής, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αναγνώρισης μέσω της εικόνας, οι επισκέπτες μπορούν να σκανάρουν τα έργα, μέσω έξυπνων συσκευών, κινητού ή τάμπλετ και να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για τα έργα, καθώς και να δημιουργήσουν την δική τους «προσωπική» συλλογή.
Το application είναι σε λειτουργία σε σημαντικά μουσεία και ιδρύματα του εξωτερικού, όπως στην Εθνική Πινακοθήκη και την Royal Academy of Arts στην Βρετανία, στον Δήμο του Λονδίνου, στο Μουσείο Metropolitan της Νέας Υόρκης, το Rijksmuseum στην Ολλανδία, το Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ στην Ρωσία και πολλά άλλα.

Η εφαρμογή είναι μια κοινωνική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Βρετανικό Κυβερνητικό Οργανισμό Innovate UK.

www.smartify.org

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Μαρία Άντελμαν, Δημήτρης Αντωνίτσης, Κατερίνα Αποστολίδου, Δήμητρα Βάμιαλη, Αλέξανδρος Γεωργίου, Αναστασία Δούκα, Μαρία Ζερβού, Βασίλης Ζωγράφος, Γιώργος Λάππας, Ντιάννα Μαγκανιά, Μίλτος Μανέτας, Μιχάλης Μιχαηλίδης

Ολίβια Μιχαλτιάνου, Μπερτίγ Μπακ, Άιντας Μπαρέικις, Βανέσα Μπίκροφτ, Ρίτσαρντ Μπίλινγχαμ, Γιον Μποκ, Τζέρεμι Ντέλερ, Μαρία Παπαδημητρίου, Τζούλιαν Όπι, Βασίλης Σκυλάκος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος, Θανάσης Τότσικας.

ΥΛΙΚΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΟΡΗΓΟΙ

Ευχαριστούμε για την ευγενική χορηγία του catering τα Ζαχαροπλαστεία «ΓΡ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»

 

Χορηγοί επικοινωνίας