ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥ ARCAthens

ΔΕΥΤΕΡΑ 31.10.2022 στις 18.30

Tο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), διευρύνοντας το εύρος των συνεργασιών του με δημόσιους και ανεξάρτητους φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φιλοξενεί μια συζήτηση των υποτρόφων του Φθινοπώρου 2022 του ARCAthens με την επιμελήτρια του ΕΜΣΤ Δάφνη Βιτάλη και την ανεξάρτητη επιμελήτρια και Σύμβουλο του ARCAthens Mαρίνα Φωκίδη.

Το ARCAthens είναι ένας ανεξάρτητος καλλιτεχνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Με έδρα την Νέα Υόρκη και την Αθήνα, το ARCAthens παρέχει σε καλλιτέχνες και επιμελητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις καλλιτεχνικές κοινότητες των δύο πόλεων και δημιουργεί δίκτυα διαλόγου και επαφών μεταξύ επαγγελματιών της τέχνης από όλον τον κόσμο.

Οι υπότροφοι για το Φθινόπωρο του 2022 είναι η Δρ. Anita Bateman, επιμελήτρια Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον, η έρευνα της οποίας εστιάζει στην αφρικανική διασπορά, και ο Assaf Hinden, καλλιτέχνης με έδρα το Τελ Αβίβ ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη φωτογραφία και τις εγκαταστάσεις.

Η έρευνα της Δρος. Bateman στην φωτογραφία της Ανατολικής Αφρικής και η στενή της σχέση με τη σύγχρονη τέχνη της περιοχής ανοίγουν νέες κατευθύνσεις στον διαθεματικό διάλογο της καλλιτεχνικής κοινότητας της Αθήνας.

Όπως επισημαίνει ο Assaf Hinden για το έργο του «Το έργο μου διερευνά στοιχεία του παρελθόντος που συνομιλούν με το αβέβαιο σύγχρονο παρόν. Συνήθως περιλαμβάνει αφηγήσεις και ιστορίες του παρελθόντος στις οποίες επεμβαίνω και τις σχολιάζω με το έργο του δημιουργώντας ποικίλους διαλόγους: με το παρελθόν και το παρόν, με τα γεγονότα και τη μυθοπλασία».

Το ΕΜΣΤ, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη διεθνών συνεργατικών δικτύων, σκοπεύει να αναπτύξει νέα προγράμματα υποτροφιών για Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης στο εξωτερικό, καθώς και να θεσπίσει προγράμματα residencies στην Αθήνα, η οποία διαρκώς εξελίσσεται σε ένα δυναμικό πολιτιστικό κόμβο στην ευρύτερη γεωπολιτική περιοχή.