Δημόσιες Αναγνωσεις. MEMORIA

Δράση στο πλαίσιο της έκθεσης Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας

Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1)

Η δράση θα παρουσιαστεί live στον λογαριασμό του ΕΜΣΤ στο instagram @emstathens

Οι Δημόσιες Αναγνώσεις Φωνές μες στη σιωπή των ιστοριών των γυναικών συμπληρώνουν το έργο ΜΕΜΟRΙΑ. Γυναίκες στο Βουνό, Τετράδιο 1, Τετράδιο 2, που παρουσιάζεται στην έκθεση Θεωρήματα 2: Περί Ιστορίας της AICA Hellas στο ΕΜΣΤ, σε επιμελητική πρόταση της Μπίας Παπαδοπούλου.

Οι 14 γυναίκες που θα ακουστούν οι ιστορίες τους είναι οι:

Ξένια ή Ξενούλα Αθανασάκη, Ανδριανή Καταρτζόγλου, Βαγγελιώ Κλάδου ή Βαγγέλα Μαρία, Παγώνα Κοκοβλή Κατερίνα, Μαρία Λεδάκη ή Μαρίκα, Κούλα Μαραθάκη, Μαρία Μποράκη-Μαριώ ή Μαρίκα Δασκάλα, Ελένη Ξερογιαννάκη, Ελένη Νίτσα Παπαγιαννάκη Ηλέκτρα, Αργυρώ Πολυχρονάκη, Ελευθερία Παπαδογιάννη, Γεωργία Σκευάκη ή Σκευογεωργία, Αντωνία Τρικουνάκη, Αθηνά Χανταμπή.

Οι γυναίκες αυτές ήταν αντάρτισσες του Δημοκρατικού Στρατού στη Δυτική Κρήτη που η έξοδος τους στο Βουνό σχετιζόταν όχι μονο με τα αιτήματα για Ελευθερία και Δημοκρατία αλλά και με  την εξέγερση τους ως γυναίκες ενάντια σε μια πατριαρχική ασφυκτική κοινωνία.

Για την κοινωνία, οι γυναίκες στο Βουνό ήταν οι μάγισσες της Federici, [Το κυνήγι των μαγισσών χθες και σήμερα, Εκδόσεις των ξένων, 2019] ήταν αλλότριες. Kομμουνίστριες, ντυμένες με ανδρικά ρούχα, νέες, όμορφες, ελεύθερες, στο Βουνό κατέκτησαν την ισότητα. Για την αντίδραση δεν μπορούσε παρά να είναι ελευθέρων ηθών. Ήταν όμως ηρωίδες αρχαίας τραγωδίας, που κάποιες έμειναν ώς το τέλος, θυσιάστηκαν, έμειναν άταφες.  Άλλες φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν. Για πολλά χρόνια σιώπησαν και τώρα πλέον δεν έχουν φωνή να μιλήσουν. Αν και βρέθηκαν ημερολόγια και αρχεία, οι εχθροί τα εξαφάνισαν, ενώ τα όποια αρχεία του κόμματος ήταν απροσπέλαστα. ∆εν υπάρχει καθόλου φωτογραφικό υλικό από τη ζωή στο Βουνό και για ορισμένες δεν ήταν δυνατόν να βρεθεί ούτε μια φωτογραφία τους.

Στο ΜΕΜΟRΙΑ. Γυναίκες στο Βουνό ενώνονται τα θραύσματα, οι παρατεταμένες σιωπές, εκείνες οι λέξεις που ψιθυρίζονταν, τα συν-αισθήματα. Το υλικό προέρχεται από τον τύπο της εποχής, από αρχεία που βρέθηκαν στα Χανιά, από βιβλία για τον Εμφύλιο, από διηγήσεις συντρόφων και συγγενών. Οι γυναίκες στο ταξίδι τους στο Βουνό σε μονοπάτια δύσβατα μεταμορφώθηκαν σε αγρίμια, σε άνθη, σε πουλιά.

Οι φωνές μας – θα ακουστούν. Θα μεταφέρουν τις ανείπωτες ιστορίες τους. Οι γυναίκες αν και έρχονται απο το παρελθόν είναι στραμμένες προς τον μέλλον. Η Ιστορία είναι παρούσα και μας αφορά. Όπως και το τραύμα από το οποίο προέκυψαν οι ιστορίες τους.

Θα θέλαμε τη σιωπή σας και να ακούσετε τις ιστορίες σε όρθια στάση τηρώντας τις αποστάσεις και τη χρήση μάσκας.
Η ανάγνωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο της αμφιθεατρικής διάταξης στο -1, με τις 7 αναγνώστριες όρθιες.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες στον χώρο μπορούν να παραβρεθούν 11 άτομα.

 

Σύνθεση: Ελένη Τζιρτζιλάκη

Αναγνώσεις: Νατάσα Νταϊλιάνη, Παγώνα Ζάλη, Ξένια Καλπακτσόγλου, Μαγδαληνή Κρυσταλλινού, Μυρτώ Μπελοπούλου, Βασιλική Νομίδου, Ελένη Τζιρτζιλάκη

Κίνηση: Δανάη Μανωλέσου

Υπεύθυνη προβολής: Χριστίνα Κάτσαρη

Ζωγραφιές: Ελένη Τζιρτζιλάκη