Συνεργασία ΕΜΣΤ – Σχολή φωτογραφίας FOCUS – Φωτ/κό εργαστήρι 18 Άνω

ΕΜΣΤ, ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Εκπαιδευτικό Φωτογραφικό Πρότζεκτ

Ύστερα από το πετυχημένο Εκπαιδευτικό Φωτογραφικό Πρότζεκτ και την έκθεση «Διευρυμένοι Διάλογοι» που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της έκθεσης του ΕΜΣΤ “Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα”, οι σπουδαστές της Σχολής Φωτογραφίας Focus και το Φωτογραφικό Εργαστήρι 18 Άνω συναντώνται και πάλι στο ΕΜΣΤ σε μια κοινή εκπαιδευτική δράση. Αυτή τη φορά αφορμή της συνεργασίας και πηγή έμπνευσης για το νέο φωτογραφικό πρότζεκτ αποτέλεσε η ταινία του Naeem Mohaiemen, «Tripoli Cancelled» (Τρίπολη Ακυρώθηκε, 2017), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της documenta 14, στο ΕΜΣΤ (http://www.documenta14.de/gr/artists/988/naeem-mohaiemen).

Από την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 οι δύο ομάδες πραγματοποιούσαν συναντήσεις στο ΕΜΣΤ με σκοπό να παρακολουθήσουν την ταινία, να τη συζητήσουν, να την αναλύσουν, να μιλήσουν για δικές τους εμπειρίες, αναμνήσεις και συναισθήματα που η ταινία διακίνησε. Στη συνάντηση της Πέμπτης 25 Μαΐου συμμετείχε και ο ηθοποιός – πρωταγωνιστής της ταινίας Βασίλης Κουκαλάνι, ο οποίος μοιράστηκε με την ομάδα την εμπειρία του από τα γυρίσματα της ταινίας, τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Naeem Mohaiemen και με τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντας σπουδαστές φωτογράφοι, εμπνεόμενοι από την ταινία, τα θέματα που πραγματεύεται και τα συναισθήματα που διακινεί τόσο μέσα από την αφήγηση όσο και μέσα από τα πλάνα της, δημιούργησαν τα δικά τους φωτογραφικά ή βίντεο πρότζεκτ. Για τον λόγο αυτό, επισκέπτονταν το πρώην Ανατολικό και Δυτικό Αεροδρόμιο Ελληνικού και το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Δυτικού, με σκοπό ο καθένας να προσεγγίσει και να απεικονίσει το θέμα με την ξεχωριστή προσωπική του ματιά.

Στις εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού οι άνθρωποι του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.) υποδέχονταν θερμά τις δύο ομάδες, διηγούνταν με συγκίνηση τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις τους από την εποχή που το αεροδρόμιο ήταν σε λειτουργία και μοιράζονταν την επιθυμία και τον αγώνα που κάνουν να διατηρήσουν και να διαδώσουν την ιστορία της Ολυμπιακής Αεροπορίας και το ‘χρώμα’ της εποχής.

Ξεχωριστή στιγμή της εκπαιδευτικής δράσης αποτέλεσε η συνάντηση των συμμετεχόντων με τον ίδιο τον σκηνοθέτη Naeem Mohaeimen, την Τετάρτη 12 Ιουλίου, κατά την οποία του  παρουσιάσουν το φωτογραφικό έργο και το σκεπτικό τους. Ακολούθησε μια εξαιρετικά εποικοδομητική και δημιουργική συζήτηση, ανταλλαγή σχολίων, παρατηρήσεων και ιδεών για την περαιτέρω ανάπτυξη της δουλειάς του καθενός.

Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στον ευρύτερο κοινωνικό και εκπαιδευτικό προσανατολισμό του ΕΜΣΤ που έχει ως στόχο το μουσείο, χωρίς αποκλεισμούς, να αποτελεί έναν ελκυστικό χώρο καλλιέργειας, ψυχαγωγίας, έκφρασης και επικοινωνίας για ανθρώπους με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενδιαφέροντα και ανάγκες.

Ο σχεδιασμός και συντονισμός του Εκπαιδευτικού Φωτογραφικού Πρότζεκτ είναι της Επιμελήτριας Εκπαίδευσης του ΕΜΣΤ Μαρίνας Τσέκου, με την πολύτιμη βοήθεια του Naeem Mohaiemen και της Μαρίας-Θάλειας Καρρά.

EL / EN